Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΔύσκολες Ώρες για το Φασόλι στην Καστοριά: Αντιμετωπίζοντας τις Προκλήσεις

Δύσκολες Ώρες για το Φασόλι στην Καστοριά: Αντιμετωπίζοντας τις Προκλήσεις

Οι καλλιεργητές φασολιού στην Καστοριά βρίσκονται αντιμέτωποι με σοβαρές προκλήσεις αυτήν την περίοδο. Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και άλλοι παράγοντες έχουν επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή, δημιουργώντας ανησυχία στους παραγωγούς.

Οι παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες που έχουν χτυπήσει τη χώρα ακόμη και στα ορεινά, αποτελούν σημαντικό πρόβλημα για τις καλλιέργειες, με τους παραγωγούς σε πολλές περιοχές να βρίσκονται σε απόγνωση και σε κάποιες περιπτώσεις, να μιλούν για ολοκληρωτική, ή σχεδόν ολοκληρωτική, καταστροφή.

Στην Καστοριά, η καλλιέργεια του φασολιού «πολιορκείται» και αυτή από τον καύσωνα που δεν λέει να υποχωρήσει. Και παρότι είναι νωρίς ακόμη για να αξιολογηθεί η κατάσταση, οι συνθήκες είναι οδυνηρές.

«Η καλλιέργεια φασολιού, ειδικά σε αυτή τη φάση που βρίσκεται, υποφέρει από τον καύσωνα», θα πει στο ypaithros.gr ο Μπάμπης Εφραιμίδης, γεωπόνος στην εταιρεία Arosis. «Μιλάμε για μια γενικευμένη κατάσταση στην περιοχή -ευτυχώς, στα 800-900 μέτρα υψόμετρο, το φαινόμενο δεν είναι τόσο έντονο. Ο μικρός λοβός των φυτών αφυδατώνεται και παρατηρείται και ανθόπτωση και καρπόπτωση».

Παρόλα αυτά, ο κ. Εφραιμίδης συστήνει υπομονή και προσοχή σε βιαστικές εκτιμήσεις. «Το πιο σοφό και σωστό για την καλλιεργητική εικόνα, είναι να περιμένουμε να υποχωρήσει το κύμα καύσωνα, ενδεχομένως από την επόμενη εβδομάδα, και τότε να κάνουμε αξιολόγηση της κατάστασης. Τότε, θα έχουμε πιο αντιπροσωπευτική και ξεκάθαρη αντίληψη για τα πράγματα».

Την ίδια στιγμή, οι παραγωγοί φασολιού στην Καστοριά, δεν εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην άρδευση αφού, όπως υποστηρίζουν, αφενός, δεν λύνεται το πρόβλημα και, αφετέρου, λόγω λειψυδρίας ο ΤΟΕΒ δεν επιτρέπει να ποτίσεις όποτε και όσο θέλεις. Αντίθετα, περιμένουν τις εξελίξεις από το… μέτωπο του καιρού ελπίζοντας ότι στο τέλος δεν θα μετρήσουν πολλές πληγές.

  • Για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με τις αγροτικές πρακτικές και τις καινοτομίες στην καλλιέργεια, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments