Thursday, September 19, 2024
HomeαγρότεςΤο χωριό της Ημαθίας που φημίζεται για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Το χωριό της Ημαθίας που φημίζεται για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Χρυσοχόου Αφροδίτη – ypaithros.gr

Θεωρείται το χωριό των θερμοκηπίων στην Κεντρική Μακεδονία, κάτι που μπορεί κανείς να το εξακριβώσει, άλλωστε, και μέσα από τις δορυφορικές εικόνες των χαρτών της Google, όπου τα θερμοκήπια κυριαρχούν στο τοπίο με τον όγκο, αλλά και τη συμμετρία τους, σε σχέση πάντα με τις άλλες περιοχές, εκεί όπου την πρωτοκαθεδρία την έχουν δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως το ροδάκινο και το βερίκοκο.

Ο λόγος για την Τοπική Κοινότητα του Αγίου Γεωργίου Ημαθίας, που κατάφερε να γίνει πανελληνίως γνωστή για μια διαφορετική αγροτική δραστηριότητα, αφού κύρια πηγή πλούτου του 90% των κατοίκων είναι η γεωργία και κυρίως οι φημισμένες πιπεριές που καλλιεργούνται σε θερμοκήπια.

Πρόκειται για δυναμικές καλλιέργειες που ξεκίνησαν ως υπαίθριες το 1967. Λίγο αργότερα, ορισμένοι κάτοικοι άρχισαν να κατασκευάζουν τα πρώτα ξύλινα θερμοκήπια, ενώ σήμερα οι καλλιέργειες είναι αποκλειστικά θερμοκηπιακές με σύγχρονες εγκαταστάσεις και συστήματα για τη δημιουργία κατάλληλου μικροκλίματος για την ανάπτυξη των λαχανικών.

Η καλλιέργεια των κηπευτικών εκτείνεται σε πάνω από 2.500 στρ. και αποτελεί την κύρια επαγγελματική δραστηριότητα των κατοίκων της περιοχής. Το χωριό είναι ξακουστό για τα εξαιρετικής ποιότητας κηπευτικά και συγκεκριμένα για τις πιπεριές κέρατο τις γεμιστές, όπως και τις κόκκινες πιπεριές με το όνομα Πλατίκα, ενώ τα τελευταία χρόνια, όπως σημειώνει ο παραγωγός και πρώην πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Δημοσθένης Παπαπετρίδης, προστίθενται και νέα στρέμματα.

Την ίδια ώρα, όπως εξηγεί ο ίδιος, έχουν μπει δυναμικά και στην καλλιέργεια της ντομάτας υπό κάλυψη, αφού πολλά στρέμματα με πιπεριές αντικαθίστανται ή μπαίνουν νέα. Κυριότερος πελάτης είναι η Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης (ΚΑΘ), η οποία διοχετεύει τα προϊόντα στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Καθημερινά, διακινούνται περίπου 250 τόνοι πιπεριάς προς την ΚΑΘ. «Οι αγορές των Βαλκανίων είναι αυτές που στηρίζουν την οικονομία της περιοχής. Αν δεν υπήρχε ζήτηση από αυτές, είναι σίγουρο ότι, λόγω ακρίβειας στο κόστος παραγωγής, πολλές αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα είχαν κλείσει», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαπετρίδης.

Τα θερμοκήπια σε Πέλλα

Θερμοκηπιακές καλλιέργειες, αλλά παλαιού τύπου, τις λεγόμενες μακεδονικές, διαθέτει και η περιοχή των Εσώβαλτων και Σταυροδρομίου στη Δημοτική Κοινότητα Κρύας Βρύσης Πέλλας. Θεωρείται το χωριό με τα περισσότερα θερμοκήπια στην περιοχή και οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Στο σχετικά κοντινό σε απόσταση χωριό από τον Άγιο Γεώργιο, τα θερμοκήπια εκτείνονται σε μια έκταση μεγαλύτερη των 500 στρ. Όπως τονίζει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας, Αστέριος Αναγνώστου, οι καλλιέργειες υπό κάλυψη είναι μόνο τα κηπευτικά και οι παραγόμενες ποσότητες διατίθενται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στην Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης και σε μικρότερο στις λαϊκές αγορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στην ypaithros ο κ. Αναγνώστου, στα Εσώβαλτα, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες εδώ και κάποια χρόνια έχουν αλλάξει χέρια και έχουν περάσει σε οικογένειες Αλβανών, οι οποίοι δούλευαν αρχικά ως εργάτες σε διάφορα κτήματα της περιοχής και σήμερα είναι αγρότες και ιδιοκτήτες αυτών των εκμεταλλεύσεων.

«Μπορεί τα θερμοκήπια να είναι παλιά, ωστόσο είναι προσεγμένα και φροντισμένα. Προσφέρουν μια μεγάλη παραγωγή ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου», καταλήγει ο κ. Αναγνώστου.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments