Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΗ Κλιματική Αλλαγή Πλήττει Σοβαρά Φασόλια, Ντομάτες και Αμύγδαλα

Η Κλιματική Αλλαγή Πλήττει Σοβαρά Φασόλια, Ντομάτες και Αμύγδαλα

Η κλιματική αλλαγή έχει αρχίσει να πλήττει σοβαρά τις καλλιέργειες φασολιών, ντομάτας και αμυγδάλων, δημιουργώντας μεγάλες προκλήσεις για τους αγρότες.

Ακραία καιρικά φαινόμενα και αλλαγές στις κλιματολογικές συνθήκες οδηγούν σε σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή και ποιότητα αυτών των προϊόντων.

Αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα λόγω του παρατεταμένου καύσωνα που επικρατεί στον θεσσαλικό κάμπο βρίσκονται οι παραγωγοί, καθώς εκτός από τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης για τους ίδιους στα χωράφια, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, βρίσκονται αντιμέτωποι και με προβλήματα καρπόδεσης που παρουσιάζουν οι καλλιέργειές τους.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα αυξημένο στη βιομηχανική ντομάτα, το ξηρό φασόλι και το αμύγδαλο. Στην τελευταία περίπτωση δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η καρπόδεση οφείλεται στα καιρικά φαινόμενα, στο ευρύτομο ή στη φόμωψη. Αναλυτικότερα πρόβλημα γονιμοποίησης και καρπόδεσης στην ντομάτα αντιμετωπίζουν τα μέλη του Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο Χρήστο Σουλιώτη

«Οι πρώιμες φυτέψεις ντομάτας πάνε καλά και θα έχουμε καλές παραγωγές παρά τον παρατεταμένο καύσωνα, που έχει νεκρώσει τα φυτά και προκαλεί μικροκαρπία. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις φυτεύσεις που έχουν γίνει από τις 20 Απριλίου και μετά, καθώς βλέπουμε μία διαρκή ανάπτυξη των φυτών χωρίς να γίνεται καρπόδεση. Πρόθεσή μας να απευθυνθούμε σε κάποιο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα για συμβουλές.

Δυστυχώς τα περισσότερα μέλη μας φύτευσαν μετά τις 20/4, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στα χωράφια. Δυστυχώς λόγω του κανονισμού του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να γίνει αναγγελία ζημιάς, καθώς ο υδράργυρος δεν έφτασε τους 40 βαθμούς.


Ωστόσο σύμφωνα με τους επιστήμονες το φυτό αρχίζει να αντιμετωπίζει πρόβλημα μετά τους 35 βαθμούς. Στο Βελεστίνο υπήρξε αναγγελία ζημιάς για τους παραγωγούς. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με την τοπική Διεύθυνση για να βρεθεί μια λύση».

Ανάλογα προβλήματα επικρατούν και στο ξηρό φασόλι. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών και παραγωγό φασολιού Φώτη Παπαδόπουλο «όλες σχεδόν οι καλλιέργειες στο πρώην δήμο Κραννώνα (Κουτσόχερο, Μάνδρα κα.) αντιμετωπίζουν προβλήματα καρπόδεσης καθώς το φυτό δεν μπορεί να δέσει το λουλούδι.

Στα χωριά του άξονα Λάρισας-Βόλου, π.χ. Χάλκη, όπου οι φυτείες είναι πρώιμες και ξεκίνησαν τα αλωνίσματα, οι παραγωγές φαίνονται αισθητά μειωμένες (150 kg το στρέμμα), ακριβώς λόγω του προβλήματος».

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι αμυγδαλοπαραγωγοί του Δήμου Τεμπών και Ελασσόνας, ιδιαίτερα στις ποικιλίες «τουόνο» και «φυρανιά», αφού τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά, καθώς σαπίζει ο καρπός και δεν υπάρχει παραγωγή.

Οι καλλιεργητές αναζητούν εξηγήσεις στο περίεργο αυτό φαινόμενο. Οι Ελασσονίτες με υπόμνημά τους προς το Υπουργείο ζητούν τα εξής:

Αντιμετώπιση του φαινομένου της φόμοψης στις αμυγδαλοκαλλιέργειες, εξέταση του ενδεχόμενου αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών τους (εκρίζωση, επαναφύτευση, de minimis ενίσχυση, οικονομική αποκατάστασης τριετούς διάρκειας), άμεση ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ ως προς την ακαρπία που δέχονται στο σύνολό τους οι δενδροκαλλιέργειες. Να προβλεφθεί η υποβολή αιτήσεων ζημιών και χορήγηση αποζημιώσεων για το φαινόμενο που δεν προβλέπεται στον υπάρχον Κανονισμό. Να ενταχθούν στον σχεδιασμό της Περιφέρειας Θεσσαλίας δράσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος (ψεκασμοί κλπ). Διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας στις Κοινότητες του Δήμου Ελασσόνας από τους εμπειρογνώμονες του ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ

Δεν τους έφταναν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις καιρικές συνθήκες, οι παραγωγοί καλούνται να αντιμετωπίσουν και το πρόβλημα ρευστότητας, μετά τις ζημιές που προκάλεσαν οι καταστροφικές πλημμύρες του daniel στις καλλιέργειές τους. Όπως όλα δείχνουν το αρχικό χρονοδιάγραμμα που προέβλεπε την καταβολή αποζημιώσεων στους πλημμυρόπληκτους στα τέλη Ιουνίου δεν πρόκειται να τηρηθεί.

Παρά τη φιλότιμη προσπάθεια του νέου υπουργού Κ. Τσιάρα, ο οποίος επισκέφτηκε τον ΕΛΓΑ, να καθησυχάσει τους παραγωγούς δηλώνοντας ότι «είναι θέμα ημερών η καταβολή των αποζημιώσεων», πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτές θα καταβληθούν περί τα μέσα του μήνα. Αυτή η καθυστέρηση έχει φουντώσει τα σενάρια που μιλούν για επανακαθορισμό των αρχικών τιμών που προβλέπονταν από ΕΛΓΑ. Ωστόσο Λαρισαίος συνεταιριστής, ο οποίος διατηρεί ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με το Υπουργείο δηλώνει ότι οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μέχρι 15 Ιουλίου και θα είναι συν 20% από την ηρτημένη παραγωγή του ΕΛΓΑ.

Ουσιαστικά οι βαμβακοπαραγωγοί αντί για 208€ το στρέμμα που περίμεναν να εισπράξουν, θα λάβουν 240 με 245€ το στρέμμα. Οι καταστάσεις των πλημμυρόπληκτων στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και Μαγνησίας που προωθήθηκαν στον ΕΛΓΑ περιλαμβάνουν το 90% των δικαιούχων, ενώ στον νομό Λάρισας το 60 με 70%. Η εκκαθάριση, μαζί με τις εκκρεμότητες των αποζημιώσεων για ζημιές που υπέστησαν το 2023 από άλλα καιρικά φαινόμενα οι καλλιέργειες, πρόκειται να διεκπεραιωθούν μέχρι τέλος Ιουλίου» σύμφωνα πάντα με τον έμπειρο συνεταιριστή.

  • Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το e-agrotis.gr για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με την αγροτική παραγωγή και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

ΠΗΓΗ:(eleftheria.gr)

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments