Thursday, September 19, 2024
HomeαγρότεςΜια Ελληνίδα Ηγείται των Κεντρικών Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων στην ΕΕ

Μια Ελληνίδα Ηγείται των Κεντρικών Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων στην ΕΕ

Η αγροτική οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε έναν συνεχόμενο κύκλο προκλήσεων και ευκαιριών. Σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, μια Ελληνίδα παίζει κεντρικό ρόλο ως ηγέτης των κεντρικών αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο διορισμός της Έλλης Τσιφόρου ως νέας γενικής γραμματέως των COPA-COGECA συνιστά ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τη χώρα μας. Πρόκειται, ούτε λίγο ούτε πολύ, για τις δύο κυρίαρχες αγροτικές και συνεταιριστικές –αντίστοιχα– οργανώσεις της Ευρώπης, οι οποίες διαδραματίζουν πρωταρχικό ρόλο στην εκπροσώπηση του πρωτογενούς τομέα και ασκούν κομβική πίεση στη χάραξη πολιτικής από πλευράς ΕΕ.

Ακριβώς με τη συμπλήρωση δύο ετών από την πλήρωση της θέσης της διευθύνουσας συμβούλου της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ (Σεπτέμβριος 2022) . Η κα Τσιφόρου θα αναλάβει και επισήμως καθήκοντα σε ένα ηγετικό αξίωμα όσον αφορά την ανάδειξη των προβλημάτων . Την αντιμετώπιση των αναγκών και την προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο . Διαδεχόμενη τον επί 17 συναπτά έτη προκάτοχό της, Πέκα Πεσόνεν.

Βαρύ το φορτίο, σίγουρα. Ας σημειωθεί, ωστόσο, ότι η Έλλη Τσιφόρου έχει γράψει πολλά χιλιόμετρα σε διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ Ευρωπαίων τεχνοκρατών και Ελλήνων αγροτών . Προς όφελος πάντα των συμφερόντων των τελευταίων, διατελώντας επί σειρά ετών υπεύθυνη του Γραφείου Βρυξελλών της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ. Και, το δίχως άλλο, έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, ούσα εξαιρετικά διαβασμένη και καίρια στις παρεμβάσεις της, αλλά και διατηρώντας πάντα επίγνωση της ελληνικής πραγματικότητας και των ζητημάτων που ταλανίζουν τον Έλληνα παραγωγό. Ευκαιρία, λοιπόν, αυτά τα ζητήματα να επικοινωνηθούν μέσα από μια πολύ μεγαλύτερη πλατφόρμα, όπως αυτή των COPA-COGECA. Της ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία.

Ο διορισμός μιας Ελληνίδας στο τιμόνι των COPA-COGECA συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία είναι δεδηλωμένη η επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης για αναβαθμισμένο ρόλο και εκπροσώπηση της χώρας μας στη χάραξη πολιτικής των Βρυξελλών για την επόμενη πενταετία, μέσα από την ανάληψη ισχυρών θεματικών χαρτοφυλακίων, τα οποία μπορεί να καθορίσουν μέχρι και το πρόσωπο του αντίστοιχου Ευρωπαίου επιτρόπου. Ένα εκ των επικρατέστερων είναι το χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η Αθήνα δείχνει να δίνει εξέχον βάρος στον συγκεκριμένο τομέα.

Μένει, λοιπόν, να δούμε αν μέσω της οδού των Βρυξελλών και της σημαίνουσας επιρροής-εκπροσώπησης μπορούν να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα αποτελέσουν εφαλτήριο για να γυρίσει ο τροχός και να φανεί η πολυπόθητη αχτίδα φωτός για τον εγχώριο αγροτικό τομέα· μέσα από μια ουσιαστική ανασυγκρότηση του κλάδου, η οποία θα υποστηριχθεί έμπρακτα και συλλογικά, εντός και εκτός των τειχών.

Πηγή ypaithros.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments