Η φετινή παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου αναμένεται να ξεπεράσει τους 400.000 τόνους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ). Αυτή η σημαντική αύξηση, που αγγίζει το 25%, αποδίδεται σε ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες και βελτιωμένες γεωργικές πρακτικές.
Η Πέλλα και η Ημαθία συνεχίζουν να κατέχουν τον κύριο όγκο της παραγωγής . Mε μικρότερες ποσότητες να παράγονται στη Λάρισα και το Αμύνταιο. Παρά τις προκλήσεις που έθεσαν οι κλιματικές συνθήκες, όπως η μικροκαρπία σε ορισμένα χωράφια . H συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Ιουνίου.
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί και οι μεταποιητές είναι η έλλειψη εργατικών χεριών. Παράλληλα, το υψηλό κόστος παραγωγής και συσκευασίας παραμένει ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την οικονομική βιωσιμότητα του κλάδου. Οι τιμές παραγωγού για το 2023 κυμάνθηκαν μεταξύ 35 και 38 λεπτών ανά κιλό . Ενώ για το 2024 δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
Η ελληνική κομπόστα και τα μεταποιημένα φρούτα διατηρούν σταθερά υψηλές εξαγωγές, με ετήσια αξία που φτάνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, το 2023 σημειώθηκε μείωση της τιμής της κομπόστας κατά 5% σε σύγκριση με το 2022, ενώ η ζήτηση για χυμό ήταν επίσης μειωμένη.
Η διαφορά μεταξύ της τιμής εργοστασίου και της τιμής στα σούπερ μάρκετ της ΕΕ αποτελεί πρόκληση για την κατανάλωση. Επιπλέον, η αντιμετώπιση του ιού που πλήττει τα ροδάκινα σε Πέλλα και Ημαθία, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, παραμένει προτεραιότητα για τους παραγωγούς και τους μεταποιητές.
Η βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και η αντιμετώπιση των προκλήσεων θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη συνέχιση της ανοδικής πορείας του κλάδου.
Like this:
Like Loading...
Related