Thursday, September 19, 2024
HomeαμπέλιΞεκίνησε η Συγκομιδή των Πρώιμων Επιτραπέζιων Σταφυλιών στην Κρήτη το 2024

Ξεκίνησε η Συγκομιδή των Πρώιμων Επιτραπέζιων Σταφυλιών στην Κρήτη το 2024

Η συγκομιδή για τις πρώιμες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών ξεκίνησε στην Κρήτη, φέρνοντας πρωίμηση κατά 25 ημέρες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές. Οι υψηλές θερμοκρασίες συνέβαλαν σε αυτή την αλλαγή και στη συγκομιδή πρώιμων σταφυλιών, αλλά επίσης επηρέασαν τις αποδόσεις.

Έναρξη Συγκομιδής

Σύμφωνα με τον Νικόλαο Γιαννιδάκη, παραγωγό και ιδιοκτήτη της MinoanFruit, η συγκομιδή της ποικιλίας Prime άρχισε πριν δύο ημέρες, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα θα ξεκινήσει ο τρύγος για τα Star Light. Τα Superior seedless και τα Ralli θα ακολουθήσουν.

Αγορές και Προκλήσεις

Τα πρώιμα σταφύλια κατευθύνονται κυρίως στην εγχώρια αγορά, ενώ η σουλτανίνα θα εξάγεται. Αν και η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 50% σε σχέση με πέρυσι, η ζήτηση παραμένει υψηλή, ιδιαίτερα σε συνδυασμό με τον ανταγωνισμό από άλλα φρούτα όπως κεράσια, ροδάκινα, καρπούζια και πεπόνια.

Προβλήματα στην Παραγωγή

Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας και της έλλειψης εργατών. Πολλοί αμπελουργοί εγκαταλείπουν το επάγγελμα, καθιστώντας την κατάσταση οριακή για την ελληνική αμπελουργία.

Επιδράσεις του Καιρού

Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, αναφέρει ότι ο ζεστός χειμώνας και οι καύσωνες έχουν επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή. Η συγκομιδή της σουλτανίνας αναμένεται να ξεκινήσει αρχές Αυγούστου, οπότε και θα αρχίσουν οι εξαγωγές.

Η φετινή χρονιά είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τους αμπελουργούς. Εάν δεν υπάρξει αύξηση των τιμών παραγωγού, προβλέπεται σημαντική εγκατάλειψη των αμπελώνων. Η συγκομιδή των πρώιμων επιτραπέζιων σταφυλιών στην Κρήτη δείχνει τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της ελληνικής αμπελουργίας.

Πηγή giorgoskatsadonis.blogspot.com

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments