Thursday, September 19, 2024
Homeαποστάσεις φύτευσηςΤα Μυστικά της Καλλιέργειας Καλαμποκιού

Τα Μυστικά της Καλλιέργειας Καλαμποκιού


 

Καλαμπόκι, το λαχανικό που συνόδευε τις καλοκαιρινές βόλτες των παιδικών μας χρόνων. Μέχρι σήμερα, το καλαμπόκι έχει φανατικούς θαυμαστές και αποτελεί μία εξαιρετικά γευστική και υγιεινή επιλογή για να απολαύσουμε βραστό ή ψητό. Φυτεύεται στον κήπο την άνοιξη, ενώ με λίγη προσπάθεια μπορεί να καλλιεργηθεί και σε γλάστρα. 

Ο αραβόσιτος, όπως αλλιώς ονομάζεται το καλαμπόκι, κατάγεται από την κεντρική Αμερική. Πρόκειται για ένα ψηλό φυτό που φτάνει τα δύο μέτρα, εμφανίζοντας αρσενικά άνθη στην κορυφή του φυτού, τα οποία επικονιάζουν τα θηλυκά που βρίσκονται σε χαμηλότερα σημεία. Το καλαμπόκι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, περιέχει πολλές βιταμίνες, πρωτεΐνες και πλήθος αντιοξειδωτικών στοιχείων. 

Κι επειδή κανένα καλαμπόκι δε συγκρίνεται σε γεύση με το φρέσκο καλαμπόκι από τον κήπο μας, ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι οι καλύτερες ποικιλίες για να φυτέψουμε μαζί με τα μυστικά της καλλιέργειας του καλαμποκιού.

Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για τη φύτευση του καλαμποκιού;

Η καλλιέργεια καλαμποκιού απαιτεί βαθύ και γόνιμο έδαφος που να είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά και να διαθέτει καλή αποστράγγιση. Πριν τη φύτευση του καλαμποκιού, σκαλίζουμε βαθιά το χώμα και ενσωματώνουμε αρκετό κομπόστ, καλά χωνεμένη κοπριά και βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με θρεπτικά συστατικά. Το καλαμπόκι χρειάζεται ηλιοφανείς θέσεις για να μας δώσει πλούσια παραγωγή. Κατάλληλη εποχή για να ξεκινήσουμε την φύτευση του καλαμποκιού είναι ο Απρίλιος για τις νοτιότερες περιοχές της χώρας και ο Μάιος στις πιο βόρειες.

Πώς φυτεύουμε το καλαμπόκι και σε τι αποστάσεις φύτευσης;

Το καλαμπόκι πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Αν και στα φυτώρια συναντούμε έτοιμα φυτά καλαμποκιού, αποφεύγουμε να φτιάχνουμε φυτά καλαμποκιού στο σπορείο, καθώς όταν το καλαμπόκι δεν ριζώσει απευθείας στο χώμα, μπορεί να «στρεσαριστεί» λόγω της μεταφύτευσης. Πριν την σπορά, βάζουμε τους σπόρους καλαμποκιού το προηγούμενο βράδυ σε ένα βρεγμένο πανί για να ενυδατωθούν και να φυτρώσουν γρηγορότερα. 

Φυτεύουμε λοιπόν τους σπόρους καλαμποκιού απευθείας στο χώμα, σε βάθος 4-5 εκατοστών, 2-3 σπόρους σε κάθε θέση, σε κατάλληλες αποστάσεις φύτευσης 20-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 50-100 εκατοστών μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η καλλιέργεια του καλαμποκιού;

Το καλαμπόκι θέλει τακτικό πότισμα και αρκετή ποσότητα νερού για να έχει μεγάλη ανάπτυξη και πλούσια παραγωγή καρπών. Ειδικά από την περίοδο της άνθησης μέχρι και την αύξηση των καρπών, οι ανάγκες σε πότισμα είναι αρκετά πιο αυξημένες. 

Εκτός από το στάδιο ανάπτυξης του καλαμποκιού, η ποσότητα και η συχνότητα του ποτίσματος εξαρτάται από τον τύπο του εδάφους και από τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Αμμώδη εδάφη χρειάζονται πιο συχνά ποτίσματα σε σχέση με βαρύτερα αργιλώδη εδάφη που συγκρατούν περισσότερο νερό.

Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στα καλαμπόκια;

Η καλλιέργεια του καλαμποκιού έχει σημαντικές ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία για να εξασφαλίσουμε καλή ανάπτυξη φυτών και ικανοποιητική καρποφορία. Εκτός από την βασική λίπανση που ενσωματώνουμε στο χώμα κατά την φύτευση του καλαμποκιού, προσθέτουμε κάθε τρεις βδομάδες πλήρες βιολογικό λίπασμα για να έχουμε καλή καρποφορία.

 Συμπληρωματικά, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο ψεκασμός στο φύλλωμα των καλαμποκιών με σκεύασμα πλούσιο σε λίπασμα ψευδάργυρο βοηθά στην ανθοφορία και την καλή παραγωγή των καρπών.

Πότε είναι ώριμο και έτοιμο για συγκομιδή το καλαμπόκι;

Ανάλογα την ποικιλία του καλαμποκιού που έχουμε φυτέψει, είναι διαφορετικός και ο χρόνος συγκομιδής του καλαμποκιού. Συνήθως, συλλέγουμε τους καρπούς (σπάδικες) του καλαμποκιού 2,5-3,5 μήνες μετά την φύτευση του καλαμποκιού και για αυτό είναι σημαντικό να σημειώνουμε . 

Σε κάθε περίπτωση, κατά την ωρίμανση του καλαμποκιού, ο σπάδικας, δηλαδή η ανθοταξία του καλαμποκιού, γίνεται σκληρή και γεμίζει με σπόρους ενώ τα φύλλα που το περιβάλλουν καθαρίζονται σχετικά εύκολα. Επίσης, αν πιέσουμε τους σπόρους του καλαμποκιού με το δάχτυλο μας και θα βγει ένα υγρό σα γάλα, τότε το καλαμπόκι είναι έτοιμο για συγκομιδή.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments