Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΚαταστροφή Χαλαζόπτωσης στη Χαλκιδική: Απώλεια 100% σε 80 χιλ. στρέμματα με Ελιές...

Καταστροφή Χαλαζόπτωσης στη Χαλκιδική: Απώλεια 100% σε 80 χιλ. στρέμματα με Ελιές και Βερίκοκα


 

Ολοκληρωτική είναι η καταστροφή που άφησε πίσω της σε καλλιέργειες η χαλαζόπτωση που έπληξε με μεγάλη σφοδρότητα όλο το παραλιακό μέτωπο της Χαλκιδικής, το βράδυ του Σαββάτου προς τα ξημερώματα της Κυριακής, σκορπώντας απογοήτευση στους παραγωγούς, οι οποίοι είδαν τους κόπους και τις ελπίδες τους να χάνονται μέσα σε λίγη ώρα.

Χιλιάδες στρέμματα με αμπέλια, βερίκοκα, σιτηρά, ελιές και κηπευτικά ισοπεδώθηκαν από το χαλάζι που είχε μέγεθος ρεβιθιού και έπεφτε για περίπου δύο ώρες, σε μια μεγάλη έκταση, κυρίως στα όρια του Δήμου Προποντίδας, καλύπτοντας το έδαφος με ένα άσπρο πέπλο ύψους από 5 έως και 15 εκατοστά, ανάλογα το σημείο, λες και είχε πέσει χιόνι.

Στο επίκεντρο της χαλαζόπτωσης βρέθηκαν περιβόλια και χωράφια στα χωριά Ηράκλεια, Άγιος Παύλος, Καλλικράτεια, Νέα Γωνιά, Νέα Σύλλατα, Ελαιοχώρια, Νέα Τρίγλια, Νέα Πλάγια, Νέα Φλογητά, Νέα Τένεδος, Διονυσίου, μέρος από την Πορταριά και τα Σήμαντα, τα Νέα Μουδανιά, ο Άγιος Μάμας, η Νέα Φώκαια μέχρι και η Βάλτα, στο «πρώτο πόδι». Οι ζημίες στους συγκεκριμένους οικισμούς δεν περιορίζονται μόνο στην υφιστάμενη παραγωγή, αλλά προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία, καθώς επεκτείνονται και στο φυτικό κεφάλαιο, θέτοντας σε κίνδυνο και τις παραγωγές των επόμενων ετών.

Το καιρικό φαινόμενο ξεκίνησε γύρω στις 10:30 το βράδυ του Σαββάτου και χτύπησε αρχικά τον Άγιο Παύλο, την Ηράκλεια και την Καλλικράτεια, όπου κυριαρχούν καλλιέργειες με αμπέλια και δενδρώδη. «Μιλάμε για ολική καταστροφή. Στα ανοικτά αμπέλια, τόσο με τα επιτραπέζια, όσο και με τα οινοποιήσιμα σταφύλια, η ζημιά είναι στο 100% και σε κάποια κτήματα στα πρέμνα έπεσαν όλα τα φύλλα κι έχει μείνει μόνο ο κορμός, ενώ και στα σκεπαστά, όπου η χαλαζόπτωση ήταν πολύ δυνατή, έχουν προκληθεί και σε αυτά ζημίες», τόνισε στο Agronews και την Agrenda ο Κώστας Αφταράς, αντιπρόεδρος του Α.Σ. Αγίου Παύλου. Παρόμοια είναι η εικόνα που μας μεταφέρει και στα κτήματα με τα βερίκοκα, ενώ στους ελαιώνες το μέγεθος της καταστροφής θα αρχίσει να διαφαίνεται σιγά – σιγά μέσα τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments