Friday, September 20, 2024
HomeκαλλιέργειεςΗ λευκή φράουλα κάνει το ντεμπούτο της στα ελληνικά χωράφια

Η λευκή φράουλα κάνει το ντεμπούτο της στα ελληνικά χωράφια

 

H Fruit Logistica είναι κάθε φορά γεμάτη εκπλήξεις. Περνώντας από το stand της EMCO CAL, είδαμε για πρώτη φορά λευκές φράουλες. Το όνομά τους είναι Florida Pearl. Οι άνθρωποι της εταιρείας μας παρέπεμψαν στον Pawel Dabrowski, τον ιδιοκτήτη της πολωνικής Agronom. Τον κ. Dabrowski τον ξέρουν όλοι οι Έλληνες φραουλοπαραγωγοί με το μικρό του όνομα, Πάβελ, καθώς είναι αυτός που έφερε τις κόκκινες φράουλες Camarosa στην Ελλάδα και τις έκανε best seller διεθνώς. Είναι ξεκάθαρο ότι ο κ. Dabrowski ψάχνει την επόμενη ποικιλία που θα γίνει παγκόσμιο χιτ:

Θέλουμε να μας πείτε περισσότερα για τις λευκές φράουλες. Είναι νέα ποικιλία;

Είναι ένα νέο brand φράουλας, με το όνομα Florida Pearl. Ανήκει στην εταιρεία EMCO CAL. Εμείς συμφωνήσαμε με την EMCO να έχουμε το δικαίωμα, τη δυνατότητα να φυτέψουμε μισό εκτάριο με αυτές τις φράουλες στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χρονιά φέτος κι εδώ δοκιμάζετε τις πρώτες που συγκομίστηκαν.

ένα νέο brand φράουλας, με το όνομα Florida Pearl

Είστε ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα;

Είναι πολύ νωρίς ακόμα. Μόλις τώρα ξεκίνησε η πρώτη συγκομιδή. Πριν τρεις εβδομάδες. Εδώ έχουμε την πρώτη παρτίδα για να δοκιμάσουν οι επισκέπτες της έκθεσης. Θα δούμε τα τελικά αποτελέσματα από άποψη κλίματος, αποδόσεων κ.λπ. στο τέλος της σεζόν, δηλαδή στο τέλος Μαΐου.

Σίγουρα έχει καλή τιμή στην αγορά και είναι βέβαιο ότι θα πουληθεί, βάσει συμφωνίας με τον παραγωγό.

Ο Pawel Dabrowski, ιδιοκτήτης της πολωνικής Agronom

Σε ποια αγορά θα την πουλάτε;

Στην Πολωνία. Την πουλάμε ως Florida Pearl από την Agronom Berries.

Πόσο πωλείται στα καταστήματα; Φτάνει τα 10 ευρώ το κιλό;

Όχι, αυτό θα ήταν το ιδανικό. Πωλείται από 7 έως 8 ευρώ το κιλό. Στο συμβόλαιό μας αναγράφεται ότι δεν μπορούμε να πουλήσουμε σε τιμή κάτω από το 7 ευρώ/κιλό. Οπότε είμαστε σε αυτό το επίπεδο.

Ποια χώρα είναι καλύτερη για να καλλιεργηθεί αυτή η ποικιλία;

Για μας καλύτερη είναι η Ελλάδα, γιατί ήδη αγοράζουμε κόκκινες φράουλες απευθείας από Έλληνες παραγωγούς, με τους οποίους συνεργαζόμαστε περίπου 20 χρόνια. Επίσης, έχουμε φυτώριο στην Πολωνία και τους πουλάμε το πολλαπλασιαστικό υλικό. Η συνεργασία μας είναι από τη φύτευση μέχρι το τελικό προϊόν. Εμείς φέραμε την Camarosa στην Ελλάδα και τώρα ψάχνουμε την επόμενη ποικιλία που θα έχει αντίστοιχα τόσο μεγάλη επιτυχία. Ήταν νούμερο 1 πριν 7-8 χρόνια. Τότε προμηθεύαμε με φυτά φράουλας το 50% των παραγωγών. Τώρα σχεδόν δεν υπάρχει …

Πιστεύω ότι η Πολωνία είναι το καλύτερο μέρος για να παράγεις πολλαπλασιαστικό υλικό και η Ελλάδα είναι το καλύτερο μέρος για να παράγεις φράουλες. Έχει να κάνει με το κλίμα.

Τώρα με ποιες κόκκινες ποικιλίες δουλεύετε στην Ελλάδα;

Διαθέτουμε την Calderon, τη Felicity, την Arwen και η Camarosa ακόμα καλλιεργείται. Αλλά η νούμερο ένα σήμερα στη διεθνή αγορά είναι η Victory και η νούμερο 2 η Fortuna, οι οποίες δεν είναι δικές μας.


Πηγή – agro24.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,146FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments