Friday, September 20, 2024
HomeδιάφοραΗ πρώτη καλλιέργεια Dragon Fruit στην Κρήτη

Η πρώτη καλλιέργεια Dragon Fruit στην Κρήτη


Μια νέα καλλιέργεια λίγο έξω από Ηράκλειο της Κρήτης έφεραν ο Μάνος Μπακούσης και η Ιωάννα Στρατάκη …
Πρόκειται για την πρώτη καλλιέργεια «φρούτου του Δράκου» ή αλλιώς το γνωστό Dragon Fruit ή Pitaya. Μία έκταση δυόμισι στρεμμάτων που ξεκίνησε από το 2020, ενώ από τον πρώτο κιόλας χρόνο άρχισε να αποδίδει καρπούς!

Σαράντα ποικιλίες από εξωτερικό περίπου με γεύση και χρώματα που δεν θα αφήσουν κανέναν ανικανοποίητο από ένα φρούτο που παρέχει εξαιρετικά οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό. Μια πολλά υποσχόμενη νέα καλλιέργεια που λίγο αργότερα όπως μας λένε θα γίνει και επισκέψιμος ο χώρος της καλλιέργειας.

Σε συνεργασία με την κ.α Παμπίτσα Καβαλιεράτου παρέχουν μοσχεύματα για νέες καλλιέργειες στην Κρήτη, ενώ στόχος τους είναι το Dragon Fruit να βρίσκεται στα σπίτια μας σε προσιτές τιμές και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρόνο!

Με οργανικές ουσίες χωρίς λιπάσματα, χωρίς φάρμακα και ψεκασμούς έχουμε μια «διατροφική βόμβα» στο τραπέζι μας!

Η χρήση του φρούτου

Οι χρήσεις του φρούτου, εκτός από φρέσκο στην κατανάλωση τους, είναι πάρα πολλές όπως στην ζαχαροπλαστική σε χυμούς ζελέ παγωτά, σε ποτά (ιδιαίτερα κοκτέιλ), με γιαούρτι (τα γνωστά smoothie bowls, σε ζύμες, σε σαλάτες, σε φαγητά για τον εξαιρετικό φυσικό χρωματισμό που μπορεί να δώσει, αλλά και στην παραγωγή κρασιού.

Διατροφική αξία
Το dragon fruit περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά που περιλαμβάνουν μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο, βιταμίνη Α και C και ψευδάργυρο.
Επίσης περιέχει μικρότερες ποσότητες ασβεστίου και χαλκού, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Επιπλέον περιέχει 60 θερμίδες ανά 100 gr.

Αντιοξειδωτικά

Το dragon fruit περιέχει επίσης πολλά αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα και συνδέονται με χρόνια νοσήματα και την γήρανση. 

Το dragon fruit περιέχει τα εξής αντιοξειδωτικά: 

Βιταμίνες που εντοπίζονται στο κόκκινο χρώμα του φρούτου, αυτές οι βαθιές κόκκινες χρωστικές φαίνεται ότι προστατεύουν την LDL, χοληστερόλη (κακή χοληστερόλη) από την οξείδωση. 

Υδροξυκυνναμικά: αυτές οι ενώσεις έχουν αντικαρκινική δράση. 

ΦλαβονοειδήΑυτή η ομάδα αντιοξειδωτικών συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και τον μειωμένο κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Οφέλη dragon fruit

Μείωση του κινδύνου για διαβήτη

Το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει υψηλά ποσοστά φυτικών ινών που συμβάλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα και δεν προκαλεί απότομη αύξηση της γλυκόζης στους διαβητικούς. Η τακτική κατανάλωση του dragon fruit βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας της γλυκόζης στο αίμα και προλαμβάνει τις συνέπειες που προκαλεί ο διαβήτης.

Αντικαρκινική δράση

Το dragon fruit έχει αντικαρκινικές ιδιότητες που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου. Περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμίνης C η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Η βιταμίνη C είναι ένα πανίσχυρο αντιοξειδωτικό που προλαμβάνει χρόνια νοσήματα όπως ο διαβήτης και ο καρκίνος.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού

Το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει υψηλά ποσοστά βιταμίνης C που ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθά να είμαστε υγιείς. Η βιταμίνη C βοηθά το σώμα να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

Βελτίωση της πέψης

Το dragon fruit είναι πλούσια πηγή ολιγοσακχαριτών που βοηθούν τα καλά βακτήρια του εντέρου και συμβάλλουν στην πέψη. Επίσης περιέχει φυτικές ίνες οι οποίες  βοηθούν στην υγεία του πεπτικού, μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο, υπέρταση και νοσήματα του καρδιαγγειακού.

Υγεία της καρδιάς

Το dragon fruit περιέχει βηταλαΐνες, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα και μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης. Οι μικροσκοπικοί μαύροι σπόροι μέσα στο φρούτο είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 και ωμέγα-9 λιπαρά οξέα τα οποία είναι καλά για την καρδιά και μειώνουν τον κίνδυνο για νοσήματα του καρδιαγγειακού.

οι παραγωγοί της καλλιέργειας Dragon Fruit


η καλλιέργεια είναι σε μια έκταση δυόμισι στρεμμάτων που ξεκίνησε από το 2020

Μια πολλά υποσχόμενη νέα καλλιέργεια που λίγο αργότερα όπως μας λένε θα γίνει και επισκέψιμος ο χώρος της καλλιέργειας

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην σελίδα τους στο Facebook Manos Bakoysis (Dragon fruit Creta Greece)

και στο email [email protected]

ή στο 6973328500

(Έλενα Μπακούση – iraklionews.gr)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,146FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments