Thursday, September 19, 2024
HomeEco-SchemesΣκάνδαλο με τα Οικολογικά Σχήματα: Η Αποτυχία της Κυβέρνησης να Υποστηρίξει τους...

Σκάνδαλο με τα Οικολογικά Σχήματα: Η Αποτυχία της Κυβέρνησης να Υποστηρίξει τους Αγρότες

Σκάνδαλο με τα Οικολογικά Σχήματα: Η Αποτυχία της Κυβέρνησης να Υποστηρίξει τους Αγρότες

Η αποτίμηση των Οικολογικών Σχημάτων (Eco-Schemes) έχει προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας. Οι αγρότες εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τις μειωμένες ενισχύσεις, ενώ οι καταγγελίες για αδιαφάνεια και άνιση μεταχείριση είναι πολυάριθμες.
Ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Βασίλης Κόκκαλης, χαρακτήρισε την αποτίμηση των Οικολογικών Σχημάτων ως “φιάσκο“. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, οι πληρωμές είναι μειωμένες έως και κατά 50% σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, γεγονός που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους αγροτικούς συλλόγους.
Οι πληρωμές των Οικολογικών Σχημάτων κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής τους χαρακτηρίζονται από σημαντικές αποκλίσεις. Παράλληλα, οι παρατάσεις που δόθηκαν για τη δήλωση και την υποβολή τροποποιήσεων στις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης είχαν ως αποτέλεσμα την υπέρβαση του προϋπολογισμού, οδηγώντας σε περαιτέρω μειώσεις στις ενισχύσεις.
Οι αγροτικοί σύλλογοι Βελβεντού, Αλμωπίας, Δήμου Σκύδρας και Νάουσας καταγγέλλουν ότι οι πληρωμές ήταν πολύ χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες, ενώ εκατομμύρια ευρώ σπαταλήθηκαν για μη ελεγχόμενες δράσεις. Η διαδικασία χαρακτηρίζεται από έλλειψη διαφάνειας και δικαιοσύνης, γεγονός που προκαλεί αμφιβολίες για την αξιοπιστία της κυβέρνησης και των θεσμών της.
Για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγροτών, είναι απαραίτητη η πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες καταβολής των ενισχύσεων και η δίκαιη μεταχείριση όλων των δικαιούχων. Η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των αγροτών και της ελληνικής γεωργίας.
Σημαντικά Ερωτήματα προς την Κυβέρνηση:
  • Πώς υπολογίστηκαν οι ενισχύσεις για το 2023;
  • Γιατί δόθηκαν παρατάσεις παρά την υπέρβαση του προϋπολογισμού;
  • Τι ενέργειες έγιναν μετά τον υπερδιπλασιασμό του προϋπολογισμού;
  • Πόσοι διασταυρωτικοί έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν για την αξιοπιστία των δηλώσεων;
  • Ποιες διαδικασίες διασφαλίζουν την αμεροληψία και τη δικαιοσύνη στη διανομή των ενισχύσεων;
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments