Friday, September 20, 2024
HomeαμπέλιαμπελουργειαΣοβαρή μείωση παραγωγής ανεβάζει φέτος τις τιμές σε ποικιλίες οινοστάφυλων

Σοβαρή μείωση παραγωγής ανεβάζει φέτος τις τιμές σε ποικιλίες οινοστάφυλων

 

Σημαντικά βελτιωμένες αναμένεται να είναι φέτος οι τιμές παραγωγού, ειδικά στις εξαιρετικές ποικιλίες οινοστάφυλων με ζήτηση από τις οινοποιητικές επιχειρήσεις, καθώς ο περονόσπορος αρχικά και ο καύσωνας στη συνέχεια έχουν κάνει μεγάλη ζημιά στην εγχώρια παραγωγή και αρκετά οινοποιεία θα υποχρεωθούν να κατέβουν πολύ από τη δυναμικότητά τους.

Είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που ακόμα  και μεγάλοι αμπελώνες γνωστών οινοποιητικών επιχειρήσεων και συνεργατών τους δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στον προγραμματισμό των οινοποιήσεων για τη φετινή χρονιά και θα αναγκασθούν να αναζητήσουν πρώτη ύλη ευρύτερα από άλλους ιδιώτες αμπελουργούς.  Σ’ αυτό το περιβάλλον είναι βέβαιο ότι η ζήτηση θα ενισχυθεί σημαντικά, ο ανταγωνισμός θα αυξηθεί και οι τιμές θα ανέβουν.

Τις σοβαρές ζημιές από τον  περονόσπορο και την ακραία ζέστη που καταγράφονται αυτόν τον καιρό σε αμπελώνες οινοποιήσιμων ποικιλιών, στις περισσότερες αμπελουργικές περιοχές της χώρας και θα επηρεάσουν αντίστοιχα τον όγκο της επερχόμενης παραγωγής, αναγνωρίζουν μέρα με τη μέρα όλοι οι συντελεστές του κλάδου.

Μάλιστα, παρά τις παρεμβάσεις των αμπελουργών, το πρόβλημα δεν κατέστη δυνατόν να ανασχεθεί, πλήττοντας τον όγκο της παραγωγής στη συμβατική καλλιέργεια, ενώ η βιολογική καλλιέργεια υπέστη σχεδόν ολική καταστροφή. Την επέλαση του περονόσπορου, ακολούθησαν, οι ακραίες θερμοκρασιακά συνθήκες (καύσωνες) οι οποίες συνέβαλαν σε πολλές περιοχές στην υδατική και οξειδωτική καταπόνηση των αμπελιών με αποτέλεσμα την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών, την μικροραγία και την μερική ή ολική ξήρανση των φύλλων και των σταφυλιών.

Σύμφωνα με την εικόνα που αποκόμισε η ΚΕΟΣΟΕ ανά περιοχή ευθύνης των μελών της, οι ζημιές σε όλες τις αμπελουργικές ζώνες, ξεκινούν τουλάχιστον από το 50%, ενώ σε κάποιες περιοχές είναι στο 100%:

  • – Aμύνταιο: Παρατηρούνται ζημιές περονόσπορου, ωιδίου και καύσωνα, άνω του 50%
  • – Νάουσα: Παρά τις σχετικά επιτυχείς παρεμβάσεις για περονόσπορο- ωίδιο, μεσούντος του καύσωνα παρατηρείται κακή καρπόδεση που οδηγεί σε μικροκαρπία, ενώ η παραγωγή εκτιμάται μειωμένη από 50% έως 65%.
  • – Ζώνη Ζίτσας: Πρωτοφανής εξάπλωση του περονόσπορου με αποτέλεσμα την απώλεια της παραγωγής έως 70%, ενώ στη βιολογική καλλιέργεια αγγίζει το 90%.
  • – Τύρναβο: Παρά τις φυτοπροστατευτικές παρεμβάσεις με υψηλό κόστος των αμπελουργών,οι ζημιές από περονόσπορο κυμαίνονται από 60% έως και 100% σε πολλές περιπτώσεις.
  • – Ν.Αγχίαλο: Ανάλογη εικόνα με αυτή του Τυρνάβου
  • – Βοιωτία: Στο 50% εκτιμάται η απώλεια παραγωγής.
  • – Αττική: Καταγράφονται εστιασμένες προσβολές από περονόσπορο), ενώ έντονο είναι το φαινόμενο της λειψυδρίας.
  • – Εύβοια: Εκτεταμένη προσβολή από περονόσπορο στις περιοχές Καρύστου-Μαρμαρίου ,αλλά και της υπόλοιπης Εύβοιας, σε ποσοστό άνω του 50%, ενώ και οι επιπτώσεις του καύσωνα αναμένονται ιδιαίτερα ανησυχητικές, λόγω των ξηρικών αμπελώνων της περιοχής.
  • – Νεμέα: Από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από περονόσπορο και καύσωνες, με τις ζημιές να ξεπερνούν το 70% και κατά περίπτωση να φθάνουν το 100%.
  • – Αχαία – Ηλεία: Οι ζημιές ξεπερνούν το 60%.
  • – Λήμνο: Μετά από τους συνεχείς καύσωνες παρατηρήθηκαν στα περισσότερα αμπελοτεμάχια , έντονα ηλιακά εγκαύματα τόσο στην φυλλική επιφάνεια, όσο δευτερογενώς και στα σταφύλια, με αποτέλεσμα να μην μπορέσουν να ωριμάσουν και να είναι εμπορεύσιμα, και συνεπώς να μην  συγκομισθούν. 
  • – Σάμος: Σημαντικές ζημιές εξαιτίας του περονόσπορου – που δεν αποτελεί συχνό φαινόμενο. Παράλληλα παρατηρούνται ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.
  • – Σαντορίνη: Σοβαρό πρόβλημα ανομβρίας που έχει σαν αποτέλεσμα την δραστική μείωση της παραγωγής, λόγω ακαρπίας.
  • – Πάρος – Ρόδος: Έξαρση του περονόσπορου στα εν λόγω νησιά με ζημιές στο 50% του δυναμικού τους.
  • – Νησιά Ιονίου: Η σημαντικότερη επέλαση του περονόσπορου, παρατηρείται σε Κεφαλλονιά, Ζάκυνθο και Λευκάδα, στα οποία η παραγωγή έχει καταστραφεί από 80% έως 100%.
  • – Κρήτη: Σχεδόν ολοκληρωτική είναι η καταστροφή λόγω του περονόσπορου και του καύσωνα, καθιστώντας τα σταφύλια υποβαθμισμένα και μη εμπορεύσιμα.
  • με πληροφορίες  agronews.gr
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments