Saturday, September 21, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΞεκίνησε η συγκομιδή κάστανου με μειωμένη παραγωγή αλλά αυξημένη ζήτηση

Ξεκίνησε η συγκομιδή κάστανου με μειωμένη παραγωγή αλλά αυξημένη ζήτηση

 

Ξεκίνησε με μικρές ποσότητες η συγκομιδή κάστανου ενώ από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη αλλά υπάρχει αυξημένη ζήτηση για το προϊόν στην εγχώρια αγορά αλλά και για εξαγωγές.

Μετά από μια καταστροφική χρονιά που είχαν πέρσι οι καστανοπαραγωγοί περιμένουν να δουν αν έχουν και φέτος ζημιά από την φαιά σήψη και ελπίζουν σε αύξηση των τιμών από τους εμπόρους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων κ. Ευθύμιος Καζαντζής, δήλωσε στον agrotypos ότι «ξεκίνησε εδώ και δύο ημέρες η συγκομιδή κάστανου με μικρές ποσότητες. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αυξηθούν οι ρυθμοί. Από την πρώτη εικόνα στα πρώιμα κάστανα φαίνεται ότι και φέτος θα έχουμε ζημιές από την φαιά σήψη. Η φαιά σήψη είναι ασθένεια που προσβάλλει τον καρπό του κάστανου, καθιστώντας τον μη εμπορεύσιμο. Πέρυσι που είχαμε μεγάλο πρόβλημα και απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς μας έδωσαν αποζημιώση μόλις 150 ευρώ στρεμματική ενίσχυση.  Το ποσό αυτό δεν καλύπτει το μέγεθος της ζημιάς που είχαμε από τον  μύκητα. Στην Ιταλία που είχαν προβλήματα με αυτή την ασθένεια δίνουν κάθε χρόνο στους καστανοπαραγωγούς 350 ευρώ το στρέμμα ενίσχυση και 150 ευρώ το δέντρο με στόχο την αντικατάστασή του. Χρειάζονται γενναία μέτρα στήριξης των καστανοπαραγωγών».   

Ο πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας – Στομίου «Καρποί Κισσάβου» κ. Θύμιος Τριανταφύλλου, ανέφερε ότι «ξεκίνησε αυτές τις ημέρες η συγκομιδή με μικρές ποσότητες στα κάστανα. Από την πρώτη εικόνα φαίνεται ότι έχουμε μειωμένη παραγωγή, κατά 50%, λόγω της σφήκα της καστανιάς. Πέρυσι είχαμε σοβαρό πρόβλημα από την φαιά σήψη που επηρέασε αρνητικά τις τιμές παραγωγού με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες εισοδήματος. Τα 150 ευρώ που μας έδωσαν δεν βοήθησαν. Εμείς ζητούσαμε στήριξη της καλλιέργειας με 400 ευρώ το στρέμμα. Ο συνεταιρισμός έχει κάνει επενδύσεις μέσω των Σχεδίων Βελτίωσης και εμπορεύεται για λογαριασμό των μελών της το 70% περίπου της παραγωγής κάστανου που καλλιεργείται στις πλαγιές του Κισσάβου, στις περιοχές της Καρίτσας και του Στομίου. Έχουμε και τυποποιητήριο, ψυκτιούς θαλάμους αποθήκευσης και κάνουμε εξαγωγές. Υπάρχει ζήτηση για την καλή ποιότητα κάστανου στην αγορά».  

Ο κ. Δημήτριος Μίσκος, γεωπόνος και παραγωγός από την Γρίβα στο Κιλκίς, τόνισε ότι «ξεκίνησε με μικρές ποσότητες η συγκομιδή κάστανου στο όρος Πάικο. Η παραγωγή φέτος είναι μειωμένη και υπάρχει πρόβλημα ακαρπίας αλλά στην περιοχή τα κάστανα είναι καθαρά από την φαιά σήψη. Αν έχουμε βροχές αυτή την εποχή θα βοηθήσουν την συγκομιδή του καρπού. Το εμπορικό ενδιαφέρον για κάστανα φέτος είναι μεγάλο και ήδη έχουν έρθει στην περιοχή Έλληνες και Ιταλοί έμποροι. Πέρυσι για την καλή ποιότητα (έξτρα) του κάστανου οι έμποροι έδιναν 2,80 ευρώ το κιλό. Φέτος με την μειωμένη παραγωγή ελπίζουμε η τιμή να φτάσει στα 3,5 – 4 ευρώ το κιλό».   

Μεγάλο πρόβλημα μειωμένης παραγωγής έχει η ορεινή Αρκαδία. Ο κ. Βαγγέλης Μητρόπουλος, παραγωγός και πρώην πρόεδρος στον Α.Σ. Βλαχοκερασιάς, δηλώνει «φέτος είναι πολύ λίγη η παραγωγή κάστανου στην περιοχή. Οι βροχοπτώσεις του περασμένου Μαΐου δημιούργησαν πρόβλημα στην παραγωγή κάστανου και καρυδιού. Πολλοί παραγωγοί δεν θα μπουν ούτε στα χωράφια τους για να κάνουν συγκομιδή, αφού τα έξοδα είναι μεγάλα».

(Παϊσιάδης Σταύρος – agrotypos.gr)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,150FansLike
1,289FollowersFollow

Recent Comments