Friday, September 20, 2024
HomeακτινίδιοΑκτινίδιο Καβάλας: Πάει να ξεπεράσει το 1€ το κιλό

Ακτινίδιο Καβάλας: Πάει να ξεπεράσει το 1€ το κιλό


Με θετικό πρόσημο ολοκληρώνεται η συγκομιδή για το ακτινίδιο της Καβάλας που διαχειρίζεται η ΕΑΣ. Έχουν συγκομιστεί 8.000 τόνοι, εκ των οποίων ορισμένες ποσότητες προωθήθηκαν στην αγορά και άλλες είναι αποθηκευμένες στα ψυγεία. Μένει να συγκομιστούν άλλοι 1.200 τόνοι, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης, Κώστα Λεπίδα.

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τη χρονιά «πάρα πολύ καλή», αναφέροντας ότι φέτος τα μεγέθη των καρπών είναι μεγάλα. «Η αγορά είναι άδεια, τόσο από τη Νέα Ζηλανδία όσο και από τη Χιλή. Στο Zespri Green, γνωστό και ως Hayward, ‘‘παίζουμε’’ μόνοι μας στην ευρωπαϊκή αγορά. Οι Ιταλοί έχουν φέτος πολύ λίγα Hayward και σταδιακά προσπαθούν να φύγουν». Όπως εξηγεί, τα αντικαθιστούν με το κίτρινο και το κόκκινο ακτινίδιο, αφήνοντας την αγορά του πράσινου στην Ελλάδα.

Για πολλοστή φορά, ο κ. Λεπίδας μεταφέρει τον προβληματισμό του για την απουσία οργάνωσης και υποδομών στην Ελλάδα, με συνέπεια το εκλεκτό εθνικό προϊόν να μην έχει την τιμή που του αξίζει. «Είμαστε δεύτεροι στον κόσμο σε ποσότητα ακτινιδίου, αλλά δεν θα πετύχουμε ποτέ αυτό που πετυχαίνουν οι Νεοζηλανδοί. Στα ελληνικά σούπερ μάρκετ της Νέας Ζηλανδίας πωλείται προς 6 ευρώ το κιλό και το ελληνικό είναι χαμηλότερα χωρίς να έχουν καμία διαφορά στην ποιότητα».

Εστιάζοντας στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ακτινιδίου της Νέας Ζηλανδίας στα ελληνικά σούπερ μάρκετ, ο κ. Λεπίδας αναφέρει ότι δεν είναι αποκλειστικά δικό της, αλλά στα πακέτα «Zespri» περιλαμβάνονται ελληνικά και ιταλικά ακτινίδια. «Το ακτινίδιο που βλέπουμε στο Lidl ως Νέας Ζηλανδίας μπορεί να είναι Καβάλας που το φέρνει άλλη εταιρεία». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τιμές είναι καλές, κινούνται στα 80 με 85 λεπτά, αλλά θα έπρεπε να ξεπερνούν το 1 ευρώ και αυτό θα επιδιώξουν στην εκκαθάριση, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα έχει μείωση της παραγωγής.

Εξαγωγές
Η ΕΑΣ Καβάλας έχει εξαγάγει ήδη 1.000 τόνους στους πελάτες της και σταδιακά η φετινή παραγωγή θα προωθηθεί μέχρι τον Απρίλιο, που θα έρθουν ακτινίδια από το Νότιο Ημισφαίριο, τη Νέα Ζηλανδία και τη Χιλή. «Απαιτείται να έχουμε μια συνέχεια και συνέπεια στην αγορά όλοι οι Έλληνες και όχι μόνο η ΕΑΣ Καβάλας, ώστε να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα», λέει.

Στους προορισμούς του καβαλιώτικου ακτινιδίου περιλαμβάνεται η Αμερική και η Ένωση επιδιώκει να κάνει κίνηση στη Βραζιλία, ενδεχομένως και στην Ινδία, πλην όμως εκεί προτιμούν καρπό με μικρό μέγεθος. Η φετινή παραγωγή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τους 300.000 τόνους και την επόμενη διετία αναμένεται να προστεθούν άλλοι 100.000.

Πηγή ypaithros.gr
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments