Thursday, September 19, 2024
HomeαγρότεςΝέο Πρόγραμμα για τη Μείωση Νιτρικών: Σημαντικές Στρεμματικές Ενισχύσεις για Αγρότες

Νέο Πρόγραμμα για τη Μείωση Νιτρικών: Σημαντικές Στρεμματικές Ενισχύσεις για Αγρότες

Νέο Πρόγραμμα για τη Μείωση Νιτρικών: Σημαντικές Στρεμματικές Ενισχύσεις για Αγρότες


Νέο Πρόγραμμα για τη Μείωση Νιτρικών: Σημαντικές Στρεμματικές Ενισχύσεις για Αγρότες

Το νέο πρόγραμμα για τη μείωση της ρύπανσης του νερού από γεωργική δραστηριότητα ανακοινώθηκε, φέρνοντας ελπίδα για τους αγρότες που ανησυχούν για τη βιωσιμότητα των καλλιεργειών τους και το περιβάλλον. Το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2024 περιλαμβάνει δράσεις που στοχεύουν στη μείωση των νιτρικών και άλλων ρυπογόνων ουσιών.

Εφαρμογή Δράσης

Η δράση 10.01.04 περιλαμβάνει τρεις βασικές δεσμεύσεις για τους αγρότες:

1. Αγρανάπαυση: Οι αγρότες δεσμεύονται να αφήνουν τουλάχιστον το 30% των εκτάσεών τους σε αγρανάπαυση, ποσοστό που μπορεί να αυξηθεί έως 50% ετησίως.

   

2. Αμειψισπορά: Οι παραγωγοί εφαρμόζουν αμειψισπορά σε τουλάχιστον 30% της έκτασής τους, με δυνατότητα αύξησης έως 90%.


3. Χλωρά λίπανση: Εφαρμογή χλωράς λίπανσης σε δενδρώδεις καλλιέργειες σε τουλάχιστον 20% της έκτασης, με περιορισμούς στη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων.

Ενισχύσεις

Οι αγρότες που συμμετέχουν στη δράση θα λάβουν σημαντικές οικονομικές ενισχύσεις ανά στρέμμα ανά έτος. Για παράδειγμα, οι ενισχύσεις για αραβόσιτο φτάνουν έως 53,4 ευρώ, για βαμβάκι έως 60 ευρώ, και για ελιά 45,2 ευρώ. Οι ενισχύσεις καλύπτουν επίσης το κόστος εργαστηριακών αναλύσεων και τη διαχείριση εισροών, εξασφαλίζοντας ότι η εφαρμογή των μέτρων θα είναι αποδοτική και περιβαλλοντικά υπεύθυνη.

Στόχοι και Προοπτικές

Το πρόγραμμα στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας των υδάτων στις ευάλωτες περιοχές της χώρας, ενισχύοντας παράλληλα τη βιωσιμότητα της γεωργίας. Οι δεσμεύσεις αυτές αναμένεται να μειώσουν τη ρύπανση του νερού, ενισχύοντας την αειφορία των γεωργικών πρακτικών και προστατεύοντας το περιβάλλον.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments