Friday, September 20, 2024
HomeΈναρξη ΣεζόνΈναρξη Σεζόν για το Επιτραπέζιο Ροδάκινο: Αρχή με 1,10 ,

Έναρξη Σεζόν για το Επιτραπέζιο Ροδάκινο: Αρχή με 1,10 ,


 

Έναρξη Σεζόν για το Επιτραπέζιο Ροδάκινο: Προκλήσεις και Προσδοκίες

Η νέα καλλιεργητική περίοδος για το επιτραπέζιο ροδάκινο ξεκίνησε με αρχικές τιμές που κυμαίνονται γύρω στο 1,10 ευρώ το κιλό. Παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που περιόρισαν την παραγωγή, οι πρώτες ποικιλίες όπως οι Lolita, Early Crest, και Francoise έχουν ήδη φτάσει στην αγορά. Η φετινή σεζόν χαρακτηρίζεται από σημαντικές προκλήσεις, λόγω απώλειας έως και 40% της παραγωγής εξαιτίας βροχοπτώσεων και παγετών κατά την περίοδο της ανθοφορίας.

Οι Προκλήσεις των Παραγωγών

Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις λόγω των καιρικών συνθηκών. Ο Παναγιώτης Τορλακίδης, διευθυντής του Α.Σ. Αλιάκμων, ανέφερε ότι οι εξαγωγές ξεκίνησαν με χαμηλή ζήτηση, γεγονός που αποδίδεται στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, υπάρχει ελπίδα ότι η ζήτηση θα αυξηθεί με την άνοδο της θερμοκρασίας. Ο Δημήτρης Μουτσεράς, παραγωγός, επισημαίνει ότι οι πρώιμες ποικιλίες έχουν χαμηλότερες αποδόσεις, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για υπομονή και προσαρμογή στις νέες συνθήκες της αγοράς.

Προβλέψεις και Προσδοκίες

Παρά τις δυσκολίες, οι καλλιεργητές διατηρούν την αισιοδοξία τους για τη φετινή χρονιά. Η αγορά αναμένεται να σταθεροποιηθεί καθώς η σεζόν προχωρά και οι καιρικές συνθήκες βελτιώνονται. Οι παραγωγοί ελπίζουν σε καλύτερες αποδόσεις και αυξημένες τιμές, κάτι που θα τους επιτρέψει να καλύψουν τις απώλειες και να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Οι Πρώτες Ποικιλίες στην Αγορά

Οι πρώτες ποικιλίες που έφτασαν στην αγορά είναι οι Lolita, Early Crest και Francoise, καθώς και τα νεκταρίνια Early Bomba. Παρά τις αντίξοες συνθήκες, οι παραγωγοί κατόρθωσαν να φέρουν αυτά τα προϊόντα στην αγορά, δείχνοντας τη δέσμευσή τους και την αντοχή τους στις δυσκολίες. Η ποιότητα των φρούτων παραμένει υψηλή, κάτι που αντανακλά τις προσπάθειες των παραγωγών να προσφέρουν το καλύτερο δυνατό προϊόν στους καταναλωτές.

Προοπτικές για τις Εξαγωγές

Οι εξαγωγές επιτραπέζιων ροδάκινων αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την ελληνική οικονομία, ειδικά στις περιόδους όπου η ζήτηση στην εγχώρια αγορά δεν επαρκεί για να απορροφήσει την παραγωγή. Η φετινή χρονιά ξεκίνησε με αργό ρυθμό εξαγωγών, αλλά οι παραγωγοί ελπίζουν σε βελτίωση των συνθηκών με την άνοδο της θερμοκρασίας και την αύξηση της ζήτησης στις διεθνείς αγορές.

Κλείνοντας

Η νέα σεζόν για το επιτραπέζιο ροδάκινο φέρνει μαζί της προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες. Οι παραγωγοί, παρά τις αντιξοότητες, παραμένουν αφοσιωμένοι στην καλλιέργεια υψηλής ποιότητας προϊόντων και ελπίζουν σε καλύτερες ημέρες καθώς η αγορά σταθεροποιείται και η ζήτηση αυξάνεται. Η φετινή χρονιά θα δείξει αν οι προσπάθειές τους θα ανταμειφθούν και αν οι καταναλωτές θα απολαύσουν τα φρέσκα και νόστιμα ροδάκινα που παράγουν με τόσο κόπο.

Με πληροφοριες απο fresher.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments