Thursday, September 19, 2024
Homeαγροτική συνεργασίαΤέσσερις Νομοί Συνεργάζονται για την Προστασία της Ελιάς Καλαμών

Τέσσερις Νομοί Συνεργάζονται για την Προστασία της Ελιάς Καλαμών

Τέσσερις Νομοί Συνεργάζονται για την Προστασία της Ελιάς Καλαμών


 

Τέσσερις Νομοί Συνεργάζονται για την Προστασία της Ελιάς Καλαμών

Εκδήλωση-συζήτηση, με θέμα «Ελιά Καλαμών/Kalamata Olives: Και τώρα τι κάνουμε; Θωρακίζουμε το προϊόν», συνδιοργάνωσαν πριν από λίγες ημέρες στο Γύθειο το Επιμελητήριο Λακωνίας μαζί με τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας, Μεσσηνίας και Φθιώτιδας. Οι εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί μετά την απόφαση του ΣτΕ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού και όλοι μαζί, πλέον, τρέχουν για να θωρακίσουν το brand name του προϊόντος, ώστε να μη χρησιμοποιείται από άλλη χώρα εκτός από την Ελλάδα.

Συνεργασία

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας, Γιάννης Παναρίτης, αναφερόμενος στους στόχους της συνεργασίας με τα άλλα Επιμελητήρια, σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «πρόκειται για μία ιστορία που άρχισε το 2018 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα, με τη συνεργασία τεσσάρων Επιμελητηρίων που έχουν ως μοναδικό στόχο να προστατευθεί το προϊόν σε ό,τι αφορά την εξαγωγική του πορεία. Μέχρι τώρα, η Αιτωλοακαρνανία δεν μπορούσε να εξάγει με το 45% της παραγωγής, η Λακωνία με το 28%-30% και η Φθιώτιδα με το 20%. Τώρα, όλα αυτά ξεπεράστηκαν και στη σύσκεψη συμμετείχε και το Επιμελητήριο Μεσσηνίας».

Συγκρότηση τεχνικής επιτροπής

Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας τόνισε ότι «τα Επιμελητήρια θα παραμείνουν πιστά στη δέσμευσή τους για τη συνέχιση της συνεργασίας τους σχετικά με το θέμα της Ελιάς Καλαμών».

Επιπλέον, ο ίδιος πρότεινε τη συγκρότηση τεχνικής επιτροπής, «η οποία θα επεξεργαστεί τις δυνατές λύσεις για την ανάδειξη του προϊόντος ως εθνικού, τη θωράκισή του έναντι τρίτων χωρών, με σεβασμό στην ΠΟΠ ταυτότητα και την αξία που του προσδίδει η ποιότητα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεωγραφική και την παραδοσιακή τεχνογνωσία, αλλά και με σεβασμό γενικά στο εθνικό μας προϊόν που παράγεται στις περισσότερες περιοχές της χώρας».

Μετά το τέλος των τοποθετήσεων, ακολούθησε συζήτηση με τους συμμετέχοντες, οι οποίοι εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους σε σχέση με τη θωράκιση του προϊόντος.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, βουλευτές Λακωνίας και Μεσσηνίας, ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, αντιπεριφερειάρχες και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Δ. Ευρώτα, εκπρόσωποι των δήμων, ενώ το «παρών» έδωσαν οι ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ, ΣΥΜΕΠΟΠ και η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς.

Στο τέλος αποφασίστηκε από κοινού η δημιουργία τεχνικής επιτροπής με εκπροσώπους από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και από τους τέσσερις νομούς και από οργανώσεις με άμεση σχέση με το προϊόν, με σκοπό την κατάθεση πρότασης προς το ΥΠΑΑΤ για τη διασφάλιση του προϊόντος ως εθνικού και τη θωράκισή του προς τρίτες χώρες.

Πηγή https://www.ypaithros.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments