Μια επαναστατική εξέλιξη υπόσχεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο λίπανσης των ελαιόδεντρων στην Κρήτη, μειώνοντας το κόστος και αυξάνοντας την παραγωγή.
Ο γεωπόνος Μανώλης Βιδάλης, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη στην εκπομπή του Μανώλη Αργυράκη, ανακοίνωσε ότι οι προσπάθειες αξιοποίησης του κατσίγαρου αποδείχθηκαν επιτυχείς και πλέον ανοίγεται μια νέα εποχή για τους ελαιοπαραγωγούς.
Κατά τη διάρκεια τριετούς έρευνας σε ελαιουργείο στο Καβούσι, διαπιστώθηκε ότι ο κατσίγαρος περιέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στις ιδανικές αναλογίες που απαιτούνται για την άριστη θρέψη της ελιάς. Σύμφωνα με τον κ. Βιδάλη, ο κατσίγαρος, ως λίπασμα, αυξάνει την απόδοση των δέντρων και οδηγεί σε υψηλότερη παραγωγικότητα.
Το νέο λίπασμα χαρακτηρίζεται από την απουσία δυσάρεστων οσμών, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ελκυστικό για τους παραγωγούς. Οι διαδικασίες για την έγκρισή του βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη και σύντομα αναμένεται να κυκλοφορήσει επίσημα στην αγορά.
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του κατσίγαρου είναι το εξαιρετικά χαμηλό κόστος εφαρμογής, αφού απαιτούνται μόνο δύο αντλίες και η αναλογία είναι μόλις 5 λίτρα κατσίγαρου ανά 100 κιλά νερού.
Ο κ. Βιδάλης επισήμανε ότι σε πρώτη φάση το προϊόν θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για τα ελαιόδεντρα, ωστόσο μελλοντικά σχεδιάζονται νέες έρευνες για την επέκτασή του και σε άλλες καλλιέργειες.
Αναμφίβολα, ο κατσίγαρος φέρνει επανάσταση στον χώρο της ελαιοκομίας και αποτελεί μια καινοτόμα λύση για κάθε παραγωγό που θέλει να αυξήσει την παραγωγή του με ελάχιστο κόστος.
Θέλεις περισσότερα αγροτικά νέα και χρήσιμες συμβουλές για την καλλιέργειά σου; Δες περισσότερα άρθρα στο e-agrotis.gr!
Πηγή – ekriti.gr
πιέστε τις ελιές και θα δείτε τι θα πάθετε – έχετε πέσει όλοι στην παραγωγή παραγωγή ποσότητα και τέτοια και στο τέλος όπως έχει γίνει ξανά θα τα καταστρέψετε όλα – μην πιέζετε τα φυτά και τα ζώα να δώσουν περισσότερα από όσα μπορούν με φυσικό τρόπο – αυτά ξέρουν καλύτερα από εσάς