Στην ανδαλουσιανή πόλη Ronda, ένας εντυπωσιακός μύλος ελαιολάδου που σχεδιάστηκε από τον Philippe Starck ξεχωρίζει ως φόρος τιμής στην ανδαλουσιανή κουλτούρα και ως πρακτικός χώρος για την παραγωγή υψηλής ποιότητας βιολογικού ελαιολάδου. Το LA Almazara, που αποτελεί αποκλειστικό μύλο, εστιατόριο και μουσείο για το LA Organic, άνοιξε τις πόρτες του τον Οκτώβριο του 2024 στη Ronda, στη νότια Ισπανία.
Ένα αρχιτεκτονικό «σκηνοθετημένο» όραμα
Ο Philippe Starck, που προτιμά να τον αποκαλούν «δημιουργό», προσεγγίζει τα έργα του σαν σκηνοθέτης, δημιουργώντας αφηγήσεις με στόχο να προκαλέσει συναισθήματα και να εμπνεύσει τους επισκέπτες. Στο LA Almazara, επιθυμούσε να μεταφράσει την πολιτιστική κληρονομιά της Ανδαλουσίας σε ένα μνημειακό αντικείμενο, γεμάτο αιφνίδιες και σουρεαλιστικές «εκπλήξεις» που ενεργοποιούν όλες τις αισθήσεις.
- Κόκκινος κύβος εξωτερικά: Θυμίζει αντικείμενο που έχει πέσει από τον ουρανό.
- Μεγάλο «μάτι»: Συμβολίζει την επαγρύπνηση και τη δημιουργική φαντασία των Ανδαλουσιανών σουρεαλιστών.

Από το LA Organic στο LA Almazara
Η ιδέα για το LA Almazara γεννήθηκε από μία συζήτηση του Starck με τον εκλιπόντα φίλο του Pedro Gómez de Baeza, επενδυτή και πρόεδρο της LA Organic. Μαζί, οραματίστηκαν ένα βιολογικό ελαιόλαδο που θα αποτελούσε παγκόσμιο σημείο αναφοράς, αναδεικνύοντας την αξία της ισπανικής παραγωγής, ενώ η τελική υλοποίηση χρειάστηκε 14 χρόνια για να ολοκληρωθεί.
Στο επίκεντρο:
- 100% βιολογική παραγωγή ελιάς.
- Αναγεννητικές πρακτικές γεωργίας.
- Τεχνικές ψυχρής έκθλιψης για υψηλής ποιότητας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.
Ανδαλουσιανή σουρεαλιστική εμπειρία
Σύμφωνα με τον Starck, το LA Almazara είναι ένα «υπέροχα λειτουργικό μηχάνημα», αφιερωμένο στην παραγωγή και τον σεβασμό του ελαιολάδου. Η ριζική αντίθεση μεταξύ του «σκοτεινού και δροσερού» εσωτερικού και του φωτεινού και ζεστού εξωτερικού το καθιστά μοναδικό χώρο:
- Απρόσμενα καλλιτεχνικά στοιχεία (μισή ελιά σε σκουριασμένο ατσάλι, μεταλλικός σωλήνας διαπερνά το κτίριο).
- Η βεράντα που κρέμεται από μεταλλικές αλυσίδες.
- Στοιχεία πολιτισμού της Ανδαλουσίας (σπαθί ταυρομαχίας, πορτρέτο ματαδόρ).

Ένα καταφύγιο αισθήσεων
Το LA Almazara δεν αποτελεί μόνο ένα ελαιοτριβείο, αλλά και εστιατόριο και μουσείο, παρέχοντας:
- Γευσιγνωσίες και εργαστήρια για τη βιολογική γεωργία και την παραγωγή ελαιολάδου.
- Εκδηλώσεις και συναυλίες, αναβαθμίζοντας την περιοχή σε πολιτιστικό και γαστρονομικό προορισμό.
Ο Starck υπογραμμίζει ότι το LA Almazara είναι «ένα χαστούκι στο πρόσωπο που ξυπνά, ανακινεί, ζωντανεύει και συγκινεί». Σκοπός του είναι να τιμήσει το ελαιόλαδο ως «υγρό χρυσό» της Ανδαλουσίας, ενώνοντας παράδοση και μοντέρνα αρχιτεκτονική σε μια αδιαπραγμάτευτη εμπειρία.
Προοπτικές και μέλλον
Η ομάδα του LA Almazara σχεδιάζει:
- Νέες διαδρομές μέσα σε ελαιώνες και αμπελώνες.
- Διοργάνωση γκουρμέ εκδηλώσεων, συναυλιών και πολιτιστικών συγκεντρώσεων.
- Συνεχή ανάδειξη της βιολογικής καλλιέργειας, της βιωσιμότητας και της αγάπης για το ανδαλουσιανό ελαιόλαδο.
“Όραμά μας είναι να γιορτάσουμε για πάντα την ουσία, την ομορφιά και τη μαγεία του βιολογικού ελαιολάδου,” λέει ο Starck, “με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.”
Για περισσότερες ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά νέα, επισκεφτείτε το e-Agrotis.gr.
Πηγή oliveoiltimes.com
