Ο 97χρονος αγρότης Πέτρος Κρανιδιώτης, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής, συνεχίζει να βοηθά καθημερινά, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονά του στις αγροτικές δουλειές των θερμοκηπίων κηπευτικών που διατηρούν πάνω από το φράγμα Μπραμιανών.
Παραδίδοντας καθημερινά μαθήματα ζωής και συμβουλεύοντάς τους με τη σοφία που εμπεριέχουν τα λόγια του, όντας υγιής και με τρομερή διαύγεια πνεύματος.
Ο ίδιος παίρνει δύναμη από την καθημερινή επαφή του με τις καλλιέργειες που του δίνουν χαρά και ελπίδα, ως ξωμάχος της αγροτικής γης, ενώ τα νεότερα μέλη της μεγάλης οικογένειάς του παίρνουν από τον ίδιο καθημερινά μαθήματα για το πώς θα ξεπερνούν με ηρεμία και χαμόγελο όλα τα προβλήματα της δουλειάς αλλά και της καθημερινότητας.
Τον συναντήσαμε στον χώρο συσκευασίας της ντομάτας που παράγεται στα δεκάδες στρέμματα των θερμοκηπίων που καλλιεργούν τα παιδιά και τα εγγόνια του. Η παραγωγή τους πωλείται στις λαϊκές αγορές της Αθήνας, όπου βρίσκονται εδώ και πολλά χρόνια …
«Εδώ στην Ιεράπετρα ήρθαν οι Μικρασιάτες αγρότες γονείς μου το 1922 στην ανταλλαγή των πληθυσμών. Εγώ γεννήθηκα στην Ιεράπετρα το 1928. Στα 16 μου γνώρισα έναν καλό φίλο από καλή οικογένεια, που είχε μια αδερφή, την οποία αγάπησα και όταν γνώρισα και την οικογένειά της είπαμε ότι, όταν μεγαλώσουμε, εμείς θα παντρευτούμε.
Έτσι πράγματι έγινε μερικά χρόνια αργότερα. Παντρευτήκαμε και κάναμε 5 καλά παιδιά, πολλά εγγόνια και πολλά δισέγγονα. Έχασα τη γυναίκα μου πριν από 11 χρόνια, αλλά την έχω κάθε μέρα μαζί μου και με αυτή κοιμούμαι κάθε βράδυ. Δεν μπορεί να με πάρει ο ύπνος αν δε νιώσω ότι η Δέσποινά μου είναι δίπλα μου. Ακόμα και με τη φωτογραφία της στο προσκέφαλό μου χαλαρώνω και κοιμάμαι καλά», μας λέει ο 97χρονος Πέτρος Κρανιδιώτης και βγάζει μέσα από πουκάμισό του τη φωτογραφία της ηρωίδας της ζωής του, της αείμνηστης Δέσποινας Κρανιδιώτη-Ασβεστά.
Όσα έμαθε από τους Μικρασιάτες γονείς του
Ο Πέτρος Κρανιδιώτης έμαθε από τους Μικρασιάτες γονείς του όλες τις αγροτικές καλλιέργειες και όλα τα καλλιεργητικά μυστικά για να κάνεις καλό αμπέλι, λαδερές ελιές και ποιοτικές γλυκές ντομάτες.
«Για πολλά χρόνια, πριν ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε θερμοκήπια στην Ιεράπετρα, καλλιεργούσαμε υπαίθρια κηπευτικά, αμπέλια και ελιές. Δούλευα πολλά χρόνια ως εργάτης γης και ήμουν περιζήτητος από τους ντόπιους που είχαν μεγάλους κλήρους και μεγάλες καλλιέργειες. Κάθε πρωί μου χτυπούσαν την πόρτα του σπιτιού μου και μου ζητούσαν να με πάρουν στη δουλειά τους, γιατί ήξεραν πως ό,τι έκανα το έκανα καλά, με συνέπεια και με τιμιότητα.
Οι γονείς μου ήταν καλοί αγρότες και αυτοί με έμαθαν να σέβομαι την περιουσία και την καλλιέργεια του άλλου, την οποία τη θεωρούσα δική μου και την πρόσεχα σαν τα μάτια μου.
Σήμερα, ακόμα στα 97 μου χρόνια, βρίσκομαι μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια μου στον χώρο εργασίας τους, δηλαδή στα θερμοκήπιά τους. Τα παιδιά ακολουθούν τις γραμμές που έδωσε η δική μας γενιά και πάνε καλά. Νιώθω πολύ μεγάλη χαρά και με αναζωογονεί να βλέπω τα νέα παιδιά να εξελίσσονται και να προοδεύουν. Μου αρέσει να δουλεύω κι εγώ δίπλα τους, κα βγάζω κάβους, να κατεβάζω ντοματιές, να μαζεύω ντομάτες και να ελέγχω την πρόοδο της καλλιέργειας.
Όλες οι δουλειές στο θερμοκήπιο είναι εύκολες, αρκεί να προσπαθείς όσο πρέπει», μας είπε ο 97χρονος Πέτρος Κρανιδιώτης, με τα μάτια του να λάμπουν από ικανοποίηση που έχει έρθει η ώρα τα παιδιά του να συγκομίσουν τους καρπούς του κόπου τους, γιατί οι καταναλωτές της Αθήνας περιμένουν να αγοράσουν γλυκιές ποιοτικές ντομάτες, χωρίς φυτοφάρμακα.
Στον αγώνα για τα συμφέροντα της αγροτικής τάξης
Η Πολιτεία δε στήριζε ούτε τότε ούτε και τώρα τον μικρό αγρότη και έτσι από τα παλιά χρόνια οι πιο προοδευτικοί παραγωγοί της παλιάς εποχής άρχισαν να φτιάχνουν Αγροτικούς Συλλόγους, για να δώσουν αγώνες για τα ταξικά τους συμφέροντα.
«Υπήρξα και αγροτοσυνδικαλιστής μια εποχή, τότε που διετέλεσα πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου “Ησίοδος”. Όταν παρέδωσα το ταμείο μου με το κούτελο καθαρό, άφησα πίσω μου 1.150.000 δραχμές, γιατί είχαμε κάνει ένα μικρό μαγαζί και πουλούσαμε φτηνά αγροτικά εφόδια. Μετά δεν ασχολήθηκα ποτέ ξανά με τον συνδικαλισμό.
Σε γενικές γραμμές θεωρώ ότι οι Μικρασιάτες πρόσφεραν τα πάντα στην αγροτική Ιεράπετρα, γιατί ήταν προκομένοι και καλοί παραγωγοί. Έφεραν πολλές νέες καλλιέργειες και έμαθαν τους ντόπιους να τις καλλιεργούν σωστά. Θέλω να δώσω μια συμβουλή στα νέα παιδιά, που μπαίνουν τώρα στο αγροτικό επάγγελμα.
Να μη σκεφτούν ποτέ ότι κουράστηκαν και θέλουν να ξαποστάσουν. Πρέπει να έχουν πείσμα και να βάζουν υψηλούς στόχους για να πετύχουν. Να τελειώνουν τις δουλειές τους με κέφι και με χαρά, με γέλιο και τραγούδι, και όχι με γκρίνια και μουρμούρα», πρόσθεσε ο κ. Πέτρος Κρανιδιώτης.
Συμβουλές προς τους νεότερους αγρότες – Δείχνει τον δρόμο στους νέους με το παράδειγμά του
Στους παραγωγούς ντομάτας, ο κ. Πέτρος Κρανιδιώτης δίνει μια ακόμα συμβουλή: «Να σέβονται τον καταναλωτή και να μην κόβουν ανώριμες τις ντομάτες επειδή έτυχε σήμερα να έχουν καλή τιμή. Πρέπει οι ντομάτες που θα μπουν στον πάγκο να έχουν το κόκκινο χρώμα της φυσικής ωρίμανσης και να μην κόβονται άγουρες».
Αυτές τις καθημερινές συμβουλές και τις τεχνικές της καλλιέργειας προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά του και στα εγγόνια του ο 97χρονος Πέτρος Κρανιδιώτης, που είναι ο ήρωας της 33χρονης εγγονής του Δέσποινας Κρανιδιώτη.
«Είναι πολύ συγκινητικό να δουλεύεις μαζί με τον παππού στα 97 του χρόνια. Μας δίνει πολλά μαθήματα ζωής και μας διδάσκει καθημερινά και κάτι καινούργιο. Το μεγαλύτερο όμως μάθημα που έχω πάρει από τον παππού μου είναι ότι με έχει μάθει την αγάπη προς τη ζωή και στη δουλειά. Τον αγαπάω πάρα πολύ και αγαπώ επίσης και αυτό που εκείνος με έμαθε να κάνω. Ευχαριστώ τον Θεό που με έχει υγιή, όπως κι εκείνον που στα 97 του μου δίνει δύναμη και κουράγιο σε ό,τι κάνω», μας είπε πολύ συγκινημένη η εγγονή του κ. Δέσποινα Κρανιδιώτη.
Ο ίδιος παίρνει δύναμη από την καθημερινή επαφή του με τις καλλιέργειες που του δίνουν χαρά και ελπίδα, ως ξωμάχος της αγροτικής γης, ενώ τα νεότερα μέλη της μεγάλης οικογένειάς του παίρνουν από τον ίδιο καθημερινά μαθήματα για το πώς θα ξεπερνούν με ηρεμία και χαμόγελο όλα τα προβλήματα της δουλειάς αλλά και της καθημερινότητας.
Πετάσης Νίκος – neakriti.gr
Για περισσότερες συγκινητικές ιστορίες και αγροτικά νέα, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr και διαβάστε περισσότερες ειδήσεις που αποτυπώνουν το μεγαλείο της αγροτικής ζωής!