Μέχρι το 2026, το Πακιστάν θα αποκτήσει 50 εκατομμύρια περισσότερα ελαιόδεντρα από αυτά που έχει σήμερα. Η παραγωγή ελαιολάδου του Πακιστάν, ήδη σήμερα, δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητη: αναμένεται να φτάσει τους 160 – 180 χιλιάδες τόνους στην τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο 2024/25, σημειώνοντας αύξηση 20% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.
Τα νέα ελαιόδεντρα θα φυτευτούν στην επαρχία του Παντζάμπ σε μια έκταση 40 εκατομμυρίων στρεμμάτων, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση της χώρας. Συγκεκριμένα, οι φυτείες θα πραγματοποιηθούν στις επαρχίες Chakwal, Attock και Mianwali, γνωστές για τις ευνοϊκές εδαφικές και κλιματικές συνθήκες, σύμφωνα με δημοσίευμα του ενημερωτικού ιστότοπου Olimerca.
Αυτή τη στιγμή, αυτή η χώρα έχει 80 εκατομμύρια αγριελιές και 5,6 εκατομμύρια καλλιεργούμενα ελαιόδεντρα και αποτελεί στρατηγικό τομέα σε υπανάπτυκτες περιοχές, όπου παρέχει στους αγρότες μια καλύτερη ζωή. Πρόκειται για μια μακροπρόθεσμη στρατηγική ανάπτυξης της ελαιοκαλλιέργειας στο Πακιστάν , που διαρκώς προοδεύει, έστω και αν οι στόχοι να ξεπεράσει την Ισπανία ακούγονται σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.
Η πακιστανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα υποστηρίξει τους αγρότες που ενδιαφέρονται για την ελαιοκαλλιέργεια, με την προμήθεια δενδρυλλίων υψηλής ποιότητας, την τεχνική βοήθεια και τα προγράμματα κατάρτισης που έχουν σχεδιαστεί για να εξασφαλίσουν αποτελεσματική διαχείριση. Θα προσφέρει επίσης επιδοτήσεις για να ενθαρρύνει τους αγρότες να στραφούν στην ελαιοκαλλιέργεια.
Η ιστορία του τόπου
Το Παντζάμπ είναι μια τεράστια περιοχή που το 1947 μοιράστηκε μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν. Ουσιαστικά, με το ίδιο όνομα «Παντζάμπ» δηλώνεται η Ομόσπονδη Πολιτεία της Ινδίας, με πρωτεύουσα το Τσαντιγκάρ, και η ομώνυμη επαρχία του Πακιστάν με πρωτεύουσα τη Λαχώρη.
Στα ελληνικά η περιοχή ονομάζεται Πενταποταμία, αν και αυτή η ονομασία δεν χρησιμοποιείται τόσο. Το 326 π.Χ. το δυτικό Παντζάμπ, που ανήκει σήμερα στο Πακιστάν, κατέκτησε ο Μέγας Αλέξανδρος, οι στρατιές των διαδόχων του οποίου εγκατέλειψαν την περιοχή το 317 π.Χ.
Photo ©: profit.pakistantoday.com.pk
Πηγή olivenews.gr
Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr