ΑρχικήΕλαιοκομίαΕλαιοκαλλιέργειαΔιάταγμα Ιταλικής Κυβέρνησης: Σταματά η Εγκατάλειψη των Ελαιώνων

Διάταγμα Ιταλικής Κυβέρνησης: Σταματά η Εγκατάλειψη των Ελαιώνων

Έρευνα του Κέντρου Μελετών Italia Olivicola έδειξε ότι στην Ιταλία, με συνολικά 1,1 εκατ. στρέμματα ελαιώνες, 500.000 στρέμματα είναι εγκαταλελειμμένα.

Η Ιταλία ενέκρινε Περιβαλλοντικό Διάταγμα με το οποίο στοχεύει να σταματήσει την εγκατάλειψη αγροτικών εκτάσεων με τραγικές συνέπειες για καλλιέργειες όπως οι ελαιώνες. Έρευνα του Κέντρου Μελετών Italia Olivicola έδειξε ότι στην Ιταλία, με συνολικά 1,1 εκατ. στρέμματα ελαιώνες, 500.000 είναι εγκαταλελειμμένα.

Η έρευνα από το Κέντρο Μελετών Italia Olivicola έδειξε ότι η μέση ιταλική παραγωγή ελαιολάδου μειώνεται επικίνδυνα, χρόνο με το χρόνο, κάτω από το ήμισυ των εγχωρίων αναγκών, μια εξέλιξη που είναι επίσης αποτέλεσμα της κατάστασης εγκατάλειψης πολλών ελαιώνων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Μελέτης Italia Olivicola, υπάρχουν σήμερα στην Ιταλία τουλάχιστον 2 εκατομμύρια στρέμματα ελαιώνων σε κατάσταση ολικής εγκατάλειψης και πάνω από 3 εκατομμύρια διαχειρίζονται με καθαρές πρακτικές συντήρησης και έτσι ώστε να εξασφαλίζεται πολύ χαμηλή παραγωγή, με έντονη μεταβλητότητα από έτος σε έτος και με χαμηλή αντοχή σε δυσμενή φαινόμενα όπως κλιματικά φαινόμενα και ασθένειες των φυτών.

«Είναι αδιανόητο, με τον καλπάζοντα πληθωρισμό και τη δυσκολία για πολλές οικογένειες να φτάσουν στο τέλος του μήνα, οι παραγωγικοί πόροι της χώρας μας να μην αξιοποιούνται πλήρως. Αλλά αυτό συμβαίνει με την εθνική ελαιοκαλλιέργεια, το αντικείμενο της αδιαφορίας της πολιτικής Ιταλίας και ΕΕ για πολλά χρόνια, που πιστεύει ότι η παραγωγή της Γηραιάς Ηπείρου ήταν σε μεγάλο βαθμό πλεονασματική. Οι δύο τελευταίες ελαιοκομικές περίοδοι, με την παραγωγή μειωμένη στο μισό σε σχέση με τις προσδοκίες, είναι ένα ξύπνημα. Η κλιματική αλλαγή αναγκάζει μια αλλαγή κατεύθυνσης για το καλό των καταναλωτών, της επικράτειας και της εθνικής οικονομίας», δηλώνει ο Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola.

Η έρευνα της ItaliaOlivicola, με τη βοήθεια των 56 οργανώσεων παραγωγών-μελών σε όλη την Ιταλική επικράτεια, εντόπισε με ακρίβεια την κατάσταση υποβάθμισης της ελαιοκαλλιέργειας, ομαδοποιώντας την σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:

1. Πλήρως εγκαταλελειμμένοι ελαιώνες και πλέον χαρακτηρισμένοι δασικοί

2. Ελαιώνες σε κατάσταση εγκατάλειψης και σε μετάβαση προς το δάσος

3. Ελαιώνες σε καλλιέργεια, με περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικές, πλήρεις και συνεχείς μεθόδους παραγωγής, αλλά που δεν περιλαμβάνονται στα αρχεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

4. Ελαιώνες σε καλλιέργεια, που περιλαμβάνονται στην ΚΑΠ, σε μία ή περισσότερες από τις διαφορετικές μορφές δημόσιας στήριξης.

Σήμερα το μέσο μέγεθος της ελαιοκαλλιέργειας είναι 20 στρέμματα, πολύ μικρό για να επιβιώσει στην αγορά χωρίς υποστήριξη και πολύ μεγάλο για να χαρακτηριστεί ως καθαρό χόμπι.

Το φαινόμενο της εγκατάλειψης της ελαιοκαλλιέργειας, ανέφερε ο Sicolo, πρέπει να αντιμετωπιστεί με έργα σε εδαφική κλίμακα, χρησιμοποιώντας επίσης το σύστημα των μικρομεσαίων οργανώσεων παραγωγών με την εδραίωση του ρόλου τους στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Διαβάστε περισσότερα για την εγκατάλειψη των ιταλικών ελαιώνων στον ιστότοπο της italia olivicola.

Μείνετε ενημερωμένοι για όλες τις αγροτικές εξελίξεις στο e-Agrotis.gr.

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τα πιο σημαντικά νέα και άρθρα απευθείας στο email σας!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλή άρθρα

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ