Τα Φάρσαλα είναι γνωστά στο πανελλήνιο από τον χαλβά Φαρσάλων, τα τελευταία χρόνια, όμως, γίνονται γνωστά και από καλλιέργειες του Διλόφου. Το χωριό είναι πρωτοπόρο, πρωτότυπο και καινοτόμο, καθώς το 50% καλλιεργείτε με βιολογικές καλλιέργειες και με γηγενείς ελληνικές ποικιλίες που σήμερα κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση και εξαφάνιση λόγω την εξάπλωση των φωτοβολταϊκών πάρκων.
Το αγρόκτημα Αντωνοπούλου εδρεύει στην περιοχή, εκεί όπου τα αδέλφια Αντωνόπουλοι, Γιώργος και Νίκος, έχουν πετύχει μετά από πολύχρονο αγώνα να εντάξουν ποικιλίες προϊόντων της περιοχής στον εθνικό κατάλογο σιτηρών και διατηρούνται στον χώρο αυτόν με μονάδα σποροπαραγωγής.
Εκεί, μάλιστα, καλλιεργείται και διατηρείται η μοναδική ελληνική ποικιλία που έχει διασωθεί στην Ελλάδα, το δίκοκκο Διλόφου, όπου και παράγονται τα ξακουστά και με μεγάλη διατροφική αξία προϊόντα ζέας
Δικαίως, λοιπόν, το Δίλοφο έχει χαρακτηριστεί ως «κιβωτός των σπόρων, κάτι που ενισχύσουν κι έρευνες από αρκετά κρατικά πανεπιστημιακά ιδρύματα, όπως και πάμπολλες εργασίες και μελέτες που έχουν δημοσιευτεί σε ερευνητικά περιοδικά που αναδεικνύουν την παγκόσμια μοναδικότητα των δημητριακών σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.
Αγρόκτημα Αντωνόπουλου
Το Αγρόκτημα Αντωνόπουλου βρίσκεται στους πρόποδες του Ναρθάκιου όρους στην Αρχαία Φθία. Τα αδέλφια Αντωνόπουλοι είχαν συνέχεια στο μυαλό τους την παιδική ανάμνηση των όμορφων κήπων και των χωραφιών που καλλιεργούνταν στο χωριό τους, όπου συνήθιζαν να περνάνε τον χρόνο τους κι έτσι άρχισαν να καλλιεργούν βιολογικά ήδη από το 1985. Επιμένουν στη χρήση μόνο γηγενών – παραδοσιακών και αρχαίων ποικιλιών που έχουν διατηρήσει από γενιά σε γενιά, έχοντας καταφέρει να επαναφέρουν στην αγορά πολλά είδη ντόπιων σπόρων που κινδυνεύουν από γενετική διάβρωση και εξαφάνιση, καθώς και καλλιέργειες που έχουν εξαφανιστεί τελείως από την Ελλάδα (όπως φαγόπυρο, λιναρόσπορο, κεχρί, ασπρίτσα κ.ά.).
Οι πρώτες ύλες προέρχονται αποκλειστικά από τοπικές ελληνικές ποικιλίες που καλλιεργούνται από το αγρόκτημα και συνδυάζοντας παμπάλαιες γεωργικές πρακτικές με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας δημιούργησαν μια σειρά προϊόντων με πολύ υψηλά κριτήρια ποιότητας, μοναδικής διατροφικής αξίας και συμβατότητας με τον ανθρώπινο οργανισμό, συμβάλλοντας στην αρμονία ψυχής, σώματος και πνεύματος, με κορυφαία να είναι τα προϊόντα «ζέας».
Αλεύρι Ζέας
Τα τελευταία χρόνια όλοι μιλούν για τα προϊόντα ζέας, που θεωρούνται καλύτερα, υγιεινότερα και πιο ωφέλιμα. Η ζέα είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο, ενώ δείγματα βρέθηκαν σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλον τον ελληνικό χώρο. Ήταν ένα από τα πρώτα δημητριακά που «εξημέρωσε» ο άνθρωπος και βασικό καλλιεργήσιμο είδος της πρώιμης γεωργίας και για χιλιάδες χρόνια παρέμενε το κυριότερο δημητριακό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, όπου έφτιαχναν και ψωμί με αλεύρι ζέας, αλλά και άλλες συνταγές.
Η θρεπτική αξία αυτού του δημητριακού είναι αδιαμφισβήτητη. Περιέχει 40% μαγνήσιο επιπλέον των άλλων δημητριακών. Είναι σημαντική όχι μόνο για τις ίνες και τα μέταλλα που περιέχει, αλλά κυρίως για το μαγνήσιο που ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Αποκαλείται μαγνήτης της ζωής, ενώ το ποσοστό του αμινοξέος λυσίνη που περιέχει είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητά τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στη βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου. Έτσι οι συνταγές με αυτό το αλεύρι είναι πάντα υγιεινές και προσφέρουν στον οργανισμό απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
από τον Γιώργο Ρούστα – eleftheria.gr
Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr