Monday, October 14, 2024
HomeειδήσειςΟικονομία: Από το νέο έτος οι αλλαγές στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Οικονομία: Από το νέο έτος οι αλλαγές στην τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Αλλαγές στα πράσινα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος στα οποία έχουν εγγραφεί αυτόματα από τις αρχές του 2024 τα περισσότερα νοικοκυριά ανακοινώνει εντός των επόμενων εβδομάδων το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ταυτόχρονα, προωθείται η ενεργοποίηση του διζωνικού τιμολογίου, το οποίο θα διαδεχθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το νυχτερινό.

«ΠΡΑΣΙΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ»


· Παύουν να είναι υποχρεωτικά για τους παρόχους από 01/01/2025
· Αλλαγές χαρακτηριστικών μόνο με τη βούληση του καταναλωτή
· Ανακοινώσεις για το νέο πλαίσιο εντός των επόμενων εβδομάδων

«ΔΙΖΩΝΙΚΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ»


· Εφαρμογή χαμηλότερης χρέωσης από 10:00 έως 15:00
· Χαμηλότερες χρεώσεις και το Σαββατοκύριακο
· Χρήση των υφιστάμενων αναλογικών μετρητών

Την ερχόμενη Πέμπτη το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει σε μία ακόμα μείωση των επιτοκίων εν μέσω έντονης αβεβαιότητας λόγω της κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Αν και πλέον οι ευρωπαίοι κεντρικοί τραπεζίτες διανύουν μία περίοδο σιωπής ενόψει της συνεδρίασης, τις προηγούμενες ημέρες ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας αλλά και ο Γερμανός Κεντρικός Τραπεζίτης αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία νέα μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%.


ΕΠΙΤΟΚΙΑ ΕΚΤ
(πιθανά σενίαρα νέων μειώσεων)
· υφιστάμενο : 3,5%
· 17 Οκτωβρίου : 3,25%
· 12 Δεκεμβρίου : 3%


ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ (ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ) -Financial Times


«Ακόμη και αν έχουμε μία μείωση κατά 25 μονάδες βάσης τώρα και άλλη μία το Δεκέμβριο, τα επιτόκια θα επανέλθουν μόλις στο 3%, παραμένοντας σε πολύ περιοριστικά επίπεδα»”

Ισχυρότερος από τις ανησυχίες για την γεωπολιτική κρίση στη Μέση Ανατολή αποδείχθηκε ο τυφώνας Μίλτον για τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς η αύξηση της ζήτησης καυσίμων στις ΗΠΑ προτού χτυπήσει ο τυφώνας προκάλεσε ένα άλμα στις τιμές της τάξης του 3% για να υποχωρήσουν και πάλι στη συνέχεια.

Η τιμή του αμερικανικού αργού κινείται στην περιοχή των 75,5 δολαρίων ανά βαρέλι ενώ το ευρωπαϊκό Μπρεντ βρίσκεται στα 78,8 δολάρια το βαρέλι. Και τα δύο συμβόλαια έχουν καταγράψει άνοδο μεγαλύτερη του 9% σε μηνιαία βάση.
Οι διεθνείς αναλυτές επισημαίνουν ότι το “premium του πολέμου” στις τιμές είναι μικρότερο και εξασθενεί ταχύτερα.
O Javier Blas αρθρογράφος του Bloomberg υποστηρίζει ότι οι βασικοί λόγοι που η γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή δεν αποτυπώνεται στο ταμπλό των χρηματιστηριακών τιμών του πετρελαίου στο βαθμό που συνέβαινε παλαιότερα είναι ότι πρώτον οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, και επομένως η εξάρτησή τους από το πετρέλαιο της Μέσης Ανατολής έχει μετριαστεί και δεύτερον η Δύση έδειξε την αποφασιστικότητα της να κάνει “ό,τι χρειάζεται” για να ελαχιστοποιήσει τις διαταραχές του εφοδιασμού.

Η δε πρόσθετη ρευστότητα δίνει στην αγορά καλύτερα και φθηνότερα εργαλεία για την αντιστάθμιση του κινδύνου χωρίς να ωθεί τις τιμές σημαντικά υψηλότερα. Όλα αυτά βέβαια υπό την αίρεση ότι δεν θα επιβεβαιωθούν τα πιο ακραία σενάρια.

Εντός του Οκτωβρίου οριστικοποιούνται τα κριτήρια για το αυξημένο επίδομα στέγασης ενώ τον Ιανουάριο ξεκινούν οι αιτήσεις για το Πρόγραμμα ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ ΙΙ με χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια. Τα μέτρα αντιμετώπισης του στεγαστικού ξεδιπλώνονται σταδιακά ωστόσο συνδικαλιστικοί φορείς ζητούν ουσιαστικότερη ενίσχυση της λαϊκής και φοιτητικής κατοικίας. Να παρακολουθήσουμε το ρεπορτάζ της Κατερίνας Γράβου

Επιδότηση έως 10.055 ευρώ για την ανακαίνιση 70 σπιτιών στην Αθήνα που θα στεγάσουν ευάλωτα νοικοκυριά προβλέπει το πρόγραμμα «Κοινωνική στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες» που υλοποιεί το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων με συνολική χρηματοδότηση ύψους λίγο πάνω από το 1 εκατ. ευρώ (1,032 εκατ.) από πόρους του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανασυγκρότησης «Ελλάδα 2.0».


«Κοινωνική στέγαση για τις πλέον ευάλωτες ομάδες»
Οι ωφελούμενοι πρέπει:
· Να είναι δικαιούχοι είτε του του προγράμματος «Στέγαση και Εργασία για τους αστέγους»
είτε του επιδόματος στέγασης του ΟΠΕΚΑ
· Να μην έχουν ιδιόκτητη πρώτη κατοικία.
· Να διαβιούν εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αθηναίων ή
είναι δημότες του Δήμου.

Για περισσότερες αγροτικές ειδήσεις και ενημερώσεις, επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr!

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,286FansLike
1,334FollowersFollow

Recent Comments