Monday, October 14, 2024
HomeειδήσειςΟι εργάτες θα βγάλουν πιο πολλά χρήματα στο τέλος από τους παραγωγούς...

Οι εργάτες θα βγάλουν πιο πολλά χρήματα στο τέλος από τους παραγωγούς ελιάς Χαλκιδικής

Δεν βλέπουν «φως στο τούνελ» οι παραγωγοί της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, καθώς οι χαμηλές τιμές που έδωσαν οι έμποροι σε συνδυασμό με τα πολλαπλά έξοδα, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για χαμόγελα ούτε γι’ αυτή τη χρόνια, ούτε για την επόμενη.

Προς το τέλος της οδεύει η φετινή συγκομιδή της πράσινης ελιάς Χαλκιδικής, η οποία έχει περάσει τα «χίλια μύρια», λόγω της λειψυδρίας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ταυτόχρονα οι αγρότες κάνουν λόγο για μία καλή παραγωγική χρονιά, αλλά δίχως το ανάλογο οικονομικό αντίκτυπο.

«Η συγκομιδή οδεύει προς το τέλος της, με την παραγωγή να είναι άκρως ικανοποιητική για φέτος, ωστόσο οι τιμές για τους παραγωγούς δεν είναι καθόλου καλές, με αποτέλεσμα ο κόπος μας να πάει … στράφι» τόνισε στο GRTimesο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, Χρήστος Τσιπέλης.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Τσιπέλης, η τιμή για τα 200 τεμάχια κυμαίνεται στα 0.60 ευρώ περίπου, ενώ το ποσό που «αναζητούσαν» οι αγρότες ήταν στο 1 ευρώ, προκειμένου να υπάρξει το ανάλογο οικονομικό όφελος.

«Οι έμποροι ”έκοψαν και έραψαν’’ την τιμή, ώστε τον παραγωγό να μην τον συμφέρει να πάει για λάδι, αλλά να την πουλήσει περισσότερο ως βρώσιμη. Αν κάποιος ήθελε να στείλει τις ελιές του για λάδι, επειδή είναι αρκετά άγουρες ακόμη δεν θα έβγαζε παραγωγή, οπότε όλα «κινήθηκαν» για την εκμετάλλευση της βρώσιμης ελιάς» πρόσθεσε δε ο Χρήστος Τσιπέλης.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας συμπλήρωσε ότι ο αγροτικός κόσμος δεν είναι ικανοποιημένος από τις τιμές που έδωσαν οι έμποροι και η τωρινή κατάσταση θα έχει αντίκρισμα στην επόμενη χρονιά και την ποιότητα της ελιάς. «Εφόσον ο παραγωγός δεν πήρε λεφτά για να τα «ρίξει» στα χωράφια του, δεν θα ξοδέψει κιόλας τόσα πολλά στην καλλιέργεια της ελιάς, με αποτέλεσμα να υπάρχει πτώση της ποιότητάς της» ανέφερε.

Οι εργάτες θα πάρουν πιο πολλά χρήματα από εμάς στο τέλος της συγκομιδής

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Μάμα, Ελπιδοφόρος Καραθανασόπουλος μίλησε για τα υψηλά κόστη σε εργατικά χέρια, νερό, ρεύμα και εφορία, τα οποία «ψαλιδίζουν» σε μεγάλο ποσοστό το κέρδος των παραγωγών.  

«Η φετινή χρονιά είναι από τις πιο δύσκολες, διότι αν και είχαμε παραγωγή, τα χρήματα που θα πάρουμε από τις τιμές που έδωσαν οι έμποροι, θα είναι για να καλυφθούν περίπου μόνο τα έξοδά μας, με το περιθώριο κέρδους να είναι αρκετά μικρό».

Το υψηλό κόστος των εργατικών χεριών, λόγω της διαμονής, του φαγητού, της στέγασης, του εργόσημου και φυσικά του μεροκάματου, εκτοξεύουν τα έξοδα των επαγγελματιών και σε συνδυασμό με την φετινή έντονη λειψυδρία και τους πακτωλούς λογαριασμούς σε ρεύμα και νερό, δημιουργούν μία κατάσταση άνευ προηγουμένου για τους αγρότες.

Τέλος, ο κ. Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι: «Εμάς στην ουσία δεν θα μας μείνουν χρήματα. Οι εργάτες θα πάρουν πιο πολλά από εμάς στο τέλος. Με την εφορία και όλους τους λογαριασμούς δεν θα μας μείνει τίποτα, ενώ παράλληλα, ερχόμαστε από μία χρονιά ακαρπίας, οπότε πρέπει να πληρώσουμε και τα σπασμένα της προηγούμενης χρονιάς. Η κατάσταση είναι τραγική και θα είμαστε του χρόνου στο ίδιο ”έργο” θεατές».

Πηγή – grtimes.gr

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,286FansLike
1,334FollowersFollow

Recent Comments