Σε πρώτο πλάνο την κτηνοτροφική δραστηριότητα, σε ένα κατ’ εξοχήν τουριστικό περιβάλλον έρχεται να βάλει µια συγκροτηµένη οµάδα νεαρών αγελαδοτρόφων και τυροκόµων από τη Σύρο, που φιλοδοξούν να ανακτήσουν παράλληλα τη δυναµική του χαµένου έως σήµερα συνεταιριστικού ονείρου.
Ένα εγχείρηµα που πατά πάνω σε δύο βάσεις, το ενδιαφέρον µιας νέας γενιάς ανθρώπων για επιστροφή στο αγροτικό επιχειρείν αλλά και τις καταναλωτικές προτεραιότητες που υπαγορεύει η τάση της εντοπιότητας, είναι η «τυροΣύρα». Πρόκειται για µια επιχείρηση που ξεκίνησε από τις ζυµώσεις ανάµεσα σε τρεις κτηνοτρόφους και έναν τυροκόµο, πίσω στο 2013, συγχωριανοί οι οποίοι έµειναν ξεκρέµαστοι όταν η επί δεκαετίες δραστήρια ΒΙΟΣΥΡ, έβαλε λουκέτο.
Ο Γιάννης Περρής, γιος ενός εκ των ιδρυτών, που εντάσσεται σήµερα στο δυναµικό τυροκόµων της τυροΣύρα, περιγράφει στην Agrenda την εξέλιξη που σηµείωσε την τελευταία δεκαετία το εγχείρηµα αυτό, δείχνοντας και την κατεύθυνση που προδιαγράφεται για το µέλλον.
«Ξεκίνησαν όλα από τους γονείς µας, µε ένα αρχικό συλλογικό κεφάλαιο 70.000 ευρώ και δυναµική 300 κιλών γάλα την ηµέρα. Πλέον διαχειριζόµαστε κοντά στον 1 τόνο και προετοιµαζόµαστε για περαιτέρω αύξηση του τονάζ» αναφέρει ο ίδιος.
Αυστρία, Σουηδία και Βέλγιο παραλαµβάνουν πλέον αξιόλογες ποσότητες µε το ξακουστό τυρί Σαν Μιχάλη και άλλες δηµιουργίες που έχει αναπτύξει η οµάδα της δεύτερης γενιάς τυροκόµων, µε επικεφαλής τον Γιώργο Βουτσίνο, ο οποίο θήτευσε στην Γαλακτοκοµική Σχολή Ιωαννίνων προκειµένου να υπηρετήσει στο πόστο που έστησαν τα ιδρυτικά µέλη της τυροΣύρα.
Εδραίωση στην εγχώρια αγορά και ατζέντα επενδύσεων στη Σύρο
Την καµένη γη που βρήκαν ο Αντώνης Περρής, ο Παντελής Ρηγούτσος, ο Αντώνης Βουτσίνος και ο Αλοΐσιος Σαργολόγος, τα ιδρυτικά µέλη της τυροΣύρα, έρχονται να γεµίσουν µε νέες επενδύσεις και υπερσύγχρονο εξοπλισµό τα παιδιά τους. Σε πρώτη φάση δροµολογείται µια επένδυση γύρω στα 150.000 ευρώ για την αγορά επιπλέον παγολεκανών, καζανιών, αντλιών και άλλων αναγκαίων µηχανηµάτων που θα επιτρέψουν την ενίσχυση της δυναµικής της τυροκοµικής µονάδας. Παράλληλα, στο πλάνο είναι και η επέκταση σε προϊόντα από κατσικίσιο γάλα, που δεν αποκλείεται να γίνουν η ναυαρχίδα των γαλακτοκοµικών προϊόντων της Ελλάδας τα επόµενα χρόνια. Στο κοµµάτι των εµπορικών συνεργασιών, τα προϊόντα της τυροΣύρα φτάνουν στα µεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ενώ γίνονται και συζητήσεις για είσοδο σε αλυσίδα σούπερ µάρκετ µε παρουσία σε ολόκληρη την επικράτεια.
Παραγωγικά, η οµάδα των αγελαδοτρόφων επιχειρεί να προσεγγίζει τους 1,5 τόνους ηµερησίως, κάτι που γίνεται τόσο µέσα από τη διαρκή βελτίωση των κτηνοτροφικών πρακτικών, όσο και µε την προσέλκυση περισσότερων κτηνοτρόφων από τα γύρω χωριά. Προς το παρόν υπάρχει συνεργασία µε 11 κτηνοτρόφους που πληρώνονται 48 λεπτά, ενώ όσοι παραδίδουν πάνω από 5 τόνους το µήνα λαµβάνουν ένα πριµ 2 λεπτών στην τιµή αυτή. Πρόκειται για τιµές 10 λεπτά πάνω από τον µέσο όρο της αγοράς. Το µέσο στήσιµο των προσαρµοσµένων στους κυκλαδίτικους ρυθµούς αγελάδων δεν υπερβαίνει τα 15 κιλά ηµερησίως, ωστόσο το τελευταίο διάστηµα η προσέγγιση των νέων κτηνοτρόφων του νησιού αποκτά χαρακτήρα «πλήρους απασχόλησης».
Στα όπλα που έχει στη διάθεσή της η οµάδα της τυροΣύρα είναι και η συνταγή για το τυρί Σαν Μιχάλη που έρχεται απευθείας από τον δηµιουργό, τον παλιό τυροκόµο της Βιοσυρ, Ζαννή Κοντιζά. Το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο συµπληρώνουν τα 5 ειδών Ξινότυρα, το φρέσκο αγελαδινό βούτυρο και η ιδιαίτερη Φραγκοσυριανή, µια γραβιέρα από αγελαδινό γάλα µε προσθήκη ελάχιστου αιγοπρόβειου που ωριµάζει για τουλάχιστον τρεις µήνες.
του Πέτρου Γκόγκου – tyrokomos.gr
Για περισσότερα νέα και εξελίξεις στην ελληνική κτηνοτροφία και αγροτική παραγωγή, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr για ενημερώσεις και άρθρα!