Αποζηµίωση έως 250 ευρώ για κάθε θηλυκό ζώο και έως 500 ευρώ για κάθε αρσενικό, που θανατώθηκε βάσει υγειονοµικών διατάξεων ελέω πανώλης των αιγοπροβάτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Κώστας Τσιάρας κατά τη διάρκεια συνάντησης του µε κτηνοτρόφους στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα την Παρασκευή 27 Σεπτεµβρίου.
Η σχετική ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια συνάντησης του µε κτηνοτρόφους στη Γυρτώνη Λάρισας. Σηµειώνεται ότι η αποζηµίωση θα είναι κατά περίπου 70% αυξηµένη σε σχέση µε αυτό που προέβλεπε κατά µέσο όρο, η σχετική νοµοθεσία βάσει ισχύοντος πλαισίου 2023.
Εδώ θα πρέπει να σηµειωθεί ότι η νέα απόφαση για αύξηση της κατά κεφαλής αποζηµίωσης για την θανάτωση των ζώων από ζωονόσους, από 150 ευρώ σε 250 ευρώ, είναι η ανώτερη τιµή αποζηµίωσης που αφορά θηλυκά ζώα µε επίσηµα γενεαλογικά πιστοποιητικά καθαροαιµίας, ηλικίας από 6 µηνών και 1 ηµέρα έως 3 ετών. Αν και δεν έχει υπάρξει ακόµη διευκρίνιση για το αν θα υπάρξει ανάλογη αύξηση σε όλες τις «κλάσεις» αµνοεριφίων, σε περίπτωση που τελικά ισχύσει η αύξηση, αυτή θα πατήσει πάνω στο ΦΕΚ 6446/Β/10-11-2023).
Σύµφωνα µε δηλώσεις του αρµόδιου υφυπουργού Χρήστου Κέλλα,στη χώρα µας λόγω πανώλης και ευλογιάς έχουν θανατωθεί περισσότερα από 44.000 ζώα.
Όπως και να χει, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουνσαφή εικόνα τόσο για τον αριθµό, όσο και τους ΑΦΜ των κτηνοτρόφων που έχασαν αµνοερίφια λόγω διασποράς της πανώλης και έτσι κανείς δεν µπορεί να αποκλείσει µια πίστωση των χρηµάτων άµεσα, όταν ξεκαθαριστούν βέβαια µέσω Κοινής Υπουργικής Απόφασης µε ακρίβεια τα τελικά ποσά ανά κλάση ζώου.
∆ωρεάν ανασύσταση ζωικού κεφαλαίου
Παράλληλα, ο υφυπουργός σε δηλώσεις του µίλησε για πρόγραµµα ανασύστασης του ζωικού κεφαλαίου, µέσω του οποίου οι κτηνοτρόφοι µε το µέτρο 5.2 θα µπορέσουν να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν δωρεάν, δηλαδή µε πλήρη κάλυψη και χρηµατοδότηση. «Ο αριθµός των ζώων που θα πάρουν οι κτηνοτρόφοι θα είναι ίδιος µε αυτά που έχασαν, χωρίς κόστος, στο πλαίσιο της πλήρους στήριξης της παραγωγής», πρόσθεσε.
Κατατέθηκε φάκελος στην ΕΕ για ενίσχυση σε δαπάνες ζωοτροφών
Ένα άλλο σηµαντικό πρόβληµα που ανέφερε ο Υφυπουργός αφορά στο αυξηµένο κόστος ζωοτροφών. «Με τα ζώα να παραµένουν περιορισµένα στους στάβλους από τον Ιούλιο λόγω των µέτρων για την πανώλη, οι κτηνοτρόφοι έχουν επιβαρυνθεί σηµαντικά. Το Υπουργείο έχει ήδη καταθέσει αίτηµα για στήριξη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αναµένουµε την έγκριση για την κάλυψη των επιπλέον δαπανών ζωοτροφών», τόνισε ο Χρήστος Κέλλας.
Πηγή Tyrokomos.gr
Για περισσότερες αγροτικές ειδήσεις και ενημερώσεις, επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr!