Η καταπληκτική γεύση και μυρουδιά των ορεινών μήλων Βερμίου με την ασύγκριτη ποιότητα είναι γνωστά στους καταναλωτές. Εκείνο που τους διαφεύγει είναι ότι ίσως να μην αγοράζουν τα ελληνικά φρούτα.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Μαίρη Κεσκιλίδου, από τους Πύργους Εορδαίας, παρουσιάζει τους αγρότες που αγωνιούν για το μέλλον του προϊόντος τους.
Ο Κυριάκος Λωτίδης, πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Βερμίου, εξηγεί ότι οι καιρικές συνθήκες και η μειωμένη κατά 50% παραγωγή φέτος σε κάποια κτήματα, δημιουργούν αδιέξοδα, κυρίως οικονομικά.
«Τα μήλα φεύγουν με ανοικτές τιμές, χωρίς να συμφωνηθεί κάποια τιμή μεταξύ καλλιεργητού και εμπόρου, παρά μόνο όταν κλείσει η σεζόν. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει με τα κεράσια, όπου υπήρχε ολική ζημία κατά 95% – 100%.
Όπως λέει ο κ. Λωτίδης, αυτά τα δυο φρούτα αποτελούν την μοναδική πηγή εισοδήματος για την περιοχή, που καταφέρνει ακόμη να κρατά τον πληθυσμό της, την ώρα που οι νέοι εγκαταλείπουν μαζικά την δυτική Μακεδονία γιατί δεν βλέπουν μέλλον.
Η δημιουργία ενός συνεταιρισμού θα μπορούσε να λειτουργήσει υπέρ των αγροτών, σύμφωνα με τον κ. Λωτίδη, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι εισαγωγές από τρίτες χώρες, όπως Τουρκία, Αλβανία, Σερβία, Ουκρανία κ.α.. Ωστόσο, στην αγορά δεν υπάρχει κάποια πινακίδα πώλησης με αναγραφή την χώρα προέλευσης.
Πιθανότατα, όπως συμβαίνει και με άλλα εισαγόμενα προϊόντα, κάποιες ποσότητες ελληνικών μήλων Βερμίου αναμειγνύονται με εισαγόμενα και απουσία αυστηρών ελέγχων διατίθενται όλα ως ελληνικά.
Τα γνωστά «φούτζι», με την χυμώδη σάρκα και την γλυκιά γεύση, χωρίς ετικέτα προέλευσης, παρά το ότι τα περισσότερα είναι εισαγόμενα και αγορασμένα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές, που είναι ο λόγος για τον οποίο προωθούνται στην ελληνική αγορά, καταλήγουν με υψηλές τιμές στους πάγκους των πωλητών. Ελάχιστοι οι κερδισμένοι έμποροί-εισαγωγείς και χαμένη η ελληνική οικονομία.
Πηγή ertnews.gr
Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr