Sunday, September 29, 2024
HomeειδήσειςΥποχωρεί επικίνδυνα η στάθμη του νερού στην λίμνη Πολυφύτου

Υποχωρεί επικίνδυνα η στάθμη του νερού στην λίμνη Πολυφύτου

Ένα τελείως διαφορετικό τοπίο από το σύνηθες παρουσιάζει η λίμνη Πολυφύτου το τελευταίο διάστημα, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας.

Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δέσποινα Αμαραντίδου, διαπίστωσε ότι σε ορισμένα σημεία ο βυθός είναι ορατός, που διακρίνονται ακόμη και τα ψάρια. Η γνωστή γέφυρα Ρυμνίου, το στολίδι της διαδρομής στην περιοχή, έχει αποκαλύψει τα πέλματα στήριξης.  

Ο Λευτέρης Ιωαννίδης, πρόεδρος οικολογικής κίνησης Κοζάνης, αναφέρει ότι η λίμνη είναι το αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής και συνεχώς επιβαρύνεται από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Ο άλλοτε βυθός έχει μετατραπεί σε έναν απέραντο βοσκότοπο για πρόβατα. Πριν από δεκαετίες είχε δημιουργηθεί η ίδια εικόνα και τότε κάποιοι εκμεταλλευόμενοι την μείωση της στάθμης των υδάτων έφτασαν στο σημείο να καλλιεργούν ακόμη και καλαμπόκια στις όχθες, που είχαν αποκαλυφθεί. Αυτό φυσικά σήμαινε περαιτέρω μείωση του νερού.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, πάντα στο τέλος του καλοκαιριού τα αποθέματα μειώνονται, αλλά φέτος αυτό είναι περισσότερο από έντονο και αφορά τις περισσότερες λίμνες στην Ελλάδα.. «Είναι ένα φαινόμενο που δεν το έχουμε ακόμη κατανοήσει και αφορά εκτός από την πτώση της στάθμης, με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας λίμνης, με την ιχθυοκαλλιέργεια, την ορνιθοπανίδα, ακόμη και τον τρόπο λειτουργίας των ανθρώπων πέριξ της λίμνης».

Ένα επιπλέον ανησυχητικό θέαμα αποτελούν τα νεκρά όστρακα στις όχθες της λίμνης που φαίνεται να οφείλεται στην υψηλή θερμοκρασία και την συνεπαγόμενη μείωση του οξυγόνου στο νερό.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, όλες αυτές οι αλλαγές στο κλίμα θα έχουν μεγάλες συνέπειες στο οικοσύστημα και στην βιοποικιλότητα σε λίμνες και ποτάμια, αλλά κυρίως θα έχουν τρομακτικές επιπτώσεις στην ζωή των ανθρώπων.  

Πηγή Ertnews.gr

Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

1 COMMENT

  1. Ύδατα έχει και κάτω από το έδαφος ΧΑΧΑ αλλά και στον ουρανό, όπως επίσης και στην θάλασσα, αρκεί να γνωρίζουμε πως να τα μαζέψουμε και πως να τα κάνουμε πόσιμα. === Λειψυδρία; Χα Χα
    (ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ με την απόσταση Γαλάτσι ως Πλ. Σύνταγματος ΕΙΝΑΙ Ποια είναι η απόσταση ΣΥΝΤΑΓΜΑ – Γαλάτσι? με αυτοκίνητο: 7,4 χλμ Για να έχετε μέτρο σύγκρισης τι σημαίνει ένα σύνεφο μεγέθους 1 χιλιομέτρου. Δηλαδή ένα σύνεφο από Γαλάτσι ως Πλ. Συντάγματος είναι περίπου 7 χιλιόμετρα και αν θεωρητικώς μετρήσουμε και 7 χιλιόμετρα ύψος και 7 χιλιόμετρα πλάτος και μήκος έχουμε ένα σύνεφο κύβο περίπου 7 χιλιομέτρων που περιέχει απίστευτο όγκο υδάτων. Φανταστείτε λοιπόν πόσα λίτρα υδάτων έχει ο ουρανός όταν έχουμε συνεφιά που καταλαμβάνει όλο το λεκανοπέδιο Αττικής και πολλές φορές φθάνει και ως την Θήβα και την Χαλκίδα σε αποστάσεις 100 ως και 200 χιλιόμετρα, ή όταν η συνεφιά καλύπτει σχεδόν όλη την Θεσσαλία.)
    Ένα σύννεφο ζυγίζει περίπου 500.000 κιλά ή 1,1 εκατομμύρια λίβρες (περίπου 551 τόνοι). Αυτό το βαρύ σύννεφο μπορεί να επιπλέει επειδή ο αέρας είναι ακόμα πιο βαρύς
    Η ποσότητα των σταγονιδίων νερού σε ένα σύννεφο έχει υπολογιστεί ότι είναι μισό γραμμάριο ανά κυβικό μέτρο. Εάν έχετε ένα μικρό σύννεφο 200x200x200 m3 που κάνει 4000 κιλά σταγονίδια νερού. Ένα μέσο σύννεφο 1 km3 έχει 500000 κιλά σταγονίδια νερού.
    Πόσο νερό υπάρχει σε ένα μέσο σύννεφο;
    F-2, ένα γαλόνι νερού στον αέρα ζυγίζει μεταξύ 7,99 και 8,34 λίβρες ανάλογα με τη θερμοκρασία. Χρησιμοποιώντας το ανώτερο ποσό, 8,34 λίβρες χωρισμένες σε 1.100.000 λίβρες, ισούται με 131.894 γαλόνια. Έτσι, η εκτιμώμενη ποσότητα νερού σε ένα σύννεφο που έχει μήκος 1.000 μέτρα θα ήταν περίπου 131.894 γαλόνια.
    Πόσα λίτρα νερού υπάρχουν σε ένα σύννεφο;
    Εάν ένα «τυπικό» σύννεφο έχει όγκο 1 km^3, ή 1 δισεκατομμύριο m^3, αυτό το σύννεφο θα υποστήριζε περίπου 30.000.000 λίτρα νερού που αποτελείται από ένα μείγμα ατμών και συμπυκνωμένων σταγονιδίων υπό αυτές τις συνθήκες.

    A cloud weighs approximately 500,000 kilograms or 1.1 million pounds (about 551 tons). That heavy cloud is able to float because the air is even heavier.

    The amount of water droplets in a cloud has been estimated to be half a gram per cubic meter. If you have a small 200x200x200 m3 cloud that makes 4000 kg of water droplets. An average 1 km3 cloud has 500000 kg of water droplets.

    How much water is in an average cloud?
    F-2, a gallon of water in air weighs between 7.99 and 8.34 pounds depending upon the temperature. Using the upper amount, 8.34 pounds divided into 1,100,000 pounds, equals 131,894 gallons. So, the estimated amount of water in a cumulus cloud which is 1,000 meters in length would be about 131,894 gallons.

    How many litres of water are in a cloud?
    If a “typical” cloud has a volume of 1 km^3, or 1 billion m^3, that cloud would support about 30,000,000 liters of water consisting of a mixture of vapor and condensed droplets under those conditions.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,193FansLike
1,306FollowersFollow

Recent Comments