Friday, September 20, 2024
HomeειδήσειςΗ υπεραιωνόβια ελιά της Απιδιάς Λακωνίας διατηρητέο μνημείο της φύσης

Η υπεραιωνόβια ελιά της Απιδιάς Λακωνίας διατηρητέο μνημείο της φύσης

Ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης, με ανάρτησή του, γνωστοποίησε πως ολοκληρώθηκε και τυπικά η διαδικασία του χαρακτηρισμού της ελιάς της Απιδιάς (δήμος Ευρώτα), ως διατηρητέου μνημείου της φύσης.

Ήδη, υπήρξε δημοσίευση της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δασών, στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Η τοπική κοινωνία, προσπάθησε, αρκετά, όλο αυτό το διάστημα, ώστε το συγκεκριμένο τοπόσημο, να αναδειχθεί.

Πρόκειται πλέον, για προστατευόμενο φυσικό σχηματισμό – διατηρητέο μνημείο της φύσης.

Η όλη διαδικασία, προχώρησε μέσα απ’ τις υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η εν λόγω ελιά ανήκει στην ποικιλία της Μυρτολιάς, είναι ανθεκτική στο κρύο και τη ξηρότητα και παράγει ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας με κορυφαία διατροφική αξία. Καλλιεργείται στην περιοχή ως γηγενής ποικιλία και ο καρπός της έχει σχήμα οβάλ, με σχέση σάρκας προς πυρήνα (κουκούτσι) 3,9:1, ενώ η περιεκτικότητα του σε λάδι μπορεί να φτάσει το 24%. Η περίμετρος της βάσης του κορμού είναι 14.10 μ., η διάμετρος βάσης από Β/Δ προς Ν/Α 5 μ. και από Β/Α προς Ν/Δ 4.50 μ. 

Εσωτερικά ο κορμός της ελιάς φέρει περιμετρική σπηλαίωση, η οποία δεν επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξη και παραγωγή του δένδρου, καθώς συνεχίζεται από τις νεότερες στοιβάδες κυττάρων που βρίσκονται κάτω από τον φλοιό.

με πληροφορίες  ertnews.grlakonikos.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments