Friday, September 20, 2024
HomeειδήσειςΤο πέρασμα των ανεμογεννητριών απειλεί το δάσος της Φτέρης

Το πέρασμα των ανεμογεννητριών απειλεί το δάσος της Φτέρης

Μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο αφανισμού μεγάλου μέρους του δάσους της Φτέρης, στον ορεινό όγκο της Αιγιαλείας και των Καλαβρύτων, βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής, εξαιτίας του σχεδιασμού μεγάλης εταιρείας για διάνοιξη δρόμου μέσα στο δάσος, στο πλαίσιο δημιουργίας αιολικού πάρκου.

Κοινότητα, εκπρόσωποι συλλόγων, επαγγελματίες και κάτοικοι εκφράζουν φόβους ότι η θετική γνωμοδότηση του Δασαρχείου Αιγίου ανοίγει τον δρόμο για την τελική αδειοδότηση και απευθύνουν έκκληση στα αρμόδια όργανα, ενώ σχεδιάζουν να κινηθούν δικαστικώς. Το Συμβούλιο Κοινότητας Φτέρης έχει ήδη λάβει απόφαση ενάντια στο έργο, η οποία έχει σταλεί στην περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Το έργο

Σύμφωνα με το τοπικό συμβούλιο, το αιολικό πάρκο που πρόκειται να κατασκευαστεί θα είναι παραγωγής 20,70 MW και εγκατεστημένης ισχύος 22 MW και ο σχεδιασμός είναι οι τέσσερις ανεμογεννήτριες που θα έχουν διάμετρο πτερωτής 158 μ. και ύψος πλήμνης 101 μ., να περάσουν με παράκαμψη το χωριό Σελινούντας. Στη συνέχεια, να ακολουθήσουν τον επαρχιακό δρόμο και κατόπιν, με νέες παρακάμψεις των οικισμών Πυργάκι και Πτέρης (σ.σ. σημαντικά έργα παράκαμψης σε περιοχή με μεγάλες κλίσεις), να φτάσουν σε 2.000 μ. περίπου πριν από τον οικισμό Πετσάκοι. Στο σημείο αυτό, θα γίνει νέα διάνοιξη δασικού δρόμου και θα ακολουθήσουν κι άλλες. Επίσης, για τη διέλευση των ανεμογεννητριών γίνονται σημαντικές επεμβάσεις επί της επαρχιακής οδού Αιγίου – Πτέρης – Καλαβρύτων και έργα ηλεκτρικής διασύνδεσης του αιολικού μήκους 21 χλμ., έως τη θέση Άνω Μαζαράκι – Ρακίτα. Σε αρχική φάση, η εταιρεία υπέβαλε αιτήσεις για τη διέλευση και την εγκατάσταση έντεκα μικρότερων ανεμογεννητριών ύψους 50 μέτρων, λαμβάνοντας ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση αρνητικές γνωμοδοτήσεις από το Δασαρχείο Καλαβρύτων, το Δασαρχείο Αιγίου, τη Διεύθυνση Δασών Αχαΐας, τη Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών, τον ΟΦΥΠΕΚΑ και την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας.

Κατόπιν υπομνημάτων απόψεων και αντιρρήσεων επί των αρχικών γνωμοδοτήσεων εκ μέρους του φορέα του έργου, όμως, ενώ το Δασαρχείο Καλαβρύτων και ο ΟΦΥΠΕΚΑ διατήρησαν την αρχική αρνητική γνώμη τους, το Δασαρχείο Αιγίου και η Διεύθυνση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών είπαν «ναι» στις προθέσεις της εταιρείας, γεγονός που τοπικοί φορείς φοβούνται ότι θα συμπαρασύρει και τη γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών.

Πηγή ypaithros.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments