Thursday, September 19, 2024
HomeαμπέλιαμπελουργειαΨεκασμοί μετά τον τρύγο για καταπολέμηση περονόσπορου και ωιδίου

Ψεκασμοί μετά τον τρύγο για καταπολέμηση περονόσπορου και ωιδίου

Την διενέργεια φθινοπωρινών ψεκασμών μετά τον τρύγο με σκοπό να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές των παθογόνων του περονόσπορου και του ωιδίου συνιστούν οι γεωπόνοι του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών Καβάλας

Το ωίδιο αποτελεί, μετά τον περονόσπορο του αμπελιού, την πιο σημαντική μυκητολογική ασθένεια που προσβάλλει κάθε χρόνο την καλλιέργεια του αμπελιού και τις κληματαριές, προκαλώντας μείωση της παραγωγής και υποβάθμιση της ποιότητας των σταφυλιών.

O µύκητας διαχειµάζει στους οφθαλμούς. Την άνοιξη αρχίζει να αναπτύσσεται παράλληλα µε τη βλάστηση. Οι πρώτοι προσβεβληµένοι βλαστοί (πρώιµες προσβολές – βλαστοί σηµαίες) διατηρούν το µόλυσµα για µεγάλο χρονικό διάστηµα και το διασπείρουν σε όλο το αµπέλι.

Οι ειδικοί προτείνουν στους αμπελώνες όπου έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των σταφυλιών τη διενέργεια ενός ψεκασμού με βρέξιμο θείο ώστε να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές τού παθογόνου.

Χαλκούχα σκευάσματα κατά του περονόσπορου

Κάθε χρόνο, οι μολύνσεις από περονόσπορο ξεκινούν από ωοσπόρια που υπάρχουν σε φύλλα στο έδαφος. Αυτές είναι οι πρωτογενείς μολύνσεις και μπορούν να γίνουν από τη στιγμή που θα ανοίξουν τα αμπέλια, μόνο με βροχές, κάθε φορά που αυτές σημειώνονται. Συνεπώς, η εξέλιξη της ασθένειας εξαρτάται κυρίως από τις βροχοπτώσεις.

Σε υγρές περιοχές και σε αμπελώνες (αν και εφόσον είχε εκδηλωθεί περονόσπορος) προτείνεται η διενέργεια ενός ψεκασμού με χαλκούχο σκεύασμα, όπου έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή των σταφυλιών, ώστε να περιοριστούν οι διαχειμάζουσες μορφές του παθογόνου.

Μόνο σε επιτραπέζιες ποικιλίες και με σκευάσματα μικρής υπολειμματικότητας οι ψεκασμοί για την ευδεμίδα

Όσον αφορά την ευδεμίδα, η πτήση του εντόμου συνεχίζεται και υψηλοί πληθυσμοί καταγράφονται στις περιοχές της Π.Ε Καβάλας από παρατηρήσεις στο εγκατεστημένο δίκτυο παγίδων της υπηρεσίας.

Στους αμπελώνες όπου υφίσταται ακόμη αρκετό διάστημα έως τη συγκομιδή (επιτραπέζιες ποικιλίες) θα μπορούσε να υπάρξει πίεση προσβολών. Μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται εφαρμογή κατάλληλων εντομοκτόνων κατά της ευδεμίδας με μικρό διάστημα ημερών προ της συγκομιδής (phi). Οι ψεκασμοί πραγματοποιούνται αποκλειστικά με σκευάσματα μικρής υπολειμματικής διάρκειας με βάση το βάκιλο Θουριγγίας (Bacillus thuringiensis) και με κατεύθυνση στη ζώνη των σταφυλιών.

Για περισσότερα Αγροτικά Νέα και Ειδήσεις επισκεφθείτε το e-Agroti.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments