Monday, September 16, 2024
HomeαγρότεςΗ Κυβέρνηση Μηδενίζει τον ΕΦΚ για τους Αγρότες: Τι Προβλέπει η Νέα...

Η Κυβέρνηση Μηδενίζει τον ΕΦΚ για τους Αγρότες: Τι Προβλέπει η Νέα Τροπολογία

Εκτιμώμενο ετήσιο κόστος 100 εκατ. ευρώ και ισόποσο όφελος για τους αγρότες.

Την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ειδικού φόρου κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία καθιερώνει από το 2025 η κυβέρνηση, με τροπολογία που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών με τίτλο «Ψηφιακό τέλος συναλλαγής και άλλες διατάξεις», που έχει ως σκοπό την «αντικατάσταση του τέλους χαρτοσήμου με φόρο επί των συναλλαγών», που κατατέθηκε στη Βουλή. Εκτιμώμενο ετήσιο κόστος 100 εκατ. ευρώ και ισόποσο όφελος για τους αγρότες.

Ειδικότερα, ορίζεται ότι «για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 73, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, καθορίζεται, από το έτος 2025 και εφεξής, μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης, ανά χιλιόλιτρο.

Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που προκύπτει από τον συντελεστή της περ. στ) της παρ. 1 του άρθρου 73 καταβάλλεται κατά την κατανάλωση του ως άνω προϊόντος και επιστρέφεται σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση του τέταρτου εδαφίου της παρούσας. Το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκδίδεται κάθε έτος, μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ο χρόνος επιστροφής, τα δικαιούχα επιστροφής πρόσωπα, τα κριτήρια για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για τις οποίες υπολογίζεται η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, η αρμόδια για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης αρχή, ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων για το οποίο χορηγείται επιστροφή του φόρου, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εφαρμογή της παρούσας.».

Πηγή businessnews.gr

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τροπολογία για τον ΕΦΚ και άλλες αγροτικές εξελίξεις, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα τελευταία νέα στον αγροτικό τομέα.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments