Να πιάσουν τον σφυγµό της αγοράς καλαµποκιού ενόψει έναρξης συγκοµιδής επιχειρούν αγρότες, κτηνοτρόφοι και οι ζωοτροφικές επιχειρήσεις, µε τα µηνύµατα που έρχονται από τους ελληνικούς κάµπους και το εξωτερικό να είναι για την ώρα ανάµεικτα αναφορικά µε την εξέλιξη των τιµών.
Οι κτηνοτρόφοι από τη µεριά τους είναι πιο «σφιχτοί» οικονοµικά φέτος, όµως όσοι µπορούν πληρώνουν το κάτι παραπάνω σε σχέση µε τις οργανωµένες επιχειρήσεις.
Αρχικά, οποιαδήποτε εισαγωγή βγαίνει για την ώρα στα 200 ευρώ ο τόνος για παράδοση Ελλάδα, µε αποτέλεσµα οι τιµές της νέας σοδειάς να είναι σε θέση να κρατήσουν τα 20 λεπτά. Στη γειτονική Βουλγαρία, παρά τις έντονα ξηροθερµικές καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού, οι τιµές διατηρούν µια έκπτωση της τάξης των 10 ευρώ σε σύγκριση µε τη Γαλλία, κοντά στα 190 ευρώ ο τόνος FOB, πρακτική που συντηρείται εδώ και τρία χρόνια. Ακούγεται µάλιστα πως πριν λίγες µέρες στην Πάτρα ξεφορτώθηκε καράβι µε περσινό σπυρί από τους γείτονες στα 200 ευρώ ο τόνος, δείγµα πως τουλάχιστον µέχρι να αναθαρρήσουν οι χρηµατιστηριακοί δείκτες, η εγχώρια αγορά θα παίζει στα 20-21 λεπτά.
Την καλύτερη τιµή βέβαια για µικρές ποσότητες δίνουν οι κτηνοτρόφοι. Τα πρώιµα καλαµπόκια µικρού βιολογικού κύκλου έχουν ήδη αρχίσει να µαζεύονται σε Βοιωτία, Φθιώτιδα και Σέρρες, µε τα πρώτα αυτοκίνητα να φορτώνονται στα 21-22 λεπτά το κιλό, δηλαδή στην ίδια τιµή που έφευγε όλο το καλοκαίρι το περσινό απόθεµα. Από την άλλη, σε ανοδικό κανάλι βρίσκονται τον τελευταίο µήνα τα FOB της Ρουµανίας στα καλαµπόκια κατά 3 έως 10% ανάλογα το λιµάνι, από 190 ευρώ έως 215 ευρώ ο τόνος, απόρροια των πολύ κακών αποδόσεων και της αναµενόµενης σοδειάς των 8,5 εκατ. τόνων.
Όσον αφορά τις αποδόσεις, αυτές φαίνονται στα µέρη µας ιδιαίτερα προβληµατικές. Σε περιοχές µε σοβαρό πρόβληµα λειψυδρίας όπως η Κωπαϊδα, ο λίβας του Ιουνίου και του Ιουλίου χτύπησε άσχηµα τα φυτά, µε τις αποδόσεις στο ενσίρωµα ανά περιοχή στο όριο των 5 τόνων, µε λίγες περιοχές στους 6 τόνους, ενώ για το σπυρί προβλέπεται καθίζηση της τάξης του 20% έως 35% στα τελικά κιλά. Παραγωγοί που πέρυσι µάζεψαν 1.500-1.600 κιλά µεσοσταθµικά, φέτος αναµένουν 1.000-1.100 κιλά το στρέµµα. Σε περιοχές της Φθιώτιδας, η εκτιµώµενη µείωση φαίνεται µικρότερη, στα 200-300 κιλά συγκριτικά µε πέρυσι. Αγρότες µε παραγωγή 1.500 τόνων πέρυσι, περιµένουν αποδόσεις κοντά στα 1.300 κιλά. Στη Βόρεια Ελλάδα επικρατεί µια ανάµεικτη κατάσταση αν και κατά βάση αναµένονται µέσες απώλειες της τάξης των 250 κιλών το στρέµµα.
Στο όριο των 200 ευρώ οι δείκτες στο Παρίσι
Σε ένα στενό εύρος τιµών µεταξύ 195 και 205 ευρώ ο τόνος διαπραγµατεύονται τα συµβόλαια για τη νέα σοδειά καλαµποκιού στα ευρωπαϊκά εµπορικά κέντρα, σε µια κατάσταση κατά την οποία φαίνεται πως η αγορά έχει προς το παρόν «τιµολογήσει» την µέτρια προς κακή σοδειά που αναµένεται στην Ανατολική Ευρώπη, αλλά επηρεάζεται σε µεγάλο βαθµό από τις µακροοικονοµικές εξελίξεις στην παγκόσµια οικονοµία όπως και το σηµαντικό απόθεµα σε σπυρί που διαθέτουν οι Ηνωµένες Πολιτείες. Μικρή διαφοροποίηση προς τα πάνω διατηρούν τα συµβόλαια για παράδοση µετά τον Μάρτιο 2025, που ίσως δείχνει πως η τρέχουσα συγκυρία οδηγεί σε υποτιµολόγηση της πραγµατικής αξίας του προϊόντος.
Βάζουν σόγια και βγάζουν καλαµπόκι στην Αργεντινή
Λίγο τα εκτεταµένα φαινόµενα εντοµολογικών προσβολών, λίγο η ξηροθερµία, φαίνεται πως σε όλη την Λατινική Αµερική -και δη στην Αργεντινή- πολλοί γυρίζουν την πλάτη στο καλαµπόκι, το οποίο αν και γενετικά τροποποιηµένο, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις κλιµατικές απαιτήσεις των καιρών. Οι εκτάσεις σόγιας στη Νότια Αµερική έχουν µειωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς αναδείχτηκε ως ιδιαίτερα ανταγωνιστική η καλλιέργεια καλαµποκιού τις προηγούµενες δύο σεζόν µε τις τιµές στα 30 και 35 λεπτά το κιλό.
Ωστόσο, οι φόβοι ότι µια µάστιγα σαν αυτή που κατέστρεψε την τελευταία συγκοµιδή καλαµποκιού θα µπορούσε να χτυπήσει ξανά, είχαν ως αποτέλεσµα περίπου 4,9 εκατ. στρέµµατα φέτος να µην καλλιεργηθούν, ευνοώντας την επανασχόληση µε τη σόγια. Οι ιδιώτες αναλυτές στην Αργεντινή διακρίνουν επίσης πρόθεση για µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων κατά 20-25% στο καλαµπόκι ενόψει 2025, µε τις φυτεύσεις στο νότιο Ηµισφαίριο να ξεκινούν στα τέλη Σεπτεµβρίου.
Πηγή Agronews.gr
Μείνετε ενημερωμένοι για τις τελευταίες εξελίξεις στις τιμές καλαμποκιού και άλλων αγροτικών προϊόντων στο e-agrotis.gr. Διαβάστε περισσότερα αγροτικά νέα και ειδήσεις για τον κλάδο σας.