Την Πέμπτη (26/9/2024), πραγματοποιήθηκε εσπερίδα, την οποία διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ με θέμα «Το ελαιόλαδο και η Βιομηχανία Τυποποίησής του, προβλήματα και προοπτικές», στην οποία συμμετείχαν άνθρωποι της αγοράς ελαιολάδου και εκπρόσωποι του ΥπΑΑΤ.
Σε μια προσπάθεια το ελληνικό κράτος να αποκτήσει μια εικόνα της παραγωγής ελαιολάδου σε ετήσια βάση (όπως γίνεται στις ανταγωνίστριες χώρες της Ισπανία και της Ιταλία) ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα έρχεται ψηφιακό σύστημα στο οποίο οι ελαιοπαραγωγοί θα κάνουν δηλώσεις συγκομιδής. Παράλληλα θα γίνεται ψηφιακή δήλωση της παραγωγής ελαιολάδου από τα ελαιοτριβεία και τα τυποποιητήρια. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την επόμενη ελαιοκομική περίοδο.
Ακόμη έκανε αναφορά στην ΚΑΠ και στα προγράμματα που στηρίζουν την ελαιοκομία, όπως τα ΟΕΦ. Ακόμη αναφέρθηκε στα προγράμματα προβολής και προώθησης που εφαρμόζει η ΕΕ στην εσωτερική αγορά της Ένωσης αλλά και σε τρίτες χώρες, τα οποία χαρακτήρισε ένα σημαντικό εργαλείο για τον τομέα του ελαιολάδου. Βέβαια στην συνέχεια αναγκάστηκε να παραδεχτεί ότι αυτή την στιγμή τρέχουν μόλις 4 προγράμματα προώθησης που έχουν προϋπολογισμό γύρω στα 6,5 εκ. ευρώ. Επίσης υπάρχει και το πρόγραμμα Μεταποίησης 4.2 στο οποίο την προηγούμενη περίοδο είχαν ενταχθεί 36 επιχειρήσεις ελαιολάδου. Ακόμη έκανε αναφορά στα Οικολογικά Σχήματα της ΚΑΠ τα οποία αφορούν όλους τους αγρότες και τους ελαιοπαραγωγούς, στους οποίους καταβάλουν 62 εκ. ευρώ.
Πάντως στα θετικά είναι ότι οι εξαγωγές ελαιολάδου είναι στο 17,9% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.
Από τα 119 προϊόντα με γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΟΠ – ΠΓΕ) που έχει η χώρα μας τα 32 αφορούν ελαιόλαδα. Η κατοχύρωση αυτών των προϊόντων θα γίνει με το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσαι το ΥπΑΑΤ στην Βουλή.
Αναφορά έκανε επίσης ο Γραμματέας του ΥπΑΑΤ και στους ελέγχους στα ελαιόλαδα και τόνισε ότι την περίοσο 2023 – 2024 υπήρξαν πρόστιμα συνολικού ύψους 63.000 ευρώ. Στο σημείο αυτό έκανε παρέμβαση ο γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου, ο οποίος ζήτησε να γίνονται έλεγχοι και στη διακίνηση χύμα ελαιολάδου και όχι μόνο στην τυποποίηση (όπως γίνεται σήμερα).
Πάντως όλοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στην προσπάθεια επαναλειτουργίας της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου.
Επίσης τονίστηκε η αποτυχία του συστήματος σήμανσης Nutri-Score που έβαζε το ελαιόλαδο στην ίδια διατροφική αξίμα με το κέτσαπ.
Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι υπάρχουν θετικές επιδόσεις στον κλάδο του ελαιολάδου, που οφείλονται στην ποιότητα του προϊόντος αλλά και στις επενδύσεις που έχουν γίνει. Πρέπει όμως να γίνουν περισσότερα βήματα με στοχο να δοθεί υπεραξία στο προϊόν με ένα νέο rebranding (ο κατεξοχήν σκοπός του rebranding είναι να επανατοποθετήσει το brand στην αγορά και να επανεγκαταστήσει νέα εικόνα στη συνείδηση του κοινού του) στην παραγωγή του.
Στη διεθνοποίηση των ελληνικών ελαιοκομικών επιχειρήσεων», αναφέρθηκε ο Γιάννης Ρέτσας, Γενικός Δντής ανάπτυξης εξωτερικού εμπορίου του ENTERPRISE GREECE, ενώ ο Πρόεδρος του ΠΣΕ & ΣΕΚ κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης περιέργραψε τρόπους και διαδικασίες με την εισήγησή του «Βελτιώνοντας την εξωστρέφεια του ελληνικού ελαιολάδου» και τόνισε την ανάγκη για αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου ελαιολάδου.
Υπήρξε επίσης προβληματισμός για το γεγονός ότι η χώρα μας εξάγει μόλις το 12% της ελληνικής παραγωγής ελαιολάδου ενώ το υπόλοιπο εξάγεται χύμα. Ακόμη πρέπει να υπάρξει βελτίωση στο έργο της δακοκτονίας, ειδικά στην Κρήτη που υπάρχει πρόβλημα με απώλεια παραγωγής.
Στην συνέχεια έγινε βράβευση του κ. Γρηγόρη Αντωνιάδη, για τα 20 χρόνια παρουσίας στην προεδρία του ΣΕΒΙΤΕΛ και 26 χρόνια αδιάληπτης παρουσίας του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου. Την βράβευση έκανε ο επί 41 χρόνια γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, Γιώργος Οικονόμου. Όπως δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης, ο κλάδος δεν έχει παραγωγικές επενδύσεις αλλά μέχρι σήμερα έχουμε κυρίως χρηματηστηριακές επενδύσεις και αυτό θα πρέπει να αλλάξει.
Όλοι οι ομιλητές τόνισαν προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ την ανάγκη να καταρτιστεί ένα σχέδιο ανάπτυξης του ελληνικού ελαιολάδου.
Πηγή giorgoskatsadonis.blogspot.com
Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr