Κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων ξεχειλίζουν από τους κάδους σε αγροτικές περιοχές – Οργή της διοίκησης του δήμου Βέροιας
Απογοητευτικές είναι οι εικόνες που έρχονται στο φως από την Ημαθία και αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα της ανεξέλεγκτης απόρριψης κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, κυρίως γύρω από τα σημεία υδροληψίας σε αγροτικές περιοχές του δήμου Βέροιας. Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες, εκατοντάδες άδεια μπουκάλια φυτοφαρμάκων ξεχειλίζουν από τους κάδους.
«Η κατάσταση είναι τριτοκοσμική, κυριολεκτικά. Σε όλον τον δήμο Βέροιας και στα σημεία υδροληψίας τοποθετήθηκαν μεταλλικοί κάδοι με κόκκινο καπάκι. Δαπανήθηκαν χρήματα και σηματοδότησαν μια κατάσταση για τους αγρότες. Ότι εκεί μέσα τοποθετούνται οι συσκευασίες. Όμως, όπως διαπιστώνουμε, η κατάσταση είναι η ίδια, όπως δεκαετίες τώρα», λέει στη Greenagenda.gr ο Νίκος Ασλάνογλου, μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων και μέλος του ΔΣ του ΕΟΑΝ.
«Ο κάθε αγρότης οφείλει να ξεπλένει τη συσκευασία μετά από τη χρήση του και να το επιστρέφει στον γεωπόνο ή στον συνεταιρισμό. Η κατάσταση είναι άσχημη και είναι θέμα χρόνου να γίνει εκ νέου η ανάθεση έργου σε εταιρεία διαχείρισης επικινδύνων αποβλήτων», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Περιβάλλοντος Βασίλης Παπαδόπουλος.
Ο δήμος Βέροιας, σε συνεργασία με τον ΕΣΥΦ, τον ΕΟΑΝ και τη ΔΑΟΚ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, είχε υλοποιήσει πιλοτικό πρόγραμμα και συγκεντρώθηκαν περίπου πάνω από 7,5 τόνοι του συγκεκριμένου επικίνδυνου αποβλήτου, κατά την περίοδο 2015-2020.
Σύμφωνα με ευρωπαϊκή οδηγία, από το 2013 θα έπρεπε να λειτουργεί το σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων και μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.
«Οι ανενημέρωτοι αγρότες για τη σοβαρότητα της κατάστασης, η απουσία ελεγκτικών μηχανισμών και η αδιαφορία των τοπικών αρχών, διαιωνίζει μια απαράδεκτη κατάσταση για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, σε κάθε παράμετρό του. Σήμερα, νομοθετικά, υφίσταται η ευθύνη παραγωγού. Ο κατασκευαστής, διακινητής ή εισαγωγέας προϊόντων, πρέπει να διαχειριστεί το απόβλητο. Επικίνδυνο ή μη. Πριν από τους χρήστες με την απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά, γνωρίζουμε τους τρεις παραπάνω υπεύθυνους. Θα έπρεπε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να απευθυνθεί σε ήδη υφιστάμενες εταιρείες διαχείρισης αυτών των αποβλήτων, για διαρκή και μόνιμη αντιμετώπιση. Θα έπρεπε η Τοπική αυτοδιοίκηση να υποχρεώσει διακινητές (γεωπόνους, συνεταιρισμούς, εμπόρους κλπ) να αντιμετωπίσουν με τρόπο της επιλογής τους το πρόβλημα. Το εάν η πολιτεία θεσπίσει νέους, πιο αποτελεσματικούς, κανόνες είναι ευπρόσδεκτο και δεν μας αφορά επί του παρόντος», υπογράμμισε ο κ. Ασλάνογλου.
Να σημειωθεί ότι οι συσκευασίες των φυτοφαρμάκων κατατάσσονται στα επικίνδυνα απόβλητα και συνεπώς η διαχείρισή τους θα πρέπει να διενεργείται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων. Για αυτόν τον λόγο, η συλλογή και μεταφορά των συσκευασιών φυτοφαρμάκων θα πρέπει να εκτελείται από φορέα που να διαθέτει άδεια συλλογής μεταφοράς επικινδύνων αποβλήτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 7 της ΚΥΑ 13588/725/2006.
Η αξιοποίηση και τελική διάθεσή τους θα πρέπει να γίνεται σε εγκαταστάσεις που να διαθέτουν σε ισχύ Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων σύμφωνα με τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας.
Πηγή greenagenda.gr
Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr