Στο τέλος της ηµέρας όλα είναι θέµα λογαριασµού και στην αγροτική παραγωγή και οικονοµία, εδώ και καιρό, ο λογαριασµός δεν βγαίνει. Ας πάρουµε για παράδειγµα το βιοµηχανικό ροδάκινο. Μια απαιτητική καλλιέργεια, µε µεγάλες δαπάνες για την εγκατάστασή της, κάποια χρόνια αναµονής µέχρι να βγουν τα δέντρα στην παραγωγή και µε σηµαντικές ανάγκες για επενδύσεις σε µηχανολογικό εξοπλισµό και υποδοµές (πάγια).
Το ταμείο βγαίνει μείον φέτος με τα συμπύρηνα, το κόλπο της βιομηχανίας με τα «κλαρίσια» βαραίνει
Ποια είναι τα έξοδα της καλλιέργειας στη διάρκεια µιας χρονιάς; Κυµαίνονται περί τα 1.200 ευρώ το στρέµµα. Πώς επιµερίζεται αυτό; Μόνο το κλάδεµα είναι 150 ευρώ το στρέµµα και ακολουθούν, 150 ευρώ για αραιώµατα, 100 ευρώ για λιπάσµατα, 120 ευρώ για ραντίσµατα, 80 ευρώ για ποτίσµατα, 500 ευρώ για µαζέµατα (συγκοµιδή) και άλλα 200 ευρώ το στρέµµα για λοιπά καλλιεργητικά (φρέζες, χορτοκοπτικά) και καύσιµα. Υπενθυµίζεται εδώ ότι στα παραπάνω δεν περιλαµβάνονται οι δαπάνες για την εγκατάσταση της καλλιέργειας (φυτά, υποστυλώµατα, αρδευτικά συστήµατα κ.α.), όπως και πιθανές δαπάνες για αγορά γης (δεσµευµένο κεφάλαιο).
Τι µπορεί να δώσει λοιπόν σε µια χρονιά σαν τη φετινή µια καλοδιατηρηµένη φάρµα µε βιοµηχανικά ροδάκινα; Οι επίσηµες στατιστικές κάνουν λόγο για µέση απόδοση περί τα 3.500 κιλά το στρέµµα. Αν θεωρήσουµε ότι οι αποδόσεις έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, τα 4.000 κιλά κατά µέσο όρο θα µπορούσε να θεωρηθεί µια καλή απόδοση. Λίγοι είναι αυτοί που θα ξεπεράσουν τα 5.000 κιλά το στρέµµα και µετρηµένοι στα δάχτυλα οι καλλιεργητές που θα φθάσουν ψηλότερα.
Με 4.000 κιλά το στρέµµα και καθαρή τιµή παραγωγού (χωρίς τα µεταφορικά και τα έξοδα του συνεταιρισµού ή του µεσίτη) στα 30 λεπτά το κιλό, τα έσοδα είναι ακριβώς 1.200 ευρώ το στρέµµα. Έχεις 100 στρέµµατα θα πάρεις 120.000 ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της χρονιάς θα έχεις ξοδέψει τουλάχιστον 120.000 ευρώ, χωρίς να περιλαµβάνονται στο ποσό αυτό οι τόκοι ή τελοσπάντων το κόστος του χρήµατος.
Αν καταφέρεις να φθάσεις τα 5.000 κιλά το στρέµµα, τότε θα έχεις συνολικά έσοδα 150.000 ευρώ και αν τα έξοδα είναι 120.000 ευρώ θα έχεις και 30.000 ευρώ κέρδος. Αν µείνεις στα 3.000 κιλά, τότε θα έχεις έσοδα 90.000 ευρώ και θα ψάχνεις να καλύψεις µια ζηµιά της τάξεως των 30.000 ευρώ.
Κι όλα αυτά, εφόσον η καθαρή τιµή διάθεσης της παραγωγής, διαµορφωθεί στα 30 λεπτά το κιλό. Γιατί, φέτος ειδικά, αυτά που κυριάρχησαν στις συζητήσεις των παραγωγών µε τους µεταποιητές ήταν τα «κλαρίσια» (µειωµένη τιµή τουλάχιστον 40%). ∆ηλαδή τα συµπύρηνα ροδάκινα που πληρώθηκαν µε το µέσο όρο της τιµής ανάµεσα σ’ αυτά που προορίζονται για κοµπόστα και σ’ αυτά που πηγαίνουν για χυµό. Κι ας πηγαίνουν όλα για κοµπόστα.
Πηγή Agronews.gr
Για περισσότερες Ειδήσεις και όλα τα Αγροτικά Νέα επισκεφθείτε το e-Agrotis.gr