Friday, October 11, 2024
HomeαμπέλιΓαλλία: 120 Εκατ. Ευρώ για την Εκρίζωση 30.000 Εκταρίων Αμπελώνων

Γαλλία: 120 Εκατ. Ευρώ για την Εκρίζωση 30.000 Εκταρίων Αμπελώνων

Σύμφωνα με το Euronews, η γαλλική κυβέρνηση υπέβαλε σχέδιο ύψους 120 εκατομμυρίων ευρώ για την εκρίζωση 30.000 εκταρίων αμπελώνων της χώρας ως απάντηση στη συνεχή μείωση στην κατανάλωση κρασιού και στη συρρίκνωση του αμπελοοινικού τομέα.

Το σχέδιο -μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος του Υπουργείου Γεωργίας για την εκρίζωση έως και 100.000 εκταρίων- που δημιουργήθηκε από το κράτος, την περιφέρεια Nouvelle-Aquitaine και τη Διεπαγγελματική Συμβουλευτική Οίνου του Μπορντό, θα εκριζώσει 30.000 από τα 800.000 εκτάρια αμπελώνων της χώρας.

Στους ιδιοκτήτες αμπελώνων έχουν προσφερθεί έως και 4.000 ευρώ ανά εκτάριο που θα ξεριζωθεί. Όσοι αποδέχονται τις προσφορές δεν επιτρέπεται να ξαναφυτέψουν αμπέλια στην ίδια γη μέχρι τουλάχιστον το 2029.

Οι νεαροί Γάλλοι απορρίπτουν το κρασί ως ποτό της επιλογής τους

Η κατανάλωση κρασιού στη Γαλλία βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση εδώ και πολλές δεκαετίες, μειωμένη κατά 70% τα τελευταία 60 χρόνια. Ο μέσος Γάλλος πολίτης έπινε 120 λίτρα κρασί το χρόνο τη δεκαετία του 1960, ενώ τώρα καταναλώνει μόλις 40 λίτρα, όπως υποστηρίζει το Γαλλικό Παρατηρητήριο για τα ναρκωτικά και τον εθισμό στα ναρκωτικά (OFDT).

Η τάση είναι αυξητική με τις πωλήσεις κόκκινου κρασιού να μειώνονται κατά 15% μόλις τα τελευταία τρία χρόνια, σύμφωνα με τον κυβερνητικό φορέα FranceAgriMer,.

Οι μεταβαλλόμενες συνήθειες κατανάλωσης, όπως η προτίμηση της μπύρας έναντι του κρασιού, και η ευρύτερη απόρριψη της κατανάλωσης αλκοόλ εξ ολοκλήρου από τους νέους κάτω των 34 ετών, έχουν τροφοδοτήσει αυτή την αλλαγή στην αγορά.

Και το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στη Γαλλία, αφού παρατηρείται μειωμένη διεθνής ζήτηση γενικότερα για το ποτό. Τα στοιχεία για τις εξαγωγές κρασιού το 2023 ήταν μειωμένα κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Γαλλία ήταν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο το 2023 με 48 εκατομμύρια εκατόλιτρα, αν και η Ιταλία είναι πιθανό να ανακτήσει τον τίτλο αυτό φέτος.

Η Κίνα, κάποτε μία από τις μεγαλύτερες αγορές για το γαλλικό εξαγωγικό κρασί, έχει μειώσει τη ζήτησή της λόγω της ολοένα και μεγαλύτερης εγχώριας οινοβιομηχανίας και της προτίμησης του ισπανικού και του ιταλικού κρασιού.

Ο παράγοντας κλιματική αλλαγή 

Ένας άλλος μακροπρόθεσμος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την αμπελουργία της Γαλλίας είναι γ κλιματική αλλαγή. Καθώς το κλίμα αλλάζει, το terroir που καθορίζει τα μοναδικά κρασιά κάθε γαλλικής περιοχής αλλάζει και αυτό.

Προς το παρόν, τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά για το γαλλικό κρασί. Ωστόσο, αν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να αυξάνονται, οι ίδιοι αυτοί αμπελώνες που επωφελήθηκαν από την άνοδο της θερμοκρασίας θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ξηρασία, η οποία θα είναι εξαιρετικά επιζήμια σε βάθος χρόνου.

Πηγή Ypaithros.gr

Για περισσότερες αγροτικές ειδήσεις και ενημερώσεις, επισκεφτείτε το e-agrotis.gr και μείνετε συντονισμένοι για όλες τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα!

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,267FansLike
1,331FollowersFollow

Recent Comments