Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΕνίσχυση Νέων Αγροτών: Οι Αλλαγές

Ενίσχυση Νέων Αγροτών: Οι Αλλαγές

Η δημοσίευση της απόφασης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) στο ΦΕΚ φέρνει σημαντικές αλλαγές στην ενίσχυση των νέων αγροτών στην Ελλάδα. Οι τροποποιήσεις αυτές αφορούν την εφαρμογή της εισοδηματικής στήριξης, της συμπληρωματικής αναδιανεμητικής εισοδηματικής στήριξης και της συμπληρωματικής εισοδηματικής στήριξης για γεωργούς νεαρής ηλικίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 και του Στρατηγικού Σχεδίου της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027.

Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση, οι μέσοι όροι της αξίας των δικαιωμάτων που θα ισχύουν στο τέλος του 2026 για την Άμεση Πληρωμή (ΑΠ) των αροτραίων καλλιεργειών εκτιμάται ότι θα ανέρχονται σε 230,85 ευρώ ανά εκτάριο, για την ΑΠ των μονίμων καλλιεργειών σε 282,71 ευρώ ανά εκτάριο και για την ΑΠ των βοσκοτόπων σε 160,52 ευρώ ανά εκτάριο.

Για να αποφευχθεί η απώλεια χρηματοδότησης λόγω υπο-απορρόφησης άλλων παρεμβάσεων, όπως τα οικολογικά προγράμματα, τα δύο πρώτα χρόνια προβλέπεται διακύμανση κατά ±25% της μοναδιαίας αξίας των δικαιωμάτων.

Τα αποθέματα δικαιωμάτων χρησιμοποιούνται κατά προτεραιότητα για τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης σε:

α) Γεωργούς νεαρής ηλικίας που συστήνουν νέα γεωργική εκμετάλλευση για πρώτη φορά, εφόσον έχουναιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης του έτους ενίσχυσης. Η αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην αντίστοιχη αγρονομική περιφέρεια κατά το έτος χορήγησης.

β) νεοεισερχόμενους γεωργούς, εφόσον έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης. Η αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην αντίστοιχη ΑΠ κατά το έτος χορήγησης,

γ) κτηνοτρόφους, οι οποίοι κατείχαν ειδικά δικαιώματα έως και το 2022 για το βόειο και αιγοπρόβειο κρέας. Δικαιώματα ενίσχυσης θα μπορούν να αποκτήσουν στην αγρονομική περιφέρεια των βοσκοτόπων, εφόσον:

αα) Έχουν αιτηθεί τη χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης από το απόθεμα στην ΕΑΕ στο πλαίσιο του καθεστώτος της βασικής εισοδηματικής στήριξης για τη βιωσιμότητα, έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ του έτους ενίσχυσης,

αβ) κατέχουν ή ενοικιάζουν ιδιωτικές επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων ή με ευθύνη του ΟΠΕΚΕΠΕ τους έχουν παραχωρηθεί επιλέξιμες δημόσιες εκτάσεις βοσκοτόπων, αντίστοιχες με το μέγεθος του ζωικού κεφαλαίου που κατέχουν.

Όταν το απόθεμα δεν επαρκεί για την χορήγηση δικαιωμάτων ενίσχυσης στη συγκεκριμένη κατηγορία δικαιούχων, εφαρμόζεται γραμμική μείωση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην ΑΠ των βοσκοτόπων, αρκεί η νέα μοναδιαία αξία δικαιωμάτων να κυμαίνεται μεταξύ -15% και +15% της μέσης μοναδιαίας αξίας της ΑΠ βοσκοτόπων, όπως αυτή ορίζεται στο ΣΣ ΚΑΠ. Η μοναδιαία αξία των νέων δικαιωμάτων ενίσχυσης που χορηγούνται από το απόθεμα είναι ίση με τη μέση μοναδιαία αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης στην ΑΠ των βοσκοτόπων κατά το έτος χορήγησης, όπως υπολογίζεται μετά την προαναφερόμενη αύξηση του αντίστοιχου αποθέματος».

Δείτε ΕΔΩ το σχετικό ΦΕΚ

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments