Monday, September 16, 2024
HomeειδήσειςΣυναγερμός στην Ιταλία: Τα Αποθέματα Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου Αγγίζουν το Τέλος

Συναγερμός στην Ιταλία: Τα Αποθέματα Έξτρα Παρθένου Ελαιολάδου Αγγίζουν το Τέλος

Η χώρα καταναλώνει 50.000 τόνους έξτρα παρθένου

Η Ιταλία υφίσταται πραγματική αγωνία στον τομέα του ελαιολάδου. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, οι φορείς εκμετάλλευσης του είναι μάρτυρες ενός σεναρίου στο οποίο κυριαρχεί η εξάντληση των αποθεμάτων τους, το οποίο χειροτερεύει όσο πλησιάζουμε στην έναρξη της νέας εκστρατείας.

Μόλις δυόμισι μήνες μέχρι να δούμε το νέο EVOO στα κυκλώματα μάρκετινγκ, ο ιταλικός ελαιοκομικός τομέας βρίσκεται αντιμέτωπος με τις δραματικές τιμές του ελαιολάδου που αποθηκεύονται στα οινοποιεία του.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που εκπόνησε το ιταλικό Υπουργείο Γεωργίας, τα συνολικά αποθέματα ελαίων (εξαιρετικά παρθένα, παρθένα, ελαιόλαδο, λαμπάντε, ραφιναρισμένο λάδι), στις 31 Ιουλίου, ανήλθαν σε 137.446 (χύμα και συσκευασμένα) εκ των οποίων τα 118.931 ήταν χύμα και 18.516 συσκευασμένα.

Θυμηθείτε ότι η Ιταλία καταναλώνει περίπου 50.000 τόνους έξτρα παρθένου το μήνα και περίπου 60.000 τόνους ολικού ελαιολάδου.

Αν πραγματοποιήσουμε την ανάλυση στην κατηγορία του έξτρα παρθένου λαδιού, που είναι το πιο περιζήτητο από τους φορείς εκμετάλλευσης στη γειτονική χώρα για την κάλυψη των εξαγωγικών τους αναγκών, βρίσκουμε αποθέματα μόνο 108.988 τόνων, εκ των οποίων οι 92.882 τόνοι αντιστοιχούν στο χύμα και οι 16.105 τόνους σε συσκευασμένα.    

Στην κατηγορία του παρθένου ελαιολάδου μπορούμε να βεβαιώσουμε ότι δεν υπάρχουν αποθέματα, δεδομένου ότι δηλώνεται μόνο όγκος 1.745 τόνων χύμα.

Εκεί που υπάρχει λίγο περισσότερο διαθέσιμο λάδι είναι στην κατηγορία λαδιών λαμπάντε με 13.052 τόνους χύμα και ραφιναρισμένο λάδι με 11.251 τόνους.

Όμως τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα και πειστικά. Για να επιτευχθεί το ελάχιστο απόθεμα έως τις 31 Οκτωβρίου, οι Ιταλοί φορείς πρέπει να εισάγουν περισσότερους από 100.000 τόνους έξτρα παρθένου ελαιόλαδου και περίπου 15.000 τόνους λαμπάντε/εξευγενισμένο λάδι, εκ των οποίων τουλάχιστον το 70% πρέπει να είναι ισπανικό λάδι. Δηλαδή, η Ισπανία θα βρίσκεται υπό πίεση τις επόμενες εβδομάδες λόγω της ανάγκης για Ιταλούς χειριστές.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments