Thursday, September 19, 2024
HomeειδήσειςΤο Πρώτο Πάρκο στον Κόσμο που Φωτίζεται από Φυτά: Το Πάρκο του...

Το Πρώτο Πάρκο στον Κόσμο που Φωτίζεται από Φυτά: Το Πάρκο του Αύριο στο Ρότερνταμ

Το Πρώτο Πάρκο στον Κόσμο που Φωτίζεται από Φυτά

Πόσο πιθανό είναι η φύση να φωτίσει ένα ολόκληρο πάρκο; Αυτή ήταν η ερώτηση που έθεσαν στους εαυτούς τους οι προγραμματιστές της ιδέας στην Ολλανδία και που χάρη στις προσπάθειές τους κατάφεραν να την κάνουν πραγματικότητα.

Το Ρότερνταμ έγινε η πρώτη πόλη στον κόσμο που διαθέτει πάρκο με φωτισμό που τροφοδοτείται από φυτά, μια εντελώς φιλική προς το περιβάλλον και διαδραστική ιδέα που ελπίζουν να επεκτείνουν σε μεγάλη κλίμακα.

Το “Πάρκο του Αύριο” είναι ένας μικρός χώρος πρασίνου στην περιοχή IJsselmonde στο Reyeroord, που έχει γίνει ένα από τα πιο τουριστικά σημεία της πόλης. Αυτό το καινοτόμο αστικό πάρκο προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του, καθώς οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αντιδρούν στην παρουσία των ανθρώπων, καθιστώντας την επίσκεψη διασκεδαστική και διαφορετική.

Οι μικρές μονάδες φωτισμού τροφοδοτούνται από την ενέργεια που παράγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας, δημιουργώντας ένα μαγευτικό θέαμα το βράδυ. Αυτή η τεχνολογία είναι απολύτως πράσινη και φιλική προς το περιβάλλον.

Για όσους αναρωτιούνται πώς λειτουργεί αυτό το σύστημα, τα φυτά παράγουν οργανική ύλη μέσω φωτοσύνθεσης, και μέρος αυτής της ύλης αποβάλλεται στο έδαφος μέσω των ριζών τους. Το έδαφος περιέχει βακτήρια που βοηθούν στη διάσπαση της οργανικής ύλης και απελευθερώνουν ηλεκτρόνια κατά τη διαδικασία. Αυτά τα ηλεκτρόνια συλλαμβάνονται και μεταφέρονται μέσω σύρματος στα φώτα, προσφέροντας φωτισμό.

“Εκτός από το γεγονός ότι αυτή η τεχνολογία είναι εξαιρετικά προηγμένη, είναι επίσης πολύ ποιητική. Η ενέργεια ζωντανεύει ξαφνικά και φέρνει πιο κοντά τους ανθρώπους και τη φύση. Όταν περπατάς μέσα σε αυτή την πράσινη λωρίδα στο σκοτάδι, νιώθεις ότι ο φωτισμός είναι ζωντανός και εκπλήσσεσαι από τη δύναμη της φύσης,” σχολίασε ο σχεδιαστής Ermi van Oers.

Το έργο αυτό ενισχύει τη βιοποικιλότητα, αξιοποιεί την επιφάνεια της πόλης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μειώνει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δημιουργώντας ταυτόχρονα φως.

“Στη Reyeroord επιλέξαμε μια προσέγγιση που εστιάζει στις επιθυμίες και τα όνειρα των κατοίκων. Εδώ, οι κύριες καινοτομίες της πόλης μεταφέρονται στο δρόμο. Από την ενεργειακή μετάβαση, την κλιματική προσαρμογή, την καταπολέμηση της φτώχειας μέχρι την εφαρμογή του περιβαλλοντικού νόμου. Έτσι βλέπουμε τη Reyeroord ως μια υποδειγματική γειτονιά του μέλλοντος,” σχολίασε ο σύμβουλος Bert Wijbenga.

Αν και το πρωτότυπο αυτό πάρκο βρίσκεται ακόμα σε φάση έρευνας και ανάπτυξης, αποτελεί μια ενδιαφέρουσα επιλογή για τις μελλοντικές γενιές. Δεν πρόκειται μόνο για τη δυνατότητα να έχουμε πράσινη ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπερβολική χρήση της.

Αναμένουμε με ανυπομονησία τα αποτελέσματα αυτής της φανταστικής ιδέας, καθώς το ποσοστό επιτυχίας εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των καιρικών συνθηκών.

Επισκεφθείτε το E-Agrotis για Περισσότερα Άρθρα

Για περισσότερα άρθρα σχετικά με την καινοτομία και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, επισκεφθείτε το E-Agrotis.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments