Monday, September 16, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΕλάχιστη Παραγωγή Φιστικιού φέτος: Από 2.700 Δέντρα, μόλις 100 Κιλά Κελυφωτού Φιστικιού

Ελάχιστη Παραγωγή Φιστικιού φέτος: Από 2.700 Δέντρα, μόλις 100 Κιλά Κελυφωτού Φιστικιού

Η φετινή παραγωγή κελυφωτού φιστικιού ήταν απογοητευτική για τους παραγωγούς, καθώς από 2.700 δέντρα καταγράφηκε μόλις 100 κιλά παραγωγής.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες και οι ασθένειες συνέβαλαν καθοριστικά στην εξαιρετικά χαμηλή απόδοση, δημιουργώντας σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας.

Χωρίς προϊόν έχει μείνει η Αίγινα, που παράγει το γνωστό, ποιοτικό κελυφωτό φιστίκι που κάνει θραύση στις αγορές και το οποίο καλλιεργείται εδώ και δεκαετίες και σε άλλες ζώνες της χώρας μας, όπως η Αττική, η Φθιώτιδα, η Λάρισα κ.λ.π.

Ο Θανάσης Λάκκος, παραγωγός από την Αίγινα, ο οποίος έχει επενδύσει και σε μονάδα επεξεργασίας, είναι τρίτης γενιάς αγρότης, καλλιεργώντας σήμερα 2.700 δέντρα κελυφωτού φιστικιού. Παράγει δε, κελυφωτό φιστίκι, το οποίο εμπορεύεται μόνος του, ενώ παρέχει και υπηρεσίες σε όσους θέλουν επεξεργασία του προϊόντος.

Με αφορμή τη φετινή συγκομιδή φιστικιού είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί του, σχετικά με την έκβαση της φετινής χρονιάς, η οποία μετά και την -επίσης καταστροφική- περσινή χρονιά και πάλι δεν εξελίσσεται καθόλου καλά στην Αίγινα αλλά και όχι μόνο για τους παραγωγούς, ως προς το θέμα του όγκου παραγωγής, το οποίο καθορίζει και το εισόδημα των αγροτών.

“Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν έκανε χειμώνα και τα δέντρα μας, που πρέπει να συμπληρώσουν κατ΄ έτος πάνω από 1.000 ώρες με θερμοκρασία κάτω από 10 βαθμούς Κελσίου, δεν συμπλήρωσαν τη φετινή χρονιά ούτε… 100.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μετά την καταστροφική χρονιά που υπήρχε και ακαρπία, φέτος να έχουν καρπό τα δέντρα, αλλά να είναι κούφιος, κάτι που δείχνει σε μας ότι δεν έγινε η γονιμοποίηση. Είναι ενδεικτικό πως το Φεβρουάριο που κλαδεύαμε έτρεχε ρετσίνι, ενώ το Μάρτιο και τον Απρίλιο, δεν είχαν ακόμα ανοίξει τα δέντρα…

Προσωπικά, από 2.700 δέντρα, εκτιμώ, ότι η παραγωγή που θα πάρω θα είναι βία 100 κιλά, ενώ ίδια είναι η κατάσταση σε όλο το νησί με τη ζημιά να υπολογίζεται σε 95% περίπου”, τονίζει ο κ. Λάκκος, ο οποίος πουλάει στην αγορά φιστίκι, πραλίνα και βούτυρο με το brand “Αιγινήτικα”.

Δεν μπορεί να καλυφθεί η ζήτηση φέτος

Σύμφωνα με τον κ. Λάκκο, σε μια καλή χρονιά η Αίγινα έχει παραγωγή 500 – 600 τόνους φιστίκι κελυφωτό, ωστόσο φέτος δεν θα ξεπεράσει η παραγωγή στο νησί τους… 10 τόνους, γεγονός καταστροφικό για όσους ειδικά ζουν μόνο από αυτό. “Ήδη το νησί έχει ξεμείνει από προϊόν, πολύ νωρίς και κάποιοι φέρνουν από αλλού ή εισαγόμενο Αμερικής”.

Όπως λέει ο κ. Λάκκος οι τιμές παραγωγού φέτος στο φιστίκι θα ξεκινήσουν από τα 12-13 ευρώ το κιλό, ενώ το προϊόν όσον αφορά στην Αίγινα φθάνει στον καταναλωτή σε τιμή από 18 έως 25 ευρώ το κιλό.

Ο έμπειρος παραγωγός καλεί την πολιτεία να σταθεί επιτέλους στο πλευρό των αγροτών, οι οποίοι παλεύουν μόνοι τους για την παραγωγή.

Πηγή Agronewsbomb.gr

Για περισσότερα άρθρα σχετικά με την αγροτική παραγωγή και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί, επισκεφτείτε το e-agrotis.gr και ενημερωθείτε για τις τελευταίες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments