Πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις στην Κομοτηνή και στην Κρήτη με θέμα την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Στις συσκέψεις συμμετείχαν εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων, υπηρεσιακοί παράγοντες και αιρετοί. Στόχος ήταν η συνεργασία για την τήρηση των πρωτοκόλλων και η εξεύρεση λύσεων για την εκρίζωση της νόσου. Ανακοινώθηκε επίσης χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό του εργαστηρίου στην Κρήτη.
«Είμαστε όλοι από την ίδια πλευρά και η συνεργασία είναι αναγκαία», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, εξηγώντας πως υπάρχει η υποχρέωση να ακολουθούνται τα πρωτόκολλα που ορίζει η νομοθεσία και ότι «…στόχος μας είναι όλοι μαζί να φέρουμε το καλύτερο αποτέλεσμα, να διεκδικήσουμε και να λυθεί το πρόβλημα». Ευχαρίστησε, επίσης, το υπουργείο, τις υπηρεσίες και τους κτηνοτρόφους για την αποτελεσματική συνεργασία που έχει διαμορφωθεί στην πορεία των ελέγχων. Τόνισε, παράλληλα, ότι η αξιολόγηση των μέτρων είναι διαρκής και αναμένονται τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από το εργαστήριο και ανακοίνωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης θα χρηματοδοτήσει τον εξοπλισμό του εργαστηρίου στην Κρήτη, προκειμένου να μην μεταφέρονται δείγματα στην Αθήνα και να προκύπτουν γρηγορότερα αποτελέσματα.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης στις δηλώσεις του υπογράμμισε πως είναι αναγκαία η έγκαιρη αποζημίωση των κτηνοτρόφων που επλήγησαν και σημείωσε πως είναι κοινή η προσπάθεια να σωθεί το ζωικό κεφάλαιο της Κρήτης.
Για τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι τώρα μίλησε η Διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηρακλείου Σοφία Λαμπρινίδη. Οι κτηνοτρόφοι υποστήριξαν την συνεργασία προκειμένου να μην εξαπλωθεί η νόσος, αλλά να εκριζωθεί από το νησί.
Σύσκεψη τις επόμενες μέρες και στην Κομοτηνή
Για το θέμα της πανώλης αναμένεται να λάβει χώρα σύσκεψη αυτές τις μέρες, ενδεχομένως και σήμερα στην Κομοτηνή, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των υπηρεσιών, για τη συνδρομή Κτηνιάτρων που χρειάζονται για την κλινική επισκόπηση όλων των αιγοπροβατοτροφικών μονάδων της ΑΜ-Θ, κυρίως στα πεδινά και με αρχή από τις μονάδες που γειτνιάζουν με αυτές των ύποπτων κρουσμάτων.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δ/ντης Κτηνιατρικής ΑΜ-Θ, Νίκος Φωτεινιάς, ο οποίος πρόσθεσε πως «θα ληφθούν και επαναληπτικά δείγματα από την εκτροφή του Δήμου Κομοτηναίων, που βγήκαν αρνητικά τα πρώτα δείγματα.
Οι Κτηνοτρόφοι για ένα μήνα θα πρέπει να τηρούν κατά γράμμα το πρωτόκολλο, να κρατούν έγκλειστα τα ζώα, να μην κάνουν ανταλλαγές ζώων, ή και εργαλείων. Αίτημα πιεστικό προς την Πολιτεία θα πρέπει να εκπεμφθεί για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού Κτηνιάτρων στις κατά τόπους Δ/νσεις, αλλά και οδηγών και τεχνιτών και σπερματεγχυτών, προκειμένου να αισθάνεται ασφάλεια ο Κτηνοτρόφος πως υπάρχει δίπλα του ο κρατικός μηχανισμός και θα τον υποστηρίξει να είναι παραγωγικός».
Επίσης στα αιτήματα προς άμεση υλοποίηση και η λειτουργία του κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στη Νέα Ορεστιάδα.
Πηγή: ertnews.gr
Για περισσότερα αγροτικά άρθρα, επισκεφτείτε το e-agrotis.gr.