Το πράσινο (καλοκαιρινό) κλάδεμα ( ή rimonda ) είναι μια επέμβαση που πραγματοποιείται σε ελαιόδεντρα την καλοκαιρινή περίοδο, ενσωματώνει το χειμερινό κλάδεμα, ολοκληρώνοντάς το
Πραγματοποιείται συνήθως τον Αύγουστο, αλλά μπορεί να επεκταθεί μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου Όπως το χειμερινό κλάδεμα, έτσι και το καλοκαιρινό κλάδεμα βοηθά στην κατεύθυνση της βλαστικής ανάπτυξης στα όργανα που αποτελούν την παραγωγική δομή του φυτού.
Αποτελεί μια γρήγορη επέμβαση και εξαλείφει:
– τα κορόιδα , τα κλαδιά που βρίσκονται γενικά στην περιοχή μεταξύ του μίσχου και των ριζών.
– τα ραχιαία κλαδιά, τα οποία έχουν αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια του έτους στο πάνω μέρος του φυλλώματος, εξαλείφοντας τα πιο ζωηρά, εκτός εάν ένα από αυτά χρησιμεύει για να σχηματίσει ή να αντικαταστήσει ένα παλιό κλαδί, σε αυτό περίπτωση, θα πρέπει να μείνουν τα πιο πλευρικά.
Είναι αντιπαραγωγικά και πρέπει να αφαιρεθούν γιατί αφαιρούν θρεπτικά συστατικά από το φυτό, μεγαλώνουν πολύ γρήγορα, ακόμα και 2 – 3 μέτρα το χρόνο. Αναπτύσσονται μετά το κλάδεμα στο τέλος του χειμώνα ή της άνοιξης , ειδικά αν γίνουν μεγάλα κοψίματα, που δημιουργούν ανισορροπίες στο φυτό, το οποίο, για να τις ξεπεράσει, εκπέμπει νέα βλάστηση από τυχαίους οφθαλμούς, με δυνατότητα γρήγορης ανάπτυξης.
Η αναμονή για το κλάδεμα του επόμενου έτους θα σήμαινε να αφήσουμε αυτά τα κλαδιά ελεύθερα να αναπτυχθούν και να απορροφήσουν ενέργεια εις βάρος άλλων λειτουργιών, ξεκινώντας από την ανάπτυξη των ελιών. Με την απομάκρυνσή τους νωρίς, θα αποφευχθεί έτσι η σπατάλη θρεπτικών συστατικών.
Τα κορόιδα, που αναδύονται και αναπτύσσονται στο εσωτερικό μέρος του φυλλώματος, κλείνουν τμήματα που αφήνει άδεια το κλαδευτήρι, για να επιτρέψουν στο φως να διεισδύσει στο εσωτερικό του φυλλώματος. Με αυτόν τον τρόπο, καθώς αυξάνεται η πυκνότητα των φύλλων, δημιουργείται σκίαση που μειώνει την παραγωγικότητα και πιθανή στασιμότητα της υγρασίας που θα ευνοούσε την ανάπτυξη μυκητιακών παρασίτων, όπως το κυκλοκόνιο.
Όταν κόβετε τα κορόιδα, καλό είναι να μην τα κόβετε στη βάση ή στο επίπεδο, αλλά να αφήνετε μια προεξοχή 1 – 2 cm, ενώ αν είναι δυνατόν, καλύτερα είναι να τα κόψετε με το χέρι.
Το κλάδεμα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την εξάλειψη ορισμένων κλαδιών που έχουν καταστραφεί ή σπασθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες ή επηρεάζονται από κάποια ασθένεια, ωστόσο, λειτουργούμε πάντα σε μικρά κλαδιά και όχι σε κύρια κλαδιά ή μεγάλα μέρη του φυτού.
Οι εργασίες του καλοκαιρινού κλαδέματος απορροφούν περίπου το 8% του χρόνου εργασίας για την καλλιέργεια του ελαιώνα και αυτό επηρεάζει το κόστος παραγωγής. Θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ωστόσο, ότι οι εργασίες κοπής που απαιτούνται στις εαρινές εργασίες του επόμενου έτους μειώνονται.
Το καλοκαιρινό κλάδεμα είναι ένα καλό σύστημα όταν πρέπει να εφαρμοστούν αλλαγές και περικοπές αποκατάστασης σε παλιούς ή εγκαταλειμμένους ελαιώνες, καθώς μπορεί να είναι μια καλή αρχή για να ελαφρύνει το φύλλωμα και να το προετοιμάσει για την πραγματική παρέμβαση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης.
Οι κανόνες του καλοκαιρινού κλαδέματος είναι ίδιοι με του κλαδέματος στα τέλη του χειμώνα ή της άνοιξης, όπου καλό είναι να αποφεύγονται οι έντονες παρεμβάσεις, χρησιμοποιώντας πάντα απολυμασμένο ψαλίδι όταν μετακινείστε από το ένα φυτό στο άλλο.
Οι λεπίδες των κοπτικών εργαλείων πρέπει να είναι καλά ακονισμένες, κάνοντας τομές προς τα κάτω και προς τα έξω.
Γράφει
Enzo Gambin,
Direttore AIPO
Associazione Interregionale Produttori Olivicoli
OlivoNews, GIORNALE DI OLIVICOLTURA E PENSIERO CIRCOLARE