Σε μία κίνηση που έχει προκαλέσει αναταραχές στην παγκόσμια αγορά, τρεις από τους μεγαλύτερους γίγαντες του εμπορίου σιτηρών ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη Ρωσία. Η απόφαση αυτή έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην παγκόσμια προσφορά όσο και στις τιμές των σιτηρών, δημιουργώντας νέες προκλήσεις για τους παραγωγούς και τους εμπόρους.
Οι τρεις παγκόσμιες εμπορικές εταιρείες Cargill, Viterra και Louis Dreyfus τήρησαν τις υποσχέσεις τους και αποχώρησαν από τη Ρωσία την 1η Ιουλίου.Το agrarheute.com εξετάζει τις επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά σιτηρών.
Τον Μάρτιο του 2024, στελέχη των εταιρειών ενημέρωσαν το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας για την αναστολή των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών εν μέσω της πίεσης των δυτικών κυρώσεων. Μέχρι τα μέσα του έτους έπρεπε να επιλυθεί το ζήτημα της μεταβίβασης των θυγατρικών που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία σε νέους ιδιοκτήτες. Ως αποτέλεσμα, η ρωσική θυγατρική της Viterra άλλαξε το όνομά της από Viterra Rus σε MZK Export. Θα συνεχίσει να λειτουργεί στη Ρωσία ως ανεξάρτητος εξαγωγέας.
Το Υπουργείο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα σχέδια της Cargill και της Dreyfus.
Σύμφωνα με τη Ρωσική Ένωση Σιτηρών, την περίοδο 2022/23, η Viterra Rus εξήγαγε συνολικά 3,7 εκατομμύρια τόνους σιτηρών (τέταρτη θέση στην κατάταξη των Ρώσων εξαγωγέων). Η θυγατρική της Cargill εξήγαγε 2,3 εκατομμύρια τόνους (έκτη θέση). Η Louis Dreyfus Vostok, θυγατρική της Louis Dreyfus, εξήγαγε 1,2 εκατομμύρια τόνους (ενδέκατη θέση).
Έτσι, οι συνολικές εξαγωγές των τριών εταιρειών το 2022/23 ανήλθαν σε 7,2 εκατ. τόνους σιτηρών. Αυτό είναι περισσότερο από το 13% των εξαγωγών σιτηρών της Ρωσίας (περίπου 55 εκατ. τόνοι).
Ο Dmytro Rylko, γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Αγροτικής Αγοράς (IKAR), σημείωσε ότι το συνδυασμένο μερίδιο αγοράς των Cargill, Viterra και Louis Dreyfus στον όγκο των αποστολών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας ήταν αρκετά υψηλό – 20%. ωστόσο, ο εμπειρογνώμονας δεν πιστεύει ότι η αποχώρηση των εταιρειών από την αγορά θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην προσφορά ρωσικών σιτηρών στους διεθνείς αγοραστές – υπάρχουν αρκετοί πρόθυμοι να μεταφέρουν σιτηρά. Ο Eduard Zernin, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Σιτηρών, τόνισε ότι έχουν αναδειχθεί ισχυροί εθνικοί παίκτες και έχουν ήδη ξεπεράσει τους ξένους συμμετέχοντες στην αγορά όσον αφορά τον όγκο των επιχειρήσεων.
Αυτό που θα επηρεαστεί αν φύγουν αυτοί οι έμποροι είναι το επίπεδο του ανταγωνισμού μεταξύ των αγοραστών σιτηρών από τους παραγωγούς.
“Εάν οι κρατικές εταιρείες πάρουν τη θέση τους, ο ανταγωνισμός στον τομέα των γεωργικών πωλήσεων μπορεί να υποφέρει”, τόνισε ο κ. Rylko.
Εξήγησε ότι σε ορισμένες ρωσικές περιφέρειες, αυτές οι τρεις πολυεθνικές εταιρείες θα βρίσκονται στην κορυφή του καταλόγου των δυνητικών αγοραστών που προσφέρουν ευνοϊκούς όρους στους αγρότες.
“Θα ήταν συνετό να διατηρηθούν οι διοικητικές ομάδες των τριών εταιρειών που αποχώρησαν, καθώς είναι από τις καλύτερες στην αγορά”, πρόσθεσε ο κ. Rylko.
Για περισσότερα νέα και ανάλυση για τον αγροτικό τομέα, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr και ενημερωθείτε για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.