Για το εάν θα πρέπει να μπει η χώρα σε αλλαγή των καλλιεργειών λόγω της λειψυδρίας ρωτήθηκε σήμερα κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό ”Παραπολιτικά” o πρόεδρος των μικρών αγροτικών συνεταιρισμών Ελλάδας, Μύρων Χιλεντζάκης.
«Οι καλλιέργειες δεν μπορούν να αλλάξουν γιατί δεν υπάρχει σωστός στρατηγικός σχεδιασμός από το υπουργείο γιατί αν υπήρχε σωστός σχεδιασμός και είχαμε προβλέψει όλα αυτά που φωνάζουν οι επιστήμονες επί σειρά ετών σήμερα δεν θα είμαστε εδώ που είμαστε. Επομένως μια πολυετής καλλιέργεια όπως είναι το αμπέλι ή η ελιά δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. H Κρήτη έχει κάνει σύμβαση με τον ίδιο σύμβουλο που έχει γίνει με τη Θεσσαλία, μια ολλανδική εταιρεία, ώστε να μας φτιάξει τον ενιαίο φορέα διαχείρισης υδάτων της Κρήτης» απάντησε.
Και πρόσθεσε πως «η Κρήτη έχει νερό αλλά το νερό αυτό δεν μπορεί να το διαθέσει ούτε στους πολίτες αλλά ούτε στους παραγωγούς. Να σας φέρω ένα παράδειγμα βιολογικός καθαρισμός της πόλης του Ηρακλείου, πάνω από 35 χιλιάδες κυβικά νερό το 24ωρο χύνονται στη θάλασσα γιατί δεν υπάρχουν τα δίκτυα να τα διοχετεύσουμε στην ύπαιθρο ή να τα βάλουμε σε αποταμιευτήρες νερού και να μην χάνονται. Αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη, αυτά είναι τα λάθη των πολιτικών, αυτή είναι οι λανθασμένοι στρατηγικοί σχεδιασμοί που κάνανε επί σειρά ετών και τώρα που ερχόμαστε στα δύσκολα αρχίζουμε και βλέπουμε τα μαύρα σύννεφα και χτυπάμε το καμπανάκι».
«Οι συνεταιρισμοί υποβάλλουν προτάσεις προς το υπουργείο κάποιες προτάσεις τις υιοθετεί και τις ακούει και κάποιες άλλες μένουν στα συρτάρια επί σειρά ετών. Ποιος υπουργός θα φτιάξει έναν στρατηγικό σχεδιασμό που τα τελευταία χρόνια η μέση διάρκεια του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης είναι 1,5 χρόνο! Μέχρι να καταλάβει τι συμβαίνει θα πρέπει να φύγει » είπε μεταξύ άλλων.
Για την τιμή του ελαιολάδου
Τέλος μίλησε για το θέμα της τιμής του ελαιόλαδου. «Η βροχόπτωση θα καθορίσει τις τιμές παραγωγού και αν έχουμε και λάδι φέτος. Η εικόνα των ελιών τώρα είναι απελπιστική, είναι εικόνα που βλέπουμε τέλος Οκτωβρίου είναι αφυδατωμένες οι ελιές. Εάν δεν έχουμε φθινοπωρινές βροχοπτώσεις οι παραγωγοί δεν θα πάνε καν να μαζέψουν τις ελιές. Άρα προς το παρόν με την εικόνα που έχουμε η τιμή είναι δυσοίωνη και στον παραγωγό και στον έμπορο. Τα αποθέματα είναι πάρα πολύ λίγα παγκοσμίως, είναι ελάχιστα» τόνισε.
Πηγή – enikonomia.gr
Για να παρακολουθείτε τις εξελίξεις σχετικά με τη διαχείριση υδάτινων πόρων και την αγροτική παραγωγή στην Κρήτη, επισκεφτείτε το e-Agrotis.gr.