Friday, October 11, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΤα αποτελέσματα της δειγματοληψίας από τα παραμορφωμενα ροδάκινα

Τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας από τα παραμορφωμενα ροδάκινα

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε Λάρισας σε συνέχεια των επιτόπιων ελέγχων σχετικά με την εμφάνιση παραμόρφωσης σε καρπούς ροδάκινων, η οποία προκάλεσε έντονη ανησυχία στους παραγωγούς της περιοχής του Δήμου Τεμπών προέβη σε δειγματοληψίες στην ευρύτερη περιοχή και τα δείγματα αποστάλθηκαν στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για εργαστηριακές εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου αναφέρουν ότι οι καρποί που ελεγχθήκαν παρουσίαζαν προσβολή από:

Από τον ιό της ευλογιάς της δαμασκηνιάς (σάρκα) (plum pox virus, PPV) ο οποίος μεταδίδεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό και τις αφίδες,

·        το ιοειδές του λανθάνοντος μωσαϊκού της ροδακινιάς (peach latent mosaic viroid, PLMVd) που μεταδίδεται με το μολυσμένο πολλαπλασιαστικό υλικό, τη γύρη και μηχανικά (π.χ. εργαλεία κλαδέματος).

·        και από άτομα ενός είδος ακάρεως, του γένους Eriophyes (Acari: Eriophyidae).

Σημειώνεται ότι η παρουσία των παραπάνω παθογόνων δεν έχει αναφερθεί ότι συνδέεται με το σύμπτωμα της έντονης παραμόρφωσης των ροδάκινων που έχει εμφανισθεί με ένταση σε διάφορα μέρη (Πέλλα, Ημαθεία, Φλώρινα) την τελευταία διετία, και το αίτιο της εμφάνισής της τελεί υπό διερεύνηση.

Στη γεωργική πράξη δεν υπάρχει κανένα θεραπευτικό μέτρο κατά των ιώσεων και η αντιμετώπισή τους βασίζεται στην εφαρμογή των πιο κάτω προληπτικών μέτρων:

·     Χρησιμοποίηση υγιούς/πιστοποιημένου πολλαπλασιαστικού υλικού για την εγκατάσταση.

·     Χρησιμοποίηση ανθεκτικών-ανεκτικών ποικιλιών και υποκειμένων στις περιπτώσεις που υπάρχουν και έχουν εμπορική αξία.

·     Αποφυγή εγκατάστασης του οπωρώνα σε περιοχή όπου ενδημεί η ασθένεια. Εγκατάσταση σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχει εναλλαγή με άλλα είδη μη ή λιγότερο ευπαθή.

·     Χειρισμοί των φυτών με ορυκτέλαια για τα 3 πρώτα χρόνια.

·     Λήψη μέτρων απολύμανσης κλαδευτικών και λοιπών εργαλείων για αποφυγή μετάδοσης με μηχανικά μέσα. Χρήση κατάλληλων απολυμαντικών (π.χ. διάλυμα χλωρίνης περιεκτικότητας 0,5% NaOCl για 1″).

·     Καταστροφή των λαίμαργων βλαστών γιατί προτιμώνται από τις αφίδες.

·     Αποφυγή επανεμβολιασμού προσβεβλημένων δένδρων.

·     Αποφυγή χρήσης εμβολίων από δένδρα που δεν είναι ελεγμένα και μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί φορείς ιώσεων.

·     Όταν δένδρα ευαίσθητων ποικιλιών βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές συνιστάται η παρακολούθησή τους για συμπτώματα και η εκρίζωση των μολυσμένων για μείωση της πίεσης του μολύσματος.

Επίσης παρατηρήθηκε έντονη παραμόρφωση των καρπών που παρουσιάζεται με μεγάλη ένταση (σε όλα σχεδόν τα ροδάκινα στον αγρό) στην ευρύτερη περιοχή. Σχετική βιβλιογραφική έρευνα για ανάλογα συμπτώματα στη ροδακινιά σε άλλες χώρες δεν έδωσε αποτελέσματα ώστε να μπορεί να γίνει κάποια σχετική διάγνωση. Το αίτιο διερευνάται και από τη πλευρά των μη παρασιτικών ασθενειών, π.χ. επίδραση του περιβάλλοντος, λήθαργος κ.ά.

Όσο αφορά τα ακάρεα της οικογένειας Eriophyidae, αυτά προτιμούν για την ανάπτυξή τους μέση θερμοκρασία και υψηλή σχετική υγρασία, οπότε συνήθως αυξημένοι πληθυσμοί και προσβολές εμφανίζονται κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Κατά την διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού πέραν της πτώσης του πληθυσμού τους, πολλά είδη δημιουργούν ανθεκτικές μορφές, τα λεγόμενα δευτερόγυνα άτομα, τα οποία μπορεί να είναι διαφορετικής μορφολογίας του είδους. Με βάση τα παραπάνω, η συγκεκριμένη εποχή δεν είναι κατάλληλη για την εκτίμηση και την έκταση της προσβολής από το άκαρι. Για την προσβολή στους οφθαλμούς και τα εκπτυσσόμενα άνθη και κατόπιν τους μικρούς καρπούς, που δεν είναι δυνατόν να παρατηρηθεί αυτή την εποχή, την επόμενη καλλιεργητική περίοδο θα ληφθούν δείγματα των εκπτυσσόμενων ανθοφόρων οφθαλμών, ανθέων καθώς και των μικρών υπό ανάπτυξη καρπών μετέπειτα.

Για την αντιμετώπιση της προσβολής και μείωση του πληθυσμού των ακάρεων κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο, προτείνεται σύμφωνα με το δελτίο αποτελεσμάτων του ΜΦΙ ο ψεκασμός το επόμενο έτος νωρίς την άνοιξη, με την έκπτυξη των οφθαλμών και την δημιουργία καινούργιας βλάστησης, με φυτοπροστατευτικό σκεύασμα δραστικής ουσίας fatty acids c7-c18 and c18 unsaturated potassium salts ή paraffin oil / (cas 8042-47-5) ή paraffin oil / (cas 64742-46-7), (πλήρης κατάλογος εγκεκριμένων δραστικών ουσιών στην ηλεκτρονική διεύθυνση

https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,257FansLike
1,331FollowersFollow

Recent Comments