Monday, September 9, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΠροληπτικά Μέτρα και Καταπολέμηση της Καρπόκαψας στη Μηλιά

Προληπτικά Μέτρα και Καταπολέμηση της Καρπόκαψας στη Μηλιά

Η καρπόκαψα της μηλιάς είναι ένα από τα πιο καταστροφικά έντομα για τους οπωρώνες. Η αντιμετώπισή της απαιτεί συστηματική παρακολούθηση και σωστές επεμβάσεις. Στο παρόν άρθρο, θα αναλύσουμε τα προληπτικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε, καθώς και τις αποτελεσματικές μεθόδους καταπολέμησης για να προστατεύσετε τις καλλιέργειές σας.

ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ ΜΗΛΙΑΣ (Cydia pomonella L., Lepidoptera: Tortricidae)

Από τα δεδομένα των παγίδων στις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας και της Πιερίας η πτήση του εντόμου εμφανίζει σημαντική αύξηση των συλλήψεων στις περισσότερες περιοχές, το χρονικό διάστημα 2- 5 Αυγούστου.

Με βάση τις θερμοκρασίες που καταγράφονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς των αντίστοιχων περιοχών, υπολογίζεται ότι το χρονικό διάστημα 7-9 Αυγούστου θα υπάρχουν συνεχόμενες ωοτοκίες και αντίστοιχα το χρονικό διάστημα 11-14 Αυγούστου θα υπάρχουν συνεχόμενες εκκολάψεις των νεαρών προνυμφών.

Συνίσταται επαναληπτική επέμβαση σε οπωρώνες με βεβαρημένο ιστορικό προσβολών. Συμβουλευτείτε πότε έγινε η τελευταία επέμβαση, τη δραστική ουσία που χρησιμοποιήθηκε, καθώς και την χρονική κάλυψη που δίνει αυτή.

 Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο):

Φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εναπόθεση των ωών:

-Abamectin + Chlorantraniliprole (2) Ανακαλούμε από 01.04.2024 την αριθμ. 14585 άδεια διάθεσης στην αγορά του φυτοπροστατευτικού προϊόντος VOLIAM TARGO 063SC (Chlorantraniliprole 4,5% β/

– + Abamectin 1,8% β/ο), η οποία χορηγήθηκε με την αριθμ. 9542/104669/16.11.2016 απόφασή μας, σε εφαρμογή του Εκτελεστικoύ Κανονισμού (ΕΕ) 2023/515 της Επιτροπής της 8ης Μαρτίου 2023 για την ανανέωση της έγκρισης της δραστικής ουσίας abamectin, σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1107/2009 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, και για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 540/2011 της Επιτροπής.

1. Η τιμολόγηση των υπαρχόντων αποθεμάτων με την ετικέτα, όπως αυτή ορίστηκε στη με αριθμ. πρωτ. 7580/212229/28.07.2023 Απόφαση της Υπηρεσίας για το σκεύασμα, από τον κάτοχο της έγκρισης επιτρέπεται έως και 01.10.2024. 2. Η τιμολόγηση των υπαρχόντων αποθεμάτων από τα καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης επιτρέπεται έως την 01.09.2025. 3. Η χρήση των υπαρχόντων αποθεμάτων από τους επαγγελματίες χρήστες επιτρέπεται έως 01.10.2025., Chlorantraniliprole (2). o Φυτοπροστατευτικά προϊόντα με εφαρμογή κατά την εκκόλαψη των ωών: Acetemiprid (2), Bacillus thuringiensis (8), CpGV (10), Deltamethrin (2), Emamectin (3), Etofenprox (3), Lambda cyhalothrin (2), Spinetoram (1), Spinosad (3), Tau-Fluvalinate (2).

Για την επιλογή του κατάλληλου Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ στο ακόλουθο link, επιλέγοντας: ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΘΡΟ → Καλλιέργεια (ΜΗΛΟΕΙΔΗ/ΜΗΛΙΑ) → Εχθρός (Cydia pomonella L., ΚΑΡΠΟΚΑΨΑ): https://1click.minagric.gr/oneClickUI/frmFytoPro.zul (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι) Κατά την επιλογή του Φυτοπροστατευτικού Προϊόντος, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής.

Η επέμβαση για την καρπόκαψα καταπολεμά και τις νάρκες (Phyllonorycter blancardella και Phyllonorycter corylifoliella, Lepidoptera: Gracillariidae).

Ο αριθμός των συλλήψεων των αρσενικών εντόμων που παρουσιάζονται στα γραφήματα προέρχεται από μία αντιπροσωπευτική παγίδα του δικτύου, για κάθε περιοχή (η ίδια από την αρχή του έτους), ώστε να δίνει την τάση της πορείας του πληθυσμού όσο γίνεται πιο ξεκάθαρα. Δεν επιλέγονται παγίδες με σημαντικά χαμηλές συλλήψεις και ούτε κατ’ ανάγκη αυτές με τις υψηλότερες. Επίσης, εξαιρούνται οι παγίδες με μηδενικές ή ελάχιστες συλλήψεις ως μη αντιπροσωπευτικές.

Το δελτίο παρέχει μια τάση της πορείας των πληθυσμών των εντόμων, η οποία δεν μπορεί να είναι αντιπροσωπευτική για κάθε αγροτεμάχιο. Οι παραγωγοί, προκειμένου να πάρουν την απόφαση επέμβασης ή όχι και πότε, καλούνται να λαμβάνουν υπόψη τους τις δικές τους παρατηρήσεις και το ιστορικό του κάθε οπωρώνα.

Πηγή agrocapital.gr

Για περισσότερα αγροτικά άρθρα, επισκεφτείτε το e-agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,022FansLike
1,270FollowersFollow

Recent Comments