Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΑρχίζει η Συγκομιδή Πατάτας στο Νευροκόπι: Καλή Ζήτηση λόγω Ελλείμματος στην ΕΕ

Αρχίζει η Συγκομιδή Πατάτας στο Νευροκόπι: Καλή Ζήτηση λόγω Ελλείμματος στην ΕΕ

Στις αρχές Αυγούστου αναµένεται να ξεκινήσει η συλλογή των πρώτων πρώιµων ποικιλιών πατάτας στο Νευροκόπι ∆ράµας, σε µια χρονιά που έχει σηµαδευτεί από το συνδυασµό των παρατεταµένων καυσώνων και της λειψυδρίας και µένει να φανεί πώς έχει επηρεάσει την παραγωγή.

Η συγκομιδή της πατάτας στο Νευροκόπι Δράμας αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές Αυγούστου, εν μέσω μιας χρονιάς που έχει σημαδευτεί από παρατεταμένους καύσωνες και λειψυδρία.

Οι αγρότες της περιοχής ανησυχούν για την παραγωγή λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και του υψηλού κόστους άρδευσης, που έχει τριπλασιαστεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Το φράγμα Λευκογείων, από όπου αρδεύεται ο κάμπος, κάλυψε μόλις το 20% των αναγκών, αναγκάζοντας τους αγρότες να χρησιμοποιούν γεωτρήσεις.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, Απόστολος Βέσμελης, αναφέρει ότι το κόστος άρδευσης για 100 στρέμματα πατάτας ανήλθε φέτος σε 15.000 ευρώ, έναντι 5.000 ευρώ πέρυσι. Παρά τα προβλήματα, η ζήτηση για πατάτες παραμένει υψηλή λόγω ελλείμματος στην ΕΕ. Οι παραγωγοί ελπίζουν σε καλή τιμή για να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Η υψηλή θερμοκρασία κατά τη διάρκεια της ημέρας και η απουσία επαρκούς νυχτερινής ψύξης έχουν προκαλέσει σοκ στα φυτά, με κίνδυνο μικροκαρπίας. Οι καλλιεργητές αναμένουν την έναρξη της συγκομιδής για να αξιολογήσουν την απόδοση και την ποιότητα της παραγωγής.

Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι παραγωγοί στην Άνω Βροντού Σερρών, όπου η άρδευση γίνεται με μεγάλες δυσκολίες λόγω της λειψυδρίας. Οι αγρότες ποτίζουν μια φορά την εβδομάδα, αντί για κάθε τρεις ημέρες όπως θα έπρεπε με τις τρέχουσες θερμοκρασίες. Ο Βασίλης Μιχτσόγλου, από τον Α.Σ. Άνω Βροντούς, επισημαίνει ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και η καλλιέργεια εξελίσσεται με προβλήματα.

Οι παραγωγοί προσδοκούν καλή τιμή για την πατάτα ώστε να μπορέσουν να καλύψουν το υψηλό κόστος παραγωγής και να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Οι εμπορικές προοπτικές είναι ευοίωνες λόγω της υψηλής ζήτησης στην ΕΕ, ωστόσο, η κατάσταση παραμένει αβέβαιη μέχρι να ξεκινήσει η συγκομιδή και να φανεί η τελική παραγωγή.

Για περισσότερες πληροφορίες και λύσεις για την αγροτική παραγωγή, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments