Ερευνητές από το Aragon Agri-Food Research and Technology Center (CITA) πραγματοποιούν δοκιμές με υδροκαλύμματα με στόχο να βρουν μια μέθοδο που βοηθά στον έλεγχο των ζιζανίων κατά τα πρώτα χρόνια εγκατάστασης μιας ξυλώδους καλλιέργειας ως εναλλακτική στη χρήση μηχανικού ελέγχου ή με ζιζανιοκτόνα.
Αυτές οι εργασίες αποτελούν μέρος του έργου «Liquid application mulches σε ξυλώδεις, κηπευτικές καλλιέργειες και αστικά περιβάλλοντα για τον έλεγχο ζιζανίων που συμβάλλουν στην κυκλική βιοοικονομία στην Αραγονία» (HMulchCircle) που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 και θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2025.
Το Hydromulching αποτελείται από ένα μείγμα ανακυκλωμένου χαρτιού, νερού, γύψου και θρυμματισμένων ή αλεσμένων φυτικών υπολειμμάτων που εφαρμόζεται ως πάστα κάτω από τα δέντρα
Για να γίνει αυτό, δοκιμάζονται διαφορετικά μείγματα υδρογαλακτώματος χρησιμοποιώντας πολύ διαφορετικά υπολείμματα φυτών: κλαδέματος ξύλου (αμπέλι, ελιά, κήπος, αμύγδαλο κ.λπ.), υπολείμματα μετά την απόσταξη αρωματικών φυτών (λεβάντα, δεντρολίβανο, ρίγανη, φασκόμηλο), αλπερούτζο, άχυρο (σιτάρι, σίκαλη) κ.λπ.
Αρχικά, αξιολογείται η σκληρότητα των υδροκαλλιεργειών που περιέχουν αυτά τα υλικά (με διάτρηση στο εργαστήριο) και στη συνέχεια, εάν είναι πολλά υποσχόμενα, εφαρμόζονται σε διαφορετικές καλλιέργειες.
«Διαπιστώσαμε ότι πολλά διαφορετικά φυτικά υπολείμματα δίνουν μια υδροκαλλιέργεια με παρόμοια αποτελέσματα όσον αφορά τη σκληρότητα, τη διάρκεια και την επίδραση στα ζιζάνια. Πιστεύουμε λοιπόν ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα πλήθος υπολειμμάτων», εξηγεί η ερευνήτρια και συντονίστρια της μελέτης, Alicia Cirujeda.
Προκαταρκτικά αποτελέσματα
Με αυτή τη μέθοδο «επιτυγχάνουμε καλή καταπολέμηση των ετήσιων ειδών ζιζανίων και μέτρια καταπολέμηση πολυετών ειδών όπως χόρτο, σπαθί κ.λπ. για περισσότερο από ένα χρόνο. Σε κάποιες δοκιμές διαρκεί περισσότερο, σε άλλες λιγότερο. Εξαρτάται, πάνω από όλα, από τη βροχόπτωση: όσο περισσότερο βρέχει, τόσο πιο γρήγορα υποβαθμίζεται», λέει ο Cirujeda.
Οι Hydromulches αποφεύγουν να πραγματοποιήσουν μηχανικό έλεγχο ή να εφαρμόσουν ζιζανιοκτόνα τα πρώτα χρόνια εφαρμογής της καλλιέργειας, αν και μπορεί να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί κάποια παρέμβαση όπως το κούρεμα. Υπάρχει επίσης κάποια εξοικονόμηση νερού. Επιπλέον, τα υδροκαλύμματα μειώνουν τις θερμοκρασίες του εδάφους, καθώς αυξάνουν τις ελάχιστες θερμοκρασίες και μειώνουν τις μέγιστες θερμοκρασίες και διευκολύνουν την εγκατάσταση των καλλιεργειών. Αυτό είναι ένα πολύ νέο θέμα, για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμα παρόμοιες μελέτες στην Ισπανία εκτός από αυτές που προέκυψαν με αυτό το έργο.
«Η υδροκαλλιέργεια ενδείκνυται για φυτείες με πολύ ποικίλες ξυλώδεις καλλιέργειες, συμπεριλαμβανομένων των ελαιόδεντρων, εφόσον είναι ξηρές ή στάγδην ποτισμένες με θαμμένους σωλήνες. Εάν η επένδυση βραχεί πολλές φορές, δεν είναι πλέον χρήσιμη».
Με συντονιστή την Alicia Cirujeda και τον Gabriel Pardo, ερευνητές από το Τμήμα Γεωργικών, Δασοκομικών και Περιβαλλοντικών Συστημάτων, η ερευνητική ομάδα περιλαμβάνει επίσης τους Sergio Sánchez και Juliana Navarro, ερευνητές από το Τμήμα Επιστήμης Φυτών, καθώς και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Castilla-La Mancha, από το Murcian Institute for Agricultural and Environmental Development Research (IMIDA) και το Πανεπιστήμιο της Lleida.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης και άλλες αγροτικές ειδήσεις, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr για πλήρη κάλυψη και ενημερώσεις.
με πληροφορίες olimerca